Obezite ve Anestezi

Obezite, dünyada ve ülkemizde son yıllarda önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm yaşları ve sosyal grupları etkileyen yeni küresel salgın olarak nitelenmektedir1. Obezitenin artması ile orantılı olarak cerrahi müdahaleye maruz kalan obez hasta sayısıda hızla artmaktadır. Obezite adiposit hipertrofisi ve/veya hiperplazisi ile seyreden mulstisistemik, proinflamatuar bir bozukluktur. Obezler anatomik olarak ikiye ayrılır: Santral obezitede yağ dokusu ağırlıklı olarak abdomende birikmiştir. Sıklıkla erkeklerde görülür. Gluteofemoral obezite ise ağırlıklı olarak bayanlarda görülür. Obezite anatomisi bizim için önemlidir çünkü santral obezite periferal obeziteye göre daha tehlikelidir. Artmış intraabdominal yağ doku metabolik olarak aktiftir ve santral obezitenin birçok hastalığa yol açma potansiyeli vardır. Bunların başında da ‘’Metabolik Sendrom’’ gelmektedir. Obez hastada metabolik sendromun komponentleri ise dislipidemi, hipertansiyon ve hiperglisemidir. Obezite anatomik, fonksiyonel ve sistemik değişikliklere neden olarak hastalarda morbid durumu daha da ağırlaştırabilir, bu nedenle obez hastalar anestezi açısından yüksek riskli kabul edilir. Genel anestezi ile operasyon geçirecek obez hastalarda anestezi açısından çeşitli komplikasyonlar gelişebilir2. Oluşabilecek bu komplikasyonların önlenmesinde donanımlı bir ekip ve takım çalışması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Obezite, anestezi

Arterial Pseudoaneurysm: Review of Literature

___

  • 1. Cullen A, Ferguson A. Perioperative management of the severely obese patient: a selective pathophysiological. Can J Anaesth. 2012;59:974-96.
  • 2. Ortiz VE, Kwo J. Obesity: physiologic changes and implications for preoperative management. BMC Anesthesiology. 2016;15: 97.
  • 3. Özlem Özmete, Çağla Bali, Pınar Ergenoğlu, et al. Laparoskopik bariatrik cerrahide anestezi yönetimi: 62 hastanın retrospektif analizi. Cukurova Medical Journal. 2017;42:126-31.
  • 4. Hai F, Porhomayon J, Vermont L, et al. Postoperative complications in patients with obstructive sleep apnea: a meta-analysis. Journal of Clinical Anesthesia. 2014;26:591-600.
  • 5. Cullen A, Ferguson A. Perioperative management of the severely obese patient: a selective pathophysiological review. Can J Anesth. 2012;59:974-96.
  • 6. De Jong A, Molinari N, Pouzeratte Y, et al. Difficult intubation in obese patients: incidence, risk factors, and complications in the operating theatre and in intensive care units. BJA. 2015; 114: 297-306.
  • 7. Leoni A, Arlati S, Ghisi D, et al. Difficult mask ventilation in obese patients: analysis of predictive factors. Minerva Anesthesiol. 2014;80:149-57.