Palatal piyojenik granülom: sıradışı bir bölgede sık rastlanan bir lezyon

Piyojenik granülom, ağız boşluğunda yaygın görülen bir tümördür. Başlarda, piyojenik organizmalardan kaynaklandığı düşünülsede, şimdilerde enfeksiyon ile ilgili olmadığına inanılmaktadır. İsim olarak lokal iritasyon ve travmaya dokunun verdiği aşırı reaksiyon anlamına gelir. Adına rağmen, tam bir granülom değildir. Sıklıkla diş eti, dudaklar, dil ve yanak mukozasında ortaya çıkar.  Piyojenik granülom damakta nadiren görülür. Bu çalışmada, sert damakta alışılmadık bir şekilde görülen  piyojenik granülomdan bahsedilecektir tanısı (MS) sebebiyle iki kere megadoz steroid tedavisi gördüğünü öğrendik. Röntgen ve MRI bulguları FBAN’u destekler nitelikteydi. Hastaya kordekompresyon operasyonu uyguladık ve eklem sıvısından örnek aldık.  Operasyondan sonra alının örnekte Salmonella bakterisi üremesi üzerine FBAN’nun septik artrit ile birlikte olduğunu anladık. Hastayı ilk operasyonunundan 2 gün sonra tekrar opere ederek sinoviyal dokulara yönelik debridman ve yıkama işlemi uyguladık. Salmonella septik artriti ile FBAN birlikteliği orak hücreli anemisi olan hastalarda bildirilmesine rağmen nadirdir. Erken evre FBAN sebebiyle kordekompresyon uygulanan ve beklenen klinik iyileşme görülmeyen hastalarda septik artrit ekarte edilmelidir
Anahtar Kelimeler:

Piyojenik granülom, damak

Palatal pyogenic granuloma: a common lesion in an uncommon location

The pyogenic granuloma is a common tumour like growth of the oral cavity. It was originally thought to be caused by pyogenic organisms but it is now believed to be unrelated to infection. It represents an exuberant tissue response to local irritation and trauma. Despite its name, it is not a true granuloma. It arises most frequently on the gingiva, lips, tongue and buccal mucosa. Pyogenic granuloma of the palate is a rare occurrence. Here we report an unusual occurrence of pyogenic granuloma on the hard palate.

___

  • 1. Sivapathasundharam B, Gururaj N. Bacterial infections of the oral cavity. In: Rajendran R, Sivapathasundharam B, editors. Shafer’s textbook of oral pathology. 7th ed.India:Elsevier. 2012;334.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi