Rootpac 20 Anacının Bazı Şeftali ve Badem Çeşitlerine Anaçlık Performansı

Bu araştırma, Rootpac 20 hibrit erik anacının Çanakkale bölgesinde yoğun olarak yetiştirilen bazı şeftali ve badem çeşitlerine anaç olarak kullanılmasının etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Şeftali ve badem yetiştiriciliğinde bodur ve yarı bodur anaçların kullanılması meyve kalitesi, verim ve gençlik kısırlığı süreleri gibi önemli özelliklere etki etmektedir. Son yıllarda bazı meyve türleri için kullanılmaya başlanılan yeni anaçlar üretilmektedir. Söz konusu yeni anaçlardan Rootpac 20, yüksek yoğun dikim sistemiyle ön plana çıkmaktadır. Çalışma Çanakkale ili Gelibolu ilçesinde üreticiye ait meyve bahçelerinde yürütülmüştür. Araştırmada Rootpac 20 Prunus cerasifera x Prunus besseyi melezi anaç kullanılmıştır. Bu anaç üzerine 6 farklı şeftali çeşidi ve 3 farklı badem çeşidi aşılanmıştır. Aşılama sonucu elde edilen anaç-kalem kombinasyonlarında aşı tutma oranları, taç yükseklikleri ve anaç-kalem kalınlıkları belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre en yüksek aşı tutma oranları Rootpac 20-Caldesi 85 nektarin (%97) ve Rootpac 20-Nonperial badem (%96) anaç kalem kombinasyonlarında olduğu belirlenmiştir. En yüksek taç oluşumu Rootpac 20-Ferragnes badem, Rootpac 20-Glohaven şeftali anaç kalem kombinasyonlarında olduğu saptanmıştır.

___

  • Jiménez, S., Pinochet, J., Romero, J., 2004. Performance of peach and plum based rootstocks of different vigour on a late peach cultivar in replant and calcareous conditions. Scienta. Hort. 03.006.
  • Kaşka, N., Ak, BE., Nikpeyma, Y., 1992. Antepfıstığı yetiştiriciliğinde saçak köklü çöğür ve fidan yetiştirme üzerine bir araştırma. I.Ulusal Bahçe Bit. Kongresi Bildiriler Kitabı, s:89-92. İzmir.
  • Özçağıran, R., 1974. Meyve ağaçlarında anaç ile kalem arasındaki fizyolojik ilişkiler. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No:243, İzmir, s.6-14.
  • Webster, A.D., 1995. Rootstock and interstock effects on deciduous fruit tree vigour, precocity, and yield productivity. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, Vol. 23: 373-382.
  • Yahmed, J., Mohamed G., Mehdi, M., 2016. Eco-physiological evaluation of different scion-rootstock combinations of almond grown in Mediterranean conditions, Institut National Agronomique de Tunisie, 43 avenue Charles Nicolle, 1082, Tunis, Tunisie.
  • Zarrouk, O., Gogorcena, Y., Angles, M., 2006. Graft Compatibility Between Peach Cultivars and Prunus Rootstocks. Departmentof Pomology, Apartado 202, 50080 Zaragoza, Spain.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-8384
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ÇOMÜ Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Trakya’da Bazı Kışlık Tek Yıllık Tarla Bitkilerinin Silaj Üretiminde Kullanılma İmkânlarının Araştırılması

Mehmet Erdem KARAEVLİ, Harun BAYTEKİN

Hidrojel-Perlit Karışımlarının Salata (Lactuca sativa var.crispa ) Yetiştiriciliğinde Verim ve Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Meltem İŞLEK, Canan ÖZTOKAT KUZUCU

Alabalık (Oncorhynchus mykiss) ve Atıklarından Balık Sosu Üretimi ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Hasan Basri ORMANCI, İbrahim Ender KÜNİLİ, Fatma ARIK ÇOLAKOĞLU

Soğuk Depolama Sonrası Taze Doğranmış Pink Lady Elma Meyvelerinde Bazı Uygulamaların Tüketici Koşullarında Kaliteye Etkileri

Prof. Dr. Kenan KAYNAŞ, Melike IŞIK

Çanakkale Koşullarında Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin Verim ve Bazı Verim Unsurlarının Belirlenmesi

Mustafa Emre ALTAY, Harun BAYTEKİN

Kentsel Arıtma Çamurunun Biyobozunur Plastiğin Kütle Kaybına Etkisi

Nurgül UZUNBOY, Cafer TÜRKMEN

Çan (Çanakkale) Yöresi Bazı Büyük Toprak Gruplarının (1938) Özellikleri Ve Sınıflandırılması

Ali PAMUK, Hüseyin EKİNCİ

Farklı Sayı ve Yüksekliklerden Yapılan Biçimlerle Tritikalede İkili Üretimin (Tohum ve Ot) Olabilirliği Üzerinde Bir Araştırma

Firat ALATÜRK

Çanakkale İli Domates Ekim Alanlarındaki Yeşil Kurt, Helicoverpa armigera Hübner (Lepidoptera:Noctuidae)’nın Yayılışı ve Bulaşıklık Durumunun Belirlenmesi

Seda YÜCEL, Hanife GENÇ

Red Globe Üzüm Çeşidinde Kallus Gelişim Düzeyi Üzerine Farklı Anaç Kombinasyonlarının Etkileri

Alper DARDENİZ