EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİLERİNDE YAYINLANAN FEN EĞİTİMİ MAKALELERİNİN YÖNTEM EĞİLİMLERİNİN ANALİZİ

Bu araştırmada, 2015-2017 yılları arasında süreli olarak aralıksız yayınlanan, TR Dizin’de dizinlenen ve erişime açık olan eğitim fakültelerinin dergilerinde yayınlanan fen eğitimi alanındaki makaleleri tespit ederek bu çalışmalarda kullanılan yöntemleri belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma analitik araştırma türlerinden biri olan doküman analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı kapsamında belirlenen yirmi dört eğitim fakültesi dergisi incelenmiş ve bu dergilerde ilgili tarihlerde yayınlanmış toplam 2930 makaleden 221’inin fen eğitimi alanında olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen fen eğitimi kategorisindeki yayınlanmış bu makalelerin yöntemleri incelendiğinde, araştırmaların gerçekleştirilmesinde on bir farklı araştırma yönteminin tercih edildiği anlaşılmıştır. Bu yöntemlerin arasında ise çoğunlukla deneysel, tarama ve özel durum çalışmasının kullanıldığı ve bazı makalelerde ise çalışmaların yöntemlerinin belirtilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca meta-analiz, mülakat gibi yöntemlerin çok az, etnografik ve literatür taraması yöntemlerinin ise hiç tercih edilmediği anlaşılmıştır. Varılan sonuçlara dayalı olarak, benzer araştırmalar yürütecek olanlara yön verecek gerekli önerilerde bulunulmuştur.

EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİLERİNDE YAYINLANAN FEN EĞİTİMİ MAKALELERİNİN YÖNTEM EĞİLİMLERİNİN ANALİZİ

In this study, it is aimed to determine the methods used in studies by identifying the articles in the field of science education published in the journals of education faculties which are indexed in TR Directory and published periodically between 2015-2017. The research was carried out using documentary analysis method which is one of the types of analytical research. Twenty-four education faculty journals, which were determined within the scope of the study, were examined and 221 out of the 2930 articles published in relevant journals were found to be in the field of science education. When the methods of these published articles in the category of determined science education were examined, it is understood that eleven different research methods were preferred in carrying out the researches. Among these methods, mostly experimental, survey and case studies were used, and in some articles, it is concluded that the methods of studies were not specified. In addition, it has been concluded that methods such as meta-analysis and interview are very few and ethnographic and literature review methods are not preferred at all. Based on the conclusions, recommendations were made to guide those who would undertake further similar studies.

___

  • Arık, R.S. ve Türkmen, M. (2009). Eğitim Bilimleri Alanında Yayınlanan Bilimsel Dergilerde Yer Alan Makalelerin İncelenmesi. 1. Uluslararası Türkiye Eğitim Araştırmaları Kongresi, Kongre kitabı, http://www.eab.org.tr/eab/2009/pdf/488.pdf, 1-3 Mayıs, Çanakkale.
  • Bacanak, A., Karamustafaoğlu, S., Değirmenci, S. ve Karamustafaoğlu, O. (2011). E-dergilerde Yayınlanan Fen Eğitimi Makaleleri: Yöntem Analizi, Türk Fen Eğitimi Dergisi, 8(1), 119-132.
  • Creswell, J. W. (2009). Research Design: Qualitative, Quantitative, and Mixed Methods Approaches. (3rd ed.), Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Çepni, S. (2010). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş, 5. baskı, Trabzon.
  • Denzin, N. K. (1997). Triangulation in Educational Research. Educational Research, Methodology and Measurement: An International Handbook (2nd ed., pp. 318-322), Oxford, England: Pergamon.
  • Erkuş, A. (2013). Davranış Bilimleri için Bilimsel Araştırma Süreci, 4. baskı, Seçkin Yayıncılık.
  • Fırat, M., Kabakçı Yurdakul, I. ve Ersoy, A. (2014). Bir Eğitim Teknolojisi Araştırmasına Dayalı Olarak Karma Yöntem Araştırma Deneyimi, Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 2(1), 65-86.
  • Gall, D. M., Borg, R. W. & Gall, P. J. (1996) Educational Research: An Introduction (6th ed.), New York: Longman
  • Karamustafaoğlu, O. (2009). Fen ve Teknoloji Eğitiminde Temel Yönelimler, Kastamonu Eğitim Dergisi, 17(1), 87-102.
  • Miles, M.B. & Huberman, A.M. (1994). An Expanded Sourcebook Qualitative Data Analysis. United States of America: Sage Publications.
  • Sümer, N., Demirutku, K. ve Özkan, T. (2005). Araştırma Teknikleri, İstanbul: Morpa Yayınları.
  • Tanrıöğen, A. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, 3. baskı, Anı Yayıncılık.
  • Türnüklü, A. (2001). Eğitim Bilim Alanında Aynı Araştırma Sorusunu Yanıtlamak için Farklı Araştırma Tekniklerinin Birlikte Kullanılması. Eğitim ve Bilim, 26(120), 8-13.