Rootpac 40 Anacının Bazı Şeftali ve Badem Çeşitlerine Anaçlık Performansı

Bu araştırma, Rootpac 40 anacının Çanakkale bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen bazı şeftali ve badem çeşitlerine anaç olarak kullanılmasının etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Şeftali ve badem yetiştiriciliğinde bodur ve yarı bodur anaçların kullanılması meyve kalitesi, verim ve gençlik kısırlığı süreleri gibi önemli noktalara etki etmektedir. Son yıllarda bazı meyve türleri için kullanılmaya başlanılan yeni anaçlar üretilmektedir. Söz konusu yeni anaçlardan Rootpac 40, yarı bodur özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. Çalışma Çanakkale ili Gelibolu ilçesinde üreticiye ait meyve bahçelerinde yürütülmüştür. Araştırmada Rootpac 40 (Prunus dulcis x Prunus persica) x (Prunus dulcis x Prunus persica) melezi anaç kullanılmıştır. Bu anaç üzerine 6 farklı şeftali çeşidi ve 3 farklı badem çeşidi aşılanmıştır. Aşılama sonucu elde edilen anaç-kalem kombinasyonlarında aşı tutma oranları, taç yükseklikleri ve anaç-kalem kalınlıkları belirlenmiştir. Araştırmamızda elde edilen sonuçlara göre en yüksek aşı tutma oranları, Rootpac 40-Glohaven şeftali (%98) ve Rootpac 40-Ferragnes badem (%95) anaç kalem kombinasyonlarında belirlenmiştir. En yüksek taç oluşumu, Rootpac 40-Ferragnes badem, Rootpac 40-Glohaven şeftali anaç kalem kombinasyonlarında belirlenmiştir.

___

  • Arıcı, Ş., E., 2008. Bazı Sert Çekirdekli Meyve Anaçlarının Doku Kültürü İle Çoğaltılması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, 32260, Çünür, ISPARTA
  • Eroğlu, Z., Ö., Mısırlı, A., 2012 Şeftali Gelişimi ve Islahı, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Erzurum. Iglesias, I., Carbó, J., Bonany, J., Garanto, X., Peris, M., 2018, Revista de fruticultura, ISSN 2013-5742, Nº. 61, pages 6-42. Spain.
  • Jiménez, S., Pinochet, J., and Romero, J., 2004. Performance of peach and plum based rootstocks of different vigour on a late peach cultivar in replant and calcareous conditions. Scienta. Hort. 03.006.
  • Kaşka, N., Ak, BE., Nikpeyma, Y., 1992. Antepfıstığı yetiştiriciliğinde saçak köklü çöğür ve fidan yetiştirme üzerine bir araştırma. I.Ulusal Bahçe Bit. Kongresi Bildiriler Kitabı, s:89-92. İzmir.
  • Ilgın, M., Bulat, L., 2014. GF-677 Klon Anacında Çelik Alma Zamanı İle Farklı Dozlardaki IBA (Indol-3 bütirik asit) Uygulamalarının Köklenme Başarısına Etkileri. K.S.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Avşar Yerleşkesi, Kahramanmaraş.
  • Özçağıran, R., 1974. Meyve ağaçlarında anaç ile kalem arasındaki fizyolojik ilişkiler. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No:243, İzmir, s.6-14.
  • Soler, A., Torrents, J., Dicenta, F., 2014. RESISTANCE TO CAPNODIS TENEBRIONIS IN NEW PRUNUS ROOTSTOCKS. Acta Hortic. 1028, 201-204.
  • Webster, A.D., 1995. Rootstock and interstock effects on deciduous fruit tree vigour, precocity, and yield productivity. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, Vol. 23: 373-382.
  • Yahmed, J., Mohamed G., Mehdi, M., 2016. Eco-physiological evaluation of different scion-rootstock combinations of almond grown in Mediterranean conditions, Institut National Agronomique de Tunisie, 43 avenue Charles Nicolle, 1082, Tunis, Tunisie.