Gebelikte İleri Evre Kolon Kanseri: Olgu Sunumu

Reprodüktif dönemde kolorektal kanser çok nadir bir durumdur ve kolon kanseri ile komplike gebeliklerde tanı genellikle ileri evrede olmaktadır. Bizim vakamız 36 yaşında ve 3.trimesterde tanısı konabilen ileri evre bir kolon kanseri vakasıdır. Hastalığın ilk dönemi asemptomatik olarak seyretmiştir. Karaciğer metastazı olduktan sonra bulgu vermiştir. Tanı sonrasında tedavi için doğum gerçekleştirilmiştir ve hasta postoperatif dönemde kemoterapi almaya başlamıştır. Kolon kanseri reprodüktif dönemde kolon kanserinin az görülmesi ve gebeliğin kolon kanserinin semptomlarını taklit etmesi nedeniyle erken tanıda şansı çok düşük olan bir hastalıktır, genellikle ileri evrede tanı almaktadır. Bundan dolayı kötü prognozludur. Bizim hastamızda ileri evrede yakalanabilen bir hastaydı. Bundan dolayı tanı sonrasında kısa sürede gebelik sonlandırılıp tedavisi başlanmış olsa bile prognozu kötü olmuştur ve hasta kısa süre içinde terminal döneme geçmiştir. Sonuçta kolon kanserinin her ne kadar erken tanı şansı olsa da genç yaşta ve gebelikle birlikte olan vakalarda bu şans daha da azalmaktadır

Advanced Stage Colorectal Cancer During Pregnancy: A Case Report

Colorectal cancer during reproductive ages is a rare diagnosis and it is usually of advanced stage when the diagnosis is made during pregnancy. In our case the diagnosis was made with detection of liver metastases . After the diagnosis an elective caesarean section was made both for treatment and intra-operative evaluation of abdominal cavity for future treatment procedures. Intra-operative evaluation revealed miliary disseminated liver metastases and deemed unresectable. After the operation chemotherapy was initiated however initial response to therapy was unsatisfactory and patient progressed to terminal stage shortly after. Due to overlapping symptomps of early colorectal cancer and pregnancy diagnosis is usually made through symptoms of advanced disease such as metastases. When a colorectal cancer diagnosis is made during pregnancy, disease is often of advanced nature and prognosis is poor.

___

  • Parker SL, Tong T, Bolden S, Wingo PA, Cancer statistics, Ca-A Cancer Journal for Clinicians, Erratum, Ca-A Cancer Journal for Clinicians, 1997;7:5–27.
  • Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C, Parkin DM (2010) Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN 2008. Int J Cancer. 2010;127:2893–2917.
  • Girard RM, Lamarche J, Baillot R. Carcinoma of the colon associated with pregnancy: report of a case. Dis Colon Rectum, 1981;24:473–5.
  • Chêne G, Tardieu AS, Favard A, Lebel A, Voitellier M. Colorectal cancer discovered during pregnancy. Journal de Gynecologie Obstetrique et Biologie de la Reproduction, 2006;35:504–12.
  • Nesbitt JC, Moise KJ, Sawyers JL, Colorectal carcinoma in pregnancy. 1985;120:636–40. Arch Surgery,
  • Doll DC, Ringenberg QS, Yarbro JW. Managment of cancer during pregnancy. 1988;148:2058–64. Arch Int Med.
  • Mathonnet M, Fermeaux V. Colon cancer in pregnancy. Journal de Chirurgie. 2003;140:221–4.
  • Cappell MS. Gastrointestinal endoscopy in high-risk patients. Digestive Diseases, 1996;14:228–44.
  • Brent RL. Effect of embryonic and fetal exposure to X- ray, microwaves, and ultrasound: counseling the pregnant and nonpregnant patient about these risks. Sem Oncol. 1989;16:347–68.
  • Nies C, Leppek R, Sitter H. Prospective evaluation of different diagnostic techniques for the detection of liver metas- tases at time of primary resection of colorectal carcinoma. Eur J Surg, 1996;162:811–6.
  • Chan YM, Ngai SW, Lao TT. Colon cancer in pregnancy: a case report. J Reprod Med Obst Gynecol,1999; 44:733–6.