TURİSTLERİN YEŞİL OTELLERE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ VE KALMA NİYETLERİ: ANTALYA’DA BİR ARAŞTIRMA

Turizmde yeşil pazarlama uygulamaları tüketicilerin seyahatleri ile ilgili satın alma davranışlarını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Dolayısıyla tüketicilerin karar verme sürecinde, yeşil otellere yönelik düşüncelerinin ve kalma niyetlerinin otel seçimlerini etkilediğigörülmektedir. Bu tespitlerden hareketle, bu çalışmanın temel amacı, otel müşterilerinin yeşil otellere yönelik düşünceleri ve kalma niyetlerinin demografik değişkenlere göre farklılıkları incelemektir. Araştırma kapsamında daha önce geliştirilen ölçekler kullanılarak bir anket formu hazırlanmıştır. Çalışmada amaca göre örneklem yöntemi tercih edilmiş ve anket Antalya ilindeki yeşil yıldıza sahip 5 yıldızlı konaklama işletmelerinde kalan müşteriler üzerine uygulanmıştır. Anket yoluyla elde edilen verilerin çeşitli analizlere tabi tutulması sonucunda, tüketicilerin yeşil otellere yönelik düşünceleri ve kalma niyetlerinin bazı demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bu özellikler, cinsiyet, yaş, eğitim durumu, meslek, medeni durum, gelir düzeyi ve konaklama sıklığıdır.

Tourists’ Beliefs and Intetion to Stay towards Green Hotels: A Case Study in Antalya

Applications of green marketing, a different aspect of tourism marketing, is an important factor that affect customers’ purchasing behaviors related to their travel. Therefore, cus‐tomers’ beliefs and perceptions about hotels have an impact on their intention to stay during their decision‐making process. Based on that, the main aim of this study is to in‐vestigate the effect of customers’ beliefs about green hotels on their intention to stay. In the context of research, a survey developed before was used. In this study, purposive sampling method was used and the survey was conducted on the customers of five stars green hotels located in Antalya. After data obtained via survey were subjected to various analyses, it’ determined that the levels of customers’ beliefs about green hotels and in‐tention to stay differed according to their some demographic characteristics significantly. These characteristics were gender, age, education level, professional group, marital sta‐tus, level of income, and frequency of accommodation.

___

  • Akdağ, Gürkan, Güler. Ozan, Demirtaş, Osman, Dalgıç, Ali. ve Yeşilyurt, Cem. (2014). Turizm ve Çevre İlişkisi: Türkiye’deki Yeşil Otellerin Gözünden Yeşil Otelcilik Uy- gulamalarının Getirileri. Türkiye Coğrafyacılar Derneği Uluslararası Kongresi, 4-6 Haziran 2014, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, ss:258-267
  • Alnıaçık, Ümit (2009). Tüketicilerin Çevreye Duyarlılığı ve Reklamlardaki Çevreci İddialar, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, Cilt: 18, Sayı: 2, ss. 48- 79.
  • Atay, Lütfi, Dilek, S., Emre (2013). Konaklama İşletmelerinde Yeşil Pazarlama Uygula- maları: İbiş Otel Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 18, Sayı: 1, ss. 203-209.
  • Aslan, Filiz (2007). Yeşil Pazarlama Faaliyetleri Çerçevesinde Kafkas Öğrencilerinin Çevreye Duyarlı Ürünleri Kullanmaya Yönelik Bir Araştırma, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kars.
  • Başoda, Alaattin (2012). Kişilik Özelliği Olarak Hizmet Verme Yatkınlığının İş Tatmini Ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Konaklama İşletmelerinde Bir Uygula- ma, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nevşehir.
  • Eren, Duygu (2007). Örgütsel hizmet odaklılığın işletme performansı üzerindeki etkisi: Konaklama işletmelerinde bir uygulama (Yayınlanmamış doktora tezi). Erciyes Ün- iversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • Erhan, S. B (2012). Çevreye Duyarlılığı Ekseninde İletişim Boyutuyla Yeşil Pazarlama, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Güler, Ozan. ve Tufan, Ekrem. (2013).Sürdürülebilir Bir Yatırım Örneği Olarak Yeşil Otelcilik, Editörler, Tekeltürk, A.Ş. ve Boz, M., Turizmde Güncel Konu ve Eğilimler, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Keleş, Ceyda (2007). Yeşil Pazarlama Tüketicilerin Yeşil Ürünleri Tüketme Davranışları ve Yeşil Ürünlerin Tüketiminde Kültürün Etkisi ile İlgili Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Megep (2012). Aile ve Tüketici Hizmetleri, Ankara.
  • Özkaya, Betül (2010). İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Anlayışