EĞİTİM YÖNETİCİLERİNİN YAŞAM DOYUMU İLE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında çalışan yöneticilerin iş tatmini ile yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın evreni 2021-2022 eğitim öğretim yılında Diyarbakır ili Yenişehir ve Sur merkez ilçelerinde görev yapan 401 yöneticiden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise evrenden tesadüfî örnekleme yoluyla belirlenen 137 yöneticiden oluşmaktadır. Bu araştırmada 1967 yılında Weiss ve arkadaşları tarafından geliştirilen, Baycan tarafından 1985 yılında Türkçeye çevrilerek, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması yapılmış olan “İş Doyum Ölçeği” ile 1985 yılında Diener ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve Köker tarafından 1991 yılında Türkçeye uyarlanmış olan “Yaşam Doyumu Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde; aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, yüzde değerleri, t-testi ve ANOVA hesaplanmıştır. Ayrıca korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; okul yöneticilerinin iş tatmini ile yaşam doyumu tutumlarının cinsiyet, yaş ve kadro değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği görülmüştür. Aynı zamanda yöneticilerin iş tatmini ve yaşam doyumu arasında 0,02 seviyesinde pozitif yönlü (0,664) kuvvetli bir ilişki olduğu saptanmıştır.

___

  • Bayram, N. (2004). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Bursa: Ezgi Kitapevi.
  • Büyüköztürk, Ş., (2007), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabi,8. Baskı, Pegem, Ankara.
  • Dikmen, A.A., (1995), İş Doyumu ve Yaşam Doyumu İlişkisi”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 50(3-4); 115-140.
  • Georgellıs, Y. ve T. Lange, (2012), “Traditional Versus Secular Values and The Job-Life Satisfaction Relationship Across Europe”, British Journal of Management, 23; 437-454.
  • Izgar, H. (2008). Okul Yöneticilerinde İş Doyumu ile Örgütsel Bağlılık. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı: 25, 317-334.
  • Karaman, D. (2018). Demografik Özelliklerin İş Tatmini Üzerindeki Etkisi: Eğitim Sektöründe Bir Uygulama. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 66-78.
  • Keser, A., (2005), ş Doyumu ve Yaşam Doyumu İlişkisi: Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama”, İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 7(2); 53-63.
  • Köroğlu, Ö., (2012), “İçsel Ve Dışsal İş Doyum Düzeyleri İle Genel İş Doyum Düzeyi Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi: Turist Rehberleri Üzerinde Bir Araştırma”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 13(2); 275-289.
  • Maslach, C. & Leiter, M. P. (1997). The Truth about Burnout: How Organizations Cause Personal Stress and What to do about It. San Francisco, CA: JosseyBass.
  • Nergiz, N., Oksay, A. & Akman, E. (2011). İşe Bağlılık ve İşten Tatmin Açısından Cinsiyet ve Sektörel Farklılık: Kamu ve Özel Sektör Kuruluşlarında Karşılaştırmalı Bir İnceleme. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, 207-229.
  • Özdevecioğlu, M. & Çakmak, N. (2009). Organizasyonlarda İş Aile ve Aile İş Çatışmalarının Çalışanların İş ve Yaşam Tatminleri Üzerindeki Etkisi. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 33(1), 69-99.
  • Özkul, R. & Cömert, M. (2018). Ortaokul Öğretmenlerinde Yaşam Doyum Düzeyi. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20(3), 708-724.
  • Rathı, N. ve R. Rastogi, (2008), "Job Satisfaction and Psychological Well-Being", The Icfai University Journal of Organizational Behavior, VII(4); 47-57.
  • Saldamlı, A., (2008), “Otel İşletmelerinde Bölüm Yöneticilerinin İş ve Yaşam Tatmini Belirlemeye Yönelik Bir Alan Araştırması”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, XXV(2); 693-719.
  • Taıt, M., T.T. Baldwin ve M.Y. Padgett, (1989), "Job and Life Satisfaction: A Revaluation of The Strength of The Relationship and Gender Effects As A Function Of The Date of The Study", Journal of Applied Psychology, 74(3); 502-507.
  • Ugboro, I. O. & Obeng, K. (2000). Top Management Leadership, Employee Empowerment, Job Satisfaction, and Customer Satisfaction in TQM Organizations: An Empirical Study. Journal of Quality Management.
  • Uludağ, G. (2019). İş Doyumu ve Yaşam Doyumu İlişkisi Bir Kamu Kurumunda Alan Araştırması. Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimlerde Akademik Çalışmalar, (2), 216- 237.
  • Uyguç, N., Y. Arbak, E. Duygulu ve N.H. Çıraklar, (1998), “İş ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin Üç Temel Varsayım Altında İncelenmesi”, D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi, 13(II); 193-204.
  • Yılmaz, A. & Ceylan, Ç. B. (2011). İlköğretim Okul Yöneticilerinin Liderlik Davranış Düzeyleri ile Öğretmenlerin İş Doyumu İlişkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 17(2), 277-394.
  • Yiğit, R., B. Dilmaç ve M.E. Deniz, (2011), “İş ve Yaşam Doyumu: Konya Emniyet Müdürlüğü Alan Araştırması”, Turkish Journal of Police Studies, 13(3); 1-18.
Cihanşümul Akademi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: Güneydoğu Araştırmaları Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

OKUL YÖNETİCİLERİNİN DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİK ÖZELLİKLERİ

Celal DUMAN, Mahsum BURUCU, Saim İZGİ, Serhat OKAN, Mehmet SALIK

ERKEN DÖNEM ÖĞRENCİLERİN YAŞAM BECERİLERİ ÜZERİNE YAPILAN LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALARIN DOKÜMAN ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Halil KONCAK, Ferit ÇİFTÇİ, İbrahim KARAKAŞ, Mehmet ÇİFTÇİ

SOSYAL ÇEVRE VE KÜLTÜREL YAPININ ÖĞRENCİ RESİMLERİNE GÖRE İNCELENMESİ

Elif KARAŞİN, Rahime VURAL, Ayhan ELGÖRMÜŞ, Selami ATAN

ÖĞRETMENLERİN EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMINA YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Rıdvan CAN, Osman SÜLUN, Mehmet BÖÇKÜN, Havva GÜZEL DUMAN

KAMU OKULLARINDA MEYDANA GELEN İLETİŞİM KAYNAKLI ÇATIŞMA NEDENLERİ VE BU ÇATIŞMALARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Murat UĞUR, Mahmut SEYİTOĞLU, Esin Gündüz KARAKUZU, Songül UZUNKAYA

MATEMATİK EĞİTİMİ ALANINDA YAPILAN DEĞERLER EĞİTİMİ TEZLERİNİN İNCELENMESİ

Yalçın BUDAK, Mustafa Özgür KURTOĞLU, Ömer ATAY, Ömer Faruk EGİN

EĞİTİM YÖNETİCİLERİNİN YAŞAM DOYUMU İLE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Kemal GÜNEYLİ, Ercan AKDOĞAN, Aydın AKYOL, Hakan SALIK

EĞİTİM YÖNETİCİLERİNİN YIKICI LİDERLİK DAVRANIŞLARININ ÖĞRETMEN ALGILARINA GÖRE İNCELENMESİ

Davut GÜMÜŞ, Abdullah SÖKER, Aslı ÇELEBİ, Yasin GÜNEŞ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN HAZIR BULUNUŞLUKLARINA ETKİSİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Yağmur DEMİRAL, Mehmet KARTAL, Mizgin KARADAĞ, Şaban ÖZMEN