Kanserli Çocuğa Sahip Ailelerin Ateş Konusundaki Bilgi ve Ölçme Yetenekleri

Amaç: Ateş ailelerin çocuklarını hastaneye götürme, tıbbi yardım alma veya müdahalede bulunma gereği duydukları en önemli nedenlerden biridir. Çocuk hekimleri tarafından görülen hastaların üçte birinin esas yakınmasının ateş olduğu tahmin edilmektedir. Bu çalışmada pediatrik onkoloji hastalarına bakım veren aile bireylerinin vücut sıcaklığını ölçme konusundaki bilgilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Ocak- Temmuz 2010 arasında Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkolojisi ünitelerinde, çocukları kanser nedeniyle tedavi alan ailelerin ateş konusundaki bilgileri çoğunluğu kapalı uçlu sorulardan oluşan 26 soruluk bir anket ile birebir görüşme yöntemi ile uygulanarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çocukluk çağında santral sinir sistemi tümörü, lenfoma ve diğer solid tümörler nedeniyle izlenmekte olan yaşları 4 ay ile 18 yıl arasında değişen 124 hasta ve kontrol grubu olarak malign bir hastalığı olmayan 72 çocuk çalışmaya alındı. Onkoloji grubunda annelerin % 70.1"i okur-yazar değildi ve hastaların %75"inde bakım veren aile bireyi anneydi. Kontrol grubunda bakım verenlerin % 72.2"si yüksek ateşin en az bir zararlı etkisini bilmekte idi (p=0.001). Her iki grupta da ebeveynlerin çoğu çocuklarının ateşini dokunma yöntemi ile değerlendirmekteydi. Onkoloji grubunda termometre kullanım oranı % 41.9, kontrol grubunda % 2.7 idi (p=0.001). Onkoloji grubunda ebeveynlerin ateş konusundaki bilgilerini genellikle sağlık çalışanlarından elde ettiği görüldü (p=0.001) . Sonuç: Vücut sıcaklığı ölçümü tüm ebeveynlerin bilmesi gereken bir konu olmakla birlikte ateş ve nötropeninin sık rastlandığı ve önemli sonuçlara neden olduğu pediatrik onkoloji hastaları için çok daha fazla önem taşımaktadır. Bu çalışma sonucunda da ülkemizin daha kısıtlı imkanlara sahip bir bölgesinde kanser tanısı ile izlenen çocuk hastaların ebeveynlerindeki ateş ölçme becerileri sorgulanarak eksik olan bilgiler ateş ölçümünün öğretilmesi ve ateşin bu çocuklarda ilişkili olabileceği durumlar anlatılarak tamamlanmaya çalışılmıştır.

Body Temperature Measurement Skills and Fever Knowledge of Caregivers with a Child Having Cancer

Purpose: We did not encounter a study dealing with the knowledge of fever and attitudes of caregivers having children with a diagnosis of malignant disease toward fever in English literature. Materials and Methods: Caregivers of 124 pediatric oncology patients and 72 patients without any malignant disease were recruited and interviewed using a 26-item questionnaire about fever and its management in two hospital clinics in Diyarbakır, Turkey. Results: Seventy point one percent of the mothers in oncology group were illiterate and in 75% of the cases, caregiver was the mother of the patient. Most of the caregivers in control group (72.2%) knew at least one harmful effect of high fever (p=0.001). The primary method of measurement however was palpation in both groups. 41.9% of the caregivers in oncology group knew the correct measurement of fever, but only 2.7% in control group (p=0.001). Resources of fever konowledge was mainly doctors and nurses in oncology group (p=0.001). Conclusion: Pediatric health care providers must have more initiative and exploit oppportunities on parental understanding of fever and its management. Educational interventions are needed to correct caregivers" misconceptions about fever and to promote appropriate management of febrile pediatric oncology patients.

