DİSLİPİDEMİ VE SAFRATAŞI HASTALIĞI; OLAĞAN İLİŞKİLERİYLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA.

Bu çalışmada safrataşları ve dislipidemi ararsında bir ilişkinin olup olmadığı araştırılmıştır. Safrataşı nedeniyle hastaneye müracaat eden 100 kişi ile başka nedenlerle hastaneye gelen ve safrataşı tesbit edilen 100 hasta çalışmaya alınmıştır. Lipid azaltıcı ilaç kullanan hastalar çalışmaya alınmadı. Hastalar 3 farklı yaş grubuna ve erkek kadın olarak bir diğer alt gruba tanımlandılar. Çalışma grubunda (Safra taşı şikayeti ile gelen hastalar) bulunan bütün alt grup hastalarda serum trigliserid değerleri anlamlı derecede yüksek bulundu (<0.05). Total kolesterol ve serum LDL seviyesi 20 yaş üstü erkeklerde yüksek bulundu. Her iki cinste ve 20 yaş üstü hastalarda yüksek serum HDL ve safr taşı hastalığı arasında ters bir ilişki saptandı. Bu çalışmada, yüksek serum trigliserid, total kolesterol ve serum LDL, düşük serum HDL değerleri ile safra taşı varlığı arasında kuvvetli bir ilişki olduğu ortaya konmuştur.

Dyslipidemia and gall stone disease; A search for their causal relationship.

The study was conducted with the aim of exploring any possible relationship between gall stone disease and lipid profile. Patients of any age or gender admitted for cholecystectomy due to gall stones (n=100) were kept in the study group while those admitted for reasons other than gall stone disease (n=100) were included as controls. Patients with history of intake of any hypolipidemic agents and diabetics were excluded. The patients of both the groups were divided into 3 different age groups which were further sub-divided into male and female. Thorough medical histories of the patients were taken and estimation of serum lipid profile was done. The study group (with gall stone disease) was found to have significantly high value of serum triglycerides (p <0.05) in all age groups in both genders. Total cholesterol and serum LDL was found to be higher in males > 20 years. A definite inverse relationship between serum high density lipoprotein and gall stone was also noted in both genders above 20 years of age. In this study high serum triglycerides, total cholesterol, serum LDL and low serum HDL are shown to be significantly related to gall stone disease.
Cerrahi Sanatlar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-0709
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Osman Nuri DİLEK
Sayıdaki Diğer Makaleler

BEZOAR OLGU SUNUMU

Sertan KAPAKLI, Sinem AKGÜN, Manuk MANUKYAN, Uğur DEVECİ, Abut KEBUDİ

PNÖMOPERİTONUN VE GRADE 4 İNTRAABDOMİNAL HİPERTANSİYONUN NADİR BİR SEBEBİ; OLGU SUNUMU VE LİTERATÜR SUNUMU.

Priyatosh DEY, Md HADİUZZAMAN, Sayar Kumar MUNSHİ, Niladri SARKAR

A rare emergency intraperitoneal perforation of liver hydatid cysts; Clinical presentation and surgical outcomes of double center experience. KARACİĞER HİDATİK KİSTLERİNİN KARIN İÇİNE PERFORASYONU; İKİ MERKEZİN KLİNİK VE CERRAHİ DENEYİM SONUÇLARI.

Şafak ÖZTÜRK, İsmet HAN, Erdem Barıs CARTI, Mutlu ÜNVER, Burçin Kibar ÖZTÜRK, Eyup KEBABÇI, Mustafa ÖLMEZ, Nihat ZALLUHOĞLU, Cengiz AYDIN, Gökhan AKBULUT

İNGUİNAL ŞİŞLİĞİN NADİR BİR SEBEBİ; MESANE HERNİASYONU

Sacit Nuri GÖRGEL, Mesut ÖZOĞUL, Kutan ÖZER, Ozan HORSANALI, Ahmet Er, Erdinç KAMER

DİSLİPİDEMİ VE SAFRATAŞI HASTALIĞI; OLAĞAN İLİŞKİLERİYLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA.

Jay KUMAR, Souvik CHATTERJEE, Swarupa DİNDA, Anupama GHOSH, Nisith Ranjan MALLİCK, Quazi M RAHMAN

UZUN TRAKTLI ANAL FİSTÜLLERDE FİSTÜL TRAKTI MEDİALİZASYONU İLE BİRLİKTE KESİCİ SETON TEKNİĞİ (YENİ TEKNİK TANIMLAMA).

Arif Hakan Demirel

MİDE YERLEŞLİMLİ BİR GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRÜN LAPAROSKOPİK REZEKSİYONU

Mutlu ÜNVER, Şafak ÖZTÜRK, Varlık EROL, Eyüp KEBAPÇI, Levent Uğurlu, Cengiz AYDIN, Gökhan AKBULUT

ANÜRİ İLE BAŞVURAN MESANE TAŞI; OLGU SUNUMU

Ertuğrul ALTINBİLEK, Derya ÖZTÜRK, Çilem ÇALTILI, Cantürk EMİR, Güleser AKPINAR, Harika GÜNDÜZ, Cemil KAVALCI

MORBİD OBEZİTENİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE UYGULANAN LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ VE LAPAROSKOPİK ROUX-EN-Y GASTRİK BYPASS’IN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ.

Varlık Erol, Tuğba Han Yılmaz, Hüseyin Gülay