Ankara İli Tiftik (Ankara) Keçisi İşletmelerinin Güncel Analizi ve Sürdürülebilir Yetiştiriciliğe İlişkin Yaklaşımlar

Ülkemizde birçok tarımsal faaliyet alanında olduğu gibi Ankara (Tiftik) keçisi yetiştiricisi ve yetiştiriciliği hızla değişen sosyo-ekonomik ve teknolojik koşullara uyum sağlama konusunda sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır. Türkiye’de son yirmi yıl içinde elde edilen istatistiki veriler analiz edildiğinde, diğer keçi ırklarında olduğu gibi, Ankara Keçisi populasyonun da gerilediği dikkati çekmektedir (yaklaşık 80%). Tiftik üretimindeki ve hayvan sayısındaki azalışı önlemek için devlet desteği devam etse dahi özellikle süt keçiciliği açısından ülkemizin gelişme göstermesi ve sütün ekonomik önemi keçi yetiştiricilerinin tercihlerinin bu yönde değiştiği görülmektedir. Devlet politikası olarak bu değerli gen kaynağının geliştirilmesine yönelik yapılan desteklemeler sonucu Ankara Keçisi sayısındaki azalış yavaşlamış, yetiştiricinin konuya olan ilgisi artmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı Ankara ilinde tiftik keçisi yetiştiren işletmelerin güncel analizinin yapılması ve yetiştirici beyanına bağlı kalarak geleceğe yönelik sürdürülebilir bir stratejik planlama önerisinin ortaya konulabilmesidir. Bu amaçla Ankara ilinde faaliyet gösteren 100 işletmede anket çalışması yapılmıştır. Anket verilerinin teknik değerlendirilmesi sonucunda Ankara keçisinin üretim durumu ve özellikleri ve beklentileri üzerine bazı öneriler ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Current Situation of Mohair (Angora) Goat Farms in Ankara Province and Some Suggestions for Sustainable Farming

As in other agricultural sectors, Ankara (Angora) goat farming and breeders are forced to rapidly adapt to changing significantly the socio-economic conditions. While the obtained statistical reports were analysed, it has been observed that, number of Angora goats has decreased (approximately 89%) significantly in Turkey over the last twenty years. To prevent the decrease in the number of livestock and mohair production in Turkey, government support is still continuing but, the breeders prefer to keep dairy goats instead of Angora goats due to economic reason. Due to government supports, decrease of population and mohair production rate has slow down and Angora breeders has motivated to breeding activities. The aim of this study was to determine the current situation and identify the major characteristics of Angora goat farming in Ankara, Turkey. For this study, 100 goat farmers were surveyed in Ankara district. In addition to technical analyses of Angora goat production, a number of outstanding traits of Angora goats were determined. In addition, statistical data on Angora goat production were evaluated for future perspectives.

___

  • Akman, N., 2006. Türkiye’nin Hayvansal Üretimi. TDSYMB Yayınları. No:4. Ankara.
  • TÜİK, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu.. www.tuik.gov.tr
  • Avcı, H., 2005. Ormancılık Çalışmaları ve Kıl Keçisi. Orman, Keçi, Erozyon ve Turizm Sempozyumu. 12-13 Nisan 2005. Adana.
  • Avcı, H., 2005. Ormancılık Çalışmaları ve Kıl Keçisi. Orman, Keçi, Erozyon ve Turizm Sempozyumu. 12-13 Nisan 2005. Adana.
  • Darcan, N., Budak, D., Kantar, M., 2005. Technical analysis of small ruminant production at Taurus Mountainous area. Journal of Biological Sciences Vol.5, No.8, November-December, 694-696.
  • Daskiran, I., 2000. A research on various descriptive breed characteristics of Angora goat. Msc Thesis, Graduate School of Natural and Applied Sci., Dept. of Anim Sci. of Ankara University, Ankara-Turkey, 69p.
  • Koyuncu, M., Uzun, Ş.K. ve Tuncel, E., 1998. Güney Marmara Bölgesinde Keçi Yetiştiriciliğinin Genel Durumu ve Üretim Potansiyeli. II.Ulusal Zootekni Bil.Kongresi. Bursa, 1998.
  • Örkiz, M.,1980. Ankara keçisi yetiştirme ve tiftik pazarlama.Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Lalahan Zootekni Araştırma Enstitüsü.Yayın no:62, Ankara
  • SPSSX,2011. İstatistik programı ver.11.