Refahiyeli Şair Hüseyin Alacatlı’nın Şiir Dünyası

Şair, yazar ve akademisyen Hüseyin Alacatlı, 1967’de Refahiye’de doğdu. 2002’de Erzurum’da hayata veda eden Alacatlı, özellikle şiir, deneme ve hikâye türlerinde metinler kaleme aldı. 1987’den itibaren başta Millî Eğitim ve Dergâh olmak üzere dönemin önemli dergilerinde şiir ve yazıları yayımlandı, Tanzimat Dönemi klasikleri arasında yer alan bazı romanları aslına uygun olarak yayıma hazırladı. Yeni Türk Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora öğrenimi gördü.Bu çalışmada, Alacatlı’nın şiir dünyası üzerinde durulacak, şiirlerindeki biçim ve içerik özellikleri, işlediği temalar ve ürettiği imgeler irdelenecektir. Şairin metinlerinde karşılaşılan yolculuk, aşk, çocuk, hüzün, akşam, yalnızlık, ölüm, ayna, anne gibi kavramlar araştırılacaktır. Alacatlı’nın poetik düşüncelerini dile getirdiği metinler üzerinde durulacak, şiir anlayışı tespit edilecektir. Şiirinin beslendiği ana kaynaklara vurgu yapılacaktır. Şair Alacatlı’nın dört bölümden oluşan tek şiir kitabı Harflerin Ülkesi, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla değerlendirilecektir.

Refahiyeli Şair Hüseyin Alacatlı’nın Şiir Dünyası

Şair, yazar ve akademisyen Hüseyin Alacatlı, 1967’de Refahiye’de doğdu. 2002’de Erzurum’da hayata veda eden Alacatlı, özellikle şiir, deneme ve hikâye türlerinde metinler kaleme aldı. 1987’den itibaren başta Millî Eğitim ve Dergâh olmak üzere dönemin önemli dergilerinde şiir ve yazıları yayımlandı, Tanzimat Dönemi klasikleri arasında yer alan bazı romanları aslına uygun olarak yayıma hazırladı. Yeni Türk Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora öğrenimi gördü. Bu çalışmada, Alacatlı’nın şiir dünyası üzerinde durulmuş, şiirlerindeki biçim ve içerik özellikleri, işlediği temalar ve ürettiği imgeler irdelenmiştir. Şairin metinlerinde karşılaşılan yolculuk, aşk, çocuk, hüzün, akşam, yalnızlık, ölüm, ayna, anne gibi kavramlar araştırılmıştır. Alacatlı’nın poetik düşüncelerini dile getirdiği metinler üzerinde durulmuş, şiir anlayışı tespit edilmiştir. Şiirinin beslendiği ana kaynaklara vurgu yapılmıştır. Şair Alacatlı’nın dört bölümden oluşan tek şiir kitabı Harflerin Ülkesi, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla değerlendirilmiştir.

___

  • Akalın, N. (2003). Alacatlı, güzel adam, bizi bırakıp nereye?, Şairin Eldivenleri, Ankara: Meneviş Yayınları.
  • Alacatlı, Hüseyin (2002). Harflerin ülkesi, Erzurum: Bakanlar Medya.
  • Aycı, Mehmet (2002). Böyle sefer mi olur? Hece, Sayı 69, Eylül..
  • Canım, Rıdvan, İspirli, M. Hanefi, Düzgün, Dilaver, Akkuş, Metin, Kara, Funda, Şimşek, Tacettin (2003). Üç karanfil-Üç Güzel Adam: Hasan Ali Kasır, Hüseyin Alacatlı,
  • Nazir Akalın. Erzurum: Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi Yayınları.
  • Gündüz, O. (2006). Bir dostun arkasından. Üç karanfil- Üç güzel adam: Hasan Ali Kasır, Hüseyin Alacatlı, Nazir Akalın. Erzurum: Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi Yayınları.
  • https://harflerinulkesinde.wordpress.com (Erişim: 13 Ocak 2019)
  • Işık, İhsan, (2004). Türkiye yazarlar ansiklopedisi, (3 cilt), Ankara: Elvan Yayınları.
  • İspirli, M. Hanefi (2002). Hüseyin Alacatlı ya da bir şairin ölümü, Dergâh, S. 149. Temmuz.
  • Kaya, Vural (24.05.2010). Hüseyin Alacatlı geçti buradan! www.dunyabizim.com, (Erişim: 25.02.2009)
  • Kaymaz, Rıfkı-Özdemir, Halil İbrahim, (2010). Kültür, sanat, edebiyat, bilim, siyaset, bürokrasi, iş dünyasında Erzincanlılar ansiklopedisi, Erzincan: Doğu Yayınları.
  • Yazgıç, Suavi Kemal (2006). Harfler ülkesinde bir şair: Hüseyin Alacatlı, Yasakmeyve Dergisi, Sayı 22, Eylül-Ekim.