___

  • Crocetti M, Moghbeli N, Serwint J. Fever phobia revisited: have parental misconceptions about fever changed in 20 years? Pediatrics. 2001; 107:1241-6.
  • O'Neill-Murphy K, Liebman M, Barnsteiner JH. Fever education: does it reduce parent fever anxiety? Pediatr Emerg Care. 2001; 17:47-51.
  • Singhi S, Seed V: Reliability of subjective assessment of fever by mothers. Indian Pediatrics. 1990; 27:811-5.
  • Hooker EA, Smith SW, Miles T, King L. Subjective assessment of fever by parents: comparison with measurement by noncontact tympanic thermometer and calibrated rectal glass mercury thermometer. Ann Emerg Med. 1996; 28:313-7.
  • Greisman LA, Mackowiak PA. Fever: beneficial and detrimental effects of antipyretics. Curr Opin Infect Dis. 2002; 15:241-5.
  • Schimitt BD. Fever in childhood. Pediatrics 1984; 74:929-36.
  • Plaisance KI. Toxicities of drugs used in the management of fever. Clin Infect Dis 2000; 31:219
  • Gehri M, Guignard E, Djahnine SR et al. When fever, paracetamol? Theory and practice in a paediatric outpatient clinic. Pharm World Sci. 2005; 27:254-7.
  • Yazışma Adresi / Address for Correspondence: Dr. Serhan Küpeli Diyarbakır Childrens’ Diseases Hospital Department of Pediatric Oncology 21100, Yenisehir, Diyarbakır. e-mail: serkupeli@yahoo.com geliş tarihi/received :10.05.2013 kabul tarihi/accepted:31.05.2013
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Turkiye"nin Çukurova Bölgesinde İnfertil Erkeklerde Y Kromozom Mikrodelesyonlarının Saptanması

Safiye TAGA, Hulya LEVENTERLER, Abdullah TULİ, İbrahim Ferhat ÜRÜNSAK, İbrahim Atilla ARIDOĞAN, Nesrin ERCELEN, Suna SOLMAZ, Mehmet Turan ÇETİN, Nurten DİKMEN

Multipl Sleep Latans Test Periyotlarının Değeri ve Klinik Korelasyonu

İbrahim ÖZTURA, Ahmet Turan EVLİCE, Barış BAKLAN

Duchenne Müsküler Distrofi ve Gilbert"s Sendromu Birlikteliği: Bir Olgu Sunumu

Faruk İNCECİK, Özlem M. HERGÜNER, Gülen MERT, Özden HOROZ, Şakir ALTUNBAŞAK

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İle Prezente Olan Corpus Callosum Agenezisi: İki Olgu Bildirimi

Musa ŞAHPOLAT, Gonca ÇELİK, Ayşe AVCI, Ayşegül TAHİROĞLU

Künt gögüs travmasından sonra kardiyak kontüzyon elektrokardiyografik görüntülemenin önemi: Olgu sunumları

Keziban Uçar KARABULUT, Hüseyin NARCI, Başar CANDER, Mehmet GÜL, Çetin DUMAN

Parathormon yüksekliği ile seyreden nadir bir hiperkalsemi sebebi: Ailesel hipokalsiürik hiperkalsemi

Okan BAKINER, Emre BOZKIRLI

Acil Anabilim Dalına Travma Sonrası Kabul Edilen Geriatrik Hastaların İleriye Dönük Analizi

Abdulkadir AKTÜRK, Akkan AVCİ, Müge GÜLEN, Mehmet Oğuzhan AY, Ferhat İÇME, Salim SATAR

Valproik Asit Aritmiye Yol Açar mı?

Osama Shukir Muhammed AMİN, Ali MAHMOOD

Laküner İnmeler: Bir Kurumun Deneyimleri

Osama Shukir Muhammed AMİN

Glutarik Asidüri Tip 1 de Yeni Bir Mutasyon Tanımlanan Olgu Sunumu

Nilgün Uyduran ÜNAL, Deniz KÖR, Didem YÜCEL, Gülen Gül MERT, Neslihan Önenli MUNGAN