KANTOLAR YOLUYLA LEVANTENLERDE KADIN ALGISI ÜZERİNE BİR İNCELEME ÇALIŞMASI

Yakın Doğu’da Osmanlı coğrafyasında yaşayan Avrupa kökenli yerleşik yabancılar olan Levantenlerin genellikle İstanbul ve İzmir’de yoğunlaşmış olmaları müzik, sosyal ve ticari hayat açısından önem taşımaktadır. Levantenlerin kültürel anlamda da ayrıca bir etkileşim yaratmaları üzerinde de durulmuştur. Müzik Osmanlı kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. XV. Yüzyıldan itibaren Tanzimat, Cumhuriyet ve sonrası dönemlerde Osmanlı-Türk kültürünün çeşitli alanları ve kurumları içinde yer almış olan müzisyen Levantenler müzikte eğitici, gözlemci, icracı, kuramcı ve tüketici olarak yer almışlardır. Levantenlerin müzik kültürümüze etkilerinin yanı sıra kendi müzik kültürlerine de sahip çıkmaları önem taşımaktadır.  Osmanlı Devletinde kadın sesi ve sahnede kadın görünümü günah sayıldığından XX. yüzyılın ortalarına doğru olan zaman dilimine kadar hiçbir Müslüman kadın sanat hayatında yer alamamıştır. Bu toplumsal yapı içerisinde Levanten kadınlar eğitici, icracı ve besteci kimlikleri ile Müslüman kadınların giremediği müzik alanında önemli yer tutmaktadır. Daha çok yabancı kadın sanatçılar özellikle de Levanten olanlar sahnelerde görünmüştür. Bu çalışmada Levanten kültürünün, kadın imgesi bağlamında müziksel konumu irdelenmeye çalışılacaktır. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde Levanten kadınların müzik yaşamı gözler önüne serilecektir. Tanzimat sonrası ortaya çıkan kanto müziğinde geçen sözler çalışmanın verilerini oluşturacaktır.

A STUDY ON WOMEN’S PERCEPTION OF THE LEVANTINES THROUGH THE KANTO

The geography of Ottoman Empire the Near East and European origin living resident foreigns are concentrated in cities such as İstanbul-İzmir the Levantine are usually music, it is important in terms of  socials and commercial life. Greating on interaction in Levantine cultural is also empazised.Music has very important place in the culture of the Ottoman Empire. 15th century onward, the Tanzimat, the Republic and later periods of the Ottoman-Turkish culture took place in a variety of areas and institution the Levantines and their contribution tour culture also has a significance Levantines in music, education, observer, performer, teoristand as a consumer. İn addition to affects of our culture of Levantine to their own culture, they are also important . The Ottoman state in the woman’s voice and stage appearance  number of women have a place in any time period up to the art of Muslim women the right to the middle of the 20th century. The social structure in the Levantine women trainers, Mslim women can not enter the performer and composer of music it has an important place in the field. İn this study of Levantine culture, musical position in the context of the female image will be analyzed. The musical life of women in Ottoman and Republican periods Levantine be illustrated. Emerging after Tanzimat, the located words of the Kanto Music will form the data of study.

___

  • Çakıcıoğlu, Oban, R. (2007). Levanten kavramı ve levantenler üzerine bir inceleme”, Konya, Türkiyat Araştırmalar Dergisi, Sayı: 22, s. 338.
  • Çakmak, B. (2011). Tanzimattan cumhuriyete uzanan çizgide osmanlı’larda kadın hareketleri, dönemin tiyatrosunda kadının temsili ve kadın sorunu. Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölüm Dergisi, (18), s. 46, 47, 75, 76 ).
  • Ertaş, E. (2013). Kantoların özellikleri 17 ekim 2015 tarihinde www.emirertaş.blogspot.com/2013/.../kantoların-özellikleri-zamanladeğişim sitesinden alınmıştır.
  • Hiçyılmaz, E. (1999), “İstanbul Geceleri ve Kantolar”, İstanbul, s. 67, 71, 74, 100, 103, 104.
  • Karasar, N. (1999). Bilimsel araştırma yöntemi,(9. Basım). Ankara.s.77.
  • Karataş, İ, A. (2006), Osmanlı devleti’nde gayri müslimlere tanınan din ve vicdan hürriyeti, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt. 15, Sayı: 1, s. 283.
  • Öney, F. (2015). Kadınların müziği; ‘kanto’lar, ‘peruz hanım’lar. 16 ekim 2015 tarihinde www.evrenselkultur.com/.../kadınların-müziği-kantolar-peruz-hanımlar sitesinden alınmıştır.
  • Yılmaz, A. (2010). Osmanlı’dan cumhuriyete kadın kimliğinin biçimlenmesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Çağdaş Türkiye Dergisi, Cilt. IX, Sayı: 20-21, s. 196, 207.
  • Yumul, A., Dikkaya, F. (2006). Avrupalı mı? levanten mi?, (1. Basım) İstanbul. s. 23, 26, 27.