COVID-19 aşısıyla tetiklenen miyastenia gravis: iki olgu

Miyastenia Gravis (MG) egzersizle artan kas gücü kaybı ile karakterize, antikor ilişkili otoimmün bir hastalıktır. Her yaşta spontan olarak gelişebilmekle birlikte hastalık patogenezinin aşı, ilaç, enfeksiyonlar ve cerrahi prosedürler nedeniyle tetiklenebildiği bilinmektedir. 2019 yılının başlarından beri içinde bulunduğumuz COVID-19 pandemisi sürecinde SARS-CoV2 enfeksiyonunun da MG'yi tetikleyebildiği ve var olan MG bulgularını kötüleştirebildiği görülmüştür. COVID-19 pandemisiyle mücadelede geliştirilen aşılar ile MG gelişen olgular nadir de olsa bildirilmiştir. Bu makalede biri inaktive SARS-CoV2 aşısı (CoronaVac) bir diğeri ise yeni bir teknoloji olan m-RNA aşısıyla (Comirnaty) tetiklenmiş iki MG olgusu sunulmuş ve literatür bilgisi eşliğinde tartışılmıştır. Her iki olgunun da semptomlarının SARS-CoV2 aşılarının ikinci dozundan sonraki süreçte gelişmesi, bu olguların aşı ilişkili MG olduklarını düşündürmüştür. Yapılan çalışmalar SARS-CoV2 aşılarının MG'yi tetikleme riskinin düşük olduğunu ve bu aşıların MG'li hastalarda güvenli olduklarını kanıtlar niteliktedir. SARS-CoV2 aşıları ve MG gelişim riski arasındaki neden sonuç ilişkisi ancak bu konudaki vaka bildirimlerinin sayısının artmasıyla netlik kazanacaktır.
Anahtar Kelimeler:

COVID-19, miyastenia gravis, aşı

COVID-19 vaccine induced myasthenia gravis: two cases

___

  • Referans1 Conti-Fine BM, Milani M, Kaminski HJ. Myasthenia gravis: past, present, and future. J Clin Invest. 2006;116:2843–2854.
  • Referans2 Tanriover MD, Doğanay HL, Akova M, Güner HR, Azap A, Akhan S et al. Efficacy and safety of an inactivated whole-virion SARS-CoV-2 vaccine (CoronaVac): interim results of a double-blind, randomised, placebo-controlled, phase 3 trial in Turkey. Lancet. 2021;398:213–222.
  • Referans3 Oliver SE, Gargano JW, Marin M, Wallace M, Curran KG, Chamberland M et al. The advisory committee on immunization practices’ interim recommendation for use of Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine—United States, December 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2020;69:1922.
  • Referans4 Kopanidis P, Quirke M, Buckley C, Leite I. 031 COVID-19 disease outcomes in a UK Myasthenia Centre during the first year of the pandemic. BMJ Open. 2021. http://dx.doi.org/10.1136/bmjno-2021-ANZAN.31
  • Referans5 Montalvan V, Lee J, Bueso T, De Toledo J, Rivas K. Neurological manifestations of COVID-19 and other coronavirus infections: a systematic review. Clin Neurol Neurosurg. 2020;194:105921.
  • Referans6 Suh J, Amato AA. Neuromuscular complications of coronavirus disease-19. Curr Opin Neurol. 2021;34:669.
  • Referans7 Soriano A, Nesher G, Shoenfeld Y. Predicting post-vaccination autoimmunity: who might be at risk? Pharmacol Res. 2015;92:18–22.
  • Referans8 Ruan Z, Tang Y, Li C, Sun C, Zhu Y, Li Z et al. COVID-19 vaccination in patients with myasthenia gravis: a single-center case series. Vaccines (Basel). 2021;9:1112.
  • Referans9 Watad A, De Marco G, Mahajna H, Druyan A, Eltity M, Hijazi N et al. Immune-mediated disease flares or new-onset disease in 27 subjects following mRNA/DNA SARS-CoV-2 vaccination. Vaccines (Basel). 2021;9:435.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İlk prezentasyonu tromboembolik olaylar ile olan membranöz nefropati olgusu

Almıla ÜYÜK, Murat Yaşar TAŞ, Belda DURSUN, Furkan UFUK

Okul öncesi Türk çocuklarında obezite risk faktörleri: kesitsel bir çalışma

Şebnem ÖZGEN ÖZKAYA, Volkan ÖZKAYA, Muazzez GARİPAĞAOĞLU

Erken bebeklik döneminde D vitamini eksikliğinin özellikleri

Mehmet Fatih ORHAN, Behzat ÖZKAN

LSVT-BIG ®'in Parkinson hastalığında fonksiyonel hareketlilik, yürüme, el becerisi ve yaşam kalitesi üzerine etkisi

Türkan TURGAY, Yasemin EKMEKYAPAR FIRAT, Seval Selver SOĞAN, Pınar GÜNEL

Ganoderma lucidum farklı hormonal duyarlılığa sahip meme kanseri hücre hatlarında Beclin-1/LC3 ve p62'yi düzenleyerek proliferasyonu inhibe eder ve otofajiyi teşvik eder

Özge GÖKTEPE, Gözde Özge ÖNDER, Demet BOLAT, Venhar ÇINAR, Zuhal HAMURCU, Birkan YAKAN, Arzu YAY

Üretral obstrüksiyon ile gelen atipik kavernöz hemanjiom olgusu

Şenay DEMİR KEKEÇ, Gönül PARMAKSIZ, Bermal HASBAY, Semire Serin EZER

Meme kanserinde strain elastografi ile histopatolojik parametreler arasındaki ilişki

Mahmut ÇORAPLI, Hacı Taner BULUT, Ayşe Gül ÖRMECİ, Hüseyin ALAKUŞ

Pakistan'da serebral palsinin yükü: demografik ve önleyici plana bir bakış

Ammara RAFİQUE

Folik asit takviyesinin antenatal ve postnatal dönemde ruh sağlığına etkisi

Zeynep BAL, Gülsüm KARSLIOĞLU, Tuba UÇAR

Böbrek nakli hastalarında biyopsi ile kanıtlanmış BK virüs nefropatisi: risk faktörleri, sıklığı ve tedavi yaklaşımı

Eda ALTUN, Sena ULU, Süheyla APAYDIN, Bahtışen GÜVEN