Tebriz Şehrinde Arazi Kullanımı

Şehir içi Arazi kullanımı bir yerleşmenin ana karakterini sunmakta ve şehrin gelişimini de etkilemektedir. Üç bölüm halinde incelenen Tebriz’in şehir içi arazi kullanımı, tarım, endüstri ve hizmetler olarak belirlenmiştir. Şehrin gelişme dönemine, fonksiyonel özelliklerine göre bu sektörlerin şehri etkileme ve şehirden etkilenme durumları değişmektedir. Tebriz şehri, bu üç sektörün görüldüğü Tahran’dan sonra, İran’ın en gelişmiş şehridir. Gelişim aşamaları ve arazi kullanım özellikleri incelendiğinde, Tebriz şehrinin, bir hizmetendüstri şehri olduğu görülmektedir. Bu sektörlerin şehirdeki konumları da şehri etkileme durumlarına benzer şekilde, merkezden çevreye doğru değişmektedir. Merkezde, ticaret, eğitim, ulaşıma yönelik tesisler, yeşil alanlar ve kamu kuruluşları yer alırken, bunların çevrelerini ikamet alanları kaplamaktadır. Şehrin batısı ve güneybatısında, petro-kimya, enerji üretimi, otomotiv sanayi ve tarım aletleri üreten endüstri tesisleri, taş ve toprağa dayalı endüstri kolları, mobilya endüstrisi ve inşaat endüstrisine ait tesisler yer almaktadır. Bu iki sektör içerisindeki alanların en dışında, bunları çevreleyen ve sınırlandıran tarım alanları yer almaktadır. Şehrin güneyi, kuzeyi ve doğusundaki yer şekilleri şehrin gelişimini engellediği gibi şehrin batısındaki sanayi ve kuzeybatısındaki hava alanı da şehrin bu yönlere gelişimini durdurmaktadır. Bu nedenle şehir yatayda alansal olarak yayılarak değil, dikey yönde, kat sayısının artması şeklinde gelişme göstermektedir

Land use in Tebriz City

Tebriz, arazi kullanımı, dikey gelişim Abtract: Land use within the city has presented the main character of a settlement and is affecting the development of the city. Land use within the city of Tabriz has been identified and examined in three different sectors as agriculture, industry and services. Period of development in the city varies according to the functional characteristics of this sector due to this situation city to have been affected. Tabriz city is Iran's most advanced city after Tehran in terms of the three sectors. Stages of development and land use characteristics are examined in the city of Tabriz, which is seen as a service-industry town. The position of this sector of the city has affected the status of the city in a similar way, distributed from the center toward the environment. In the center, commerce, education, transportation-oriented facilities, green areas and public places while in their seating areas around the covers. The city's west and southwest, facilities are located like petro-chemical, power generation, automotive, industrial and agricultural equipment manufacturing industries, stone and earth-based industries, furniture industry and construction industry. In these two sectors in the outer areas surrounding agricultural fields are located, which restrict them. The city's south, north and east is the place to prevent the development of industry in the west while in northwest of the city presence of airport also stops the development in this area of the city. For this reason, the city landscape as the spatial spread is not horizontal and shows increase in vertical development

___

  • Agili, C. (2001) Şehrin Planları ve Yapıları, Gohare Endişe Matbaacılık, Tahran.
  • Babayi, F. (2007 ) Tebriz’in çevresinin arazi kullanımı, Basılmamış doktora Tezi, Tebriz üniversitesi kütüphanesi, tebriz.
  • Bayar, R. (2003) “Arazi Kullanımı-Nüfus İlişkisi: Anamur Örneği” Coğrafi Bilimler Dergisi, 1 (1), 97-116
  • Belediye, T. (2002) Tebriz’in Eski ve Tarihi Mahalleleri, Furuzeş Matbaacılık, Tebriz.
  • Cevadi, S (1971) Tebriz ve Çevresi, Endişe Matbaacılık, Tebriz.
  • Elibüyük, M., 2000, Matematik Coğrafya, Evren, Gezegenler, Dünya, Zaman, Ekol Yayınevi, Ankara
  • Ferid, Y (1989) Şehir Tanıması ve Coğrafya, Daneş Matbaacılık, Tebriz. İran istatistik merkezi, adres: www.sci.org.ir.
  • Mecidzade, Y. (1989) İran’da İlk Şehirleşme, Rehnema Matbaacılık, Tahran.
  • Özçağlar, A. (2009) Coğrafya Giriş, Ümit Ofset Matbaacılık, Ankara.
  • Rehnemayi, N. (2003) Tebriz Şehri ve Eski Tarihi, Ellame Matbaacılık, Tebriz.
  • Rezeviyan, M. (2002) Şehir’in Arazi Kullanım Planları, Ney Matbaacılık, Tahran.
  • Şekui, H. (1989) Şehir Coğrafyası, Amir Kebir Matbaacılık, Tebriz.
  • Soltani, A. (2008) Tebriz şehrinin planlaması üzerine, Basılmamış doktora Tezi, Tebriz Üniversitesi Kütüphanesi, Tebriz.
  • Sattarzadeh, M. Bayraktutan, S. Hamid Far, S. (2007) “Tebriz (KB İran) Kent Alanı Çevresinin Aktif Tektoniği ve Depremselliği” Islami Azad Universitesi, Tabriz.