Gastrointestinal stromal tümörlerde güncel bilgiler

Gastrointestinal stromal tümörler (GIST) gastrointestinal traktüsün en sık görülen mezenkimal tümörleri olup, immünhistokimyasal ve ultrastrüktürel olarak diğer mezankimal tümörlerden farklılıklar gösterirler. Gastrointestinal sistemde herhangibir yerde görülmekle beraber en sık midede görülürler. GIST’ler pasajı tıkamaktan çok, sıradışı yerlerde yerleşim göstermeye eğilimlidirler. Son on yılda tedavisi konusunda devrim niteliğinde gelişmeler olmuştur. Esas tedavi tümörün yeterli miktarda sağlam doku ile birlikte cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu tümörlerin kemoterapi ve radyoterapiye dirençli oldukları bilinmekle beraber, özellikle tirozinkinaz inhibitörleri ile yapılacak moleküler tedavilerden başarılı sonuçlar alınmaktadır. Cerrahi tedavi ve tirozinkinaz inhibitörleri ile yapılan adjuvan tedavi günümüzde hastalığın nüksünü önleyebilmekte veya geciktirmektedir. Bu makalede, GIST’lerin klinik ve immünhistokimyasal özellikleri güncel bilgiler ışığında gözden geçirilmiştir.

CURRENT KNOWLEDGE OF GASTROINTESTINAL STROMAL TUMORS.

Gastrointestinal stromal tumors (GIST), the most common mesenchymal tumors of the gastrointestinal tract, are immunohistochemically and ultrastructurally different from other mesenchymal tumors. They can occur anywhere in the GI tract, commonest site being stomach. GIST occurrence is not restricted to bowel but can involve unusual sites also. The diagnosis and treatment of GIST has been revolutionized over the past decade. The mainstay of treatment remains surgical resection with adequate margin. Though, these tumors are refractory to conventional chemotherapy or radiotherapy but show a good response to molecularly targeted therapy with tyrosine kinase inhibitor. So, in cases where tumor has malignant potential, adjuvant treatment with tyrosine kinase inhibitor may prevent or delay relapse. This review summarises the current clinical and immunohistochemical knowledge of GIST and its treatment.
Cerrahi Sanatlar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-0709
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Osman Nuri DİLEK
Sayıdaki Diğer Makaleler

Retrorektal epidermoid kist; Olgu sunumu eşliğinde literatüre bakış

Bülent Çalık, Nihat Zalluhoğlu, Şafak Öztürk, Ebru Arabacı Çakır, Barış Türker, Kamil Pehlivan, Dilek Kuzukıran, Gökhan Akbulut

Kolorektal kanserlerin cerrahi tedavisi sonrasında görülen cerrahi enfeksiyonlar

Zuzana Adamova

Nadir bir Rete testis tümörü; primer adenokarsinom

Palash Kumar MANDAL, Anindya ADHİKARİ, Dipanwita NAG, Pranab Kumar BİSWAS

Ekinokokların nadir bir klinik formu; Primer retroperitoneal hidatik kist

Yashdeep Sinha Sarma, Raghunath. Prabhu, Vijay KODURU, Amandeep NANDRA, Sakshi SADHU

Frey ameliyatı sonrasında yaşam kalitesinin değerlendirilmesi

Arkaprovo Roy, Shibajyoti Ghosh, Dushmanta Barman, Asim Basu

PRIMARY RETROPERITONEAL HYDATID CYST; A RARE PRESENTATION OF ECHINOCOCCUS. Ekinokokların nadir bir klinik formu; Primer retroperitoneal hidatik kist.

Yashdeep Sinha Sarma, Raghunath Prabhu, Vijay Koduru, Amandeep Nandra, Sakshi Sadhu

Bronşiyal karsinomaya bağlı spontan pnömotoraks

Derya Öztürk, Ertuğrul Altınbilek, Cemil KAVALCI, Murat KOYUNCU, Fatih ÇAKMAK, İbrahim İKİZCELİ

Yaşlı bir hastada tanısal kargaşaya sebep olan abdominal kitle olgusu

Sayar Kumar Munshi, Debabrata Ray, Niladri Sarkar, Debangshu Bhanja Choudhury, Soumyabrata Munshi

Gastrointestinal stromal tümörlerde güncel bilgiler

Poras Chaudhary

Acil ameliyat edilen primer tüberküloza bağlı bilateral psoas apsesi

Mustafa ÖZSOY, Rüçhan Bahadır CELEP, Ahmet BAL, Ziya Taner ÖZKEÇECİ, Yüksel ARIKAN