Maedi/Maidoi – Bithynioi: Makedonia, Roma, Thrak ve Pontos Mücadelerinde Bithynlerin Thrakia ve Anadolu’daki İzleri

Öz Çalışmamız, MÖ. 4. yüzyılın ikinci yarısında meydana gelen bir takım tarihsel gelişmelere bağlı olarak, Kuzeybatı Anadolu’da önemli bir krallık meydana getiren Bithyn etnik unsuru ile bağlantılı ve Maidoi-Maedi gibi adlarla tanıdığımız Güneydoğu Avrupa kökenli bir kavmi konu almaktadır. Bilindiği gibi Geç Klasik’ten Hellenistik Döneme doğru ilerleyen tarihsel süreç, Makedon egemenliğinin neredeyse tüm Ege Dünyasına yayılan bir düzeye ulaşmaya başladığı ve Philip II’ ile oğlu Büyük İskender’in genişleme ve Pers karşıtı politikaları dolayısıyla şekillenen bir döneme işaret etmekte, bunu, Güneydoğu Avrupa ve Kuzeybatı Anadolu’da içlerinde Bithynlerin de bulunduğu Roma, Makedon, Thrak, Galat ve Pontos gibi güçlerin çatışmaya başladığı bir dönem izlemektedir. Söz konusu gelişmeler içerisinde antik literatür aracılığıyla Thrakia’da tanıdığımız Maedi-Maidoi etnik unsurunun, Anadolu’da aynı kökene dayandığı belirtilen Bithynler ya da Bithynia ile ilişkisi irdelenmekte ve MÖ. 5. yüzyılın ikinci yarısında Thrakia’da olumsuz başlayan Maedi-Makedon ilişkilerinin, ilerleyen yüzyıldaki Pers Savaşları sürecinde aynı nitelikte devam ederek bu defa Makedon-Bithyn şeklinde Anadolu’ya taşınması ele alınmaktadır. Thrakia – Anadolu etkileşimi bakımından çok önemli veriler barındıran söz konusu süreç gerek Maedi/Maidoi-Bithynoi ve gerekse Makedones/Makedon-Bithynoi ilişkileri bakımından irdelenmekte, Bithynialıların Avrupa’daki kökenleri ve Anadolu göçleri ele alınmanya çalışılmaktadır. Büyük İskender’in MÖ. 334 yılından itibaren takip edebildiğimiz faaliyetlerinde Makedonların Bithynia polikası ve yaklaşık olarak aynı tarihlerde Anadolu’da başlayan Bithyn-Makedon ilişkilerinin olasılıkla daha önceden Thrakia’da meydana gelen çatışmalardan etkilenmiş olabileceği ele alınmaktadır.

___

Archibald, Zofia H., “Thracians and Scythians”, The Cambridge Ancient History, The Fourth Century B.C., 6, Ed.: D. M. Lewis, John Boardman, Simon Hornblower, M. Ostwald, Cambridge University Press, Cambridge, 2008, s. 444-475.

Arslan, Murat, İstanbul’un Antikçağ Tarihi Klasik ve Hellenistik Dönemler, Odin Yayıncılık, İstanbul, 2010.

Arslan, Murat, Mithradates VI Eupator Roma’nın Büyük Düşmanı, Odin Yayıncılık, İstanbul, 2007. Austin, Michel, The Hellenistic World From Alexander to the Roman Conquest: A Selection of Ancient Sources in Translation, Cambridge University Press, Cambridge, 2006.

Bilban Yalçın, Asnu, “Boğaziçi Topografyası 2005 Yılı Araştırmaları”, Araştırma Sonuçları Toplantısı, 24/2, 2007, s. 297-310.

Bosworth, A. B., “Alexander the Great Part 2: Greece and the Conquered Territories”, The Cambridge Ancient History, The Fourth Century B.C., 6, Ed.: D. M. Lewis, John Boardman, Simon Hornblower, M. Ostwald, Cambridge University Press, Cambridge, 2008, s. 846-875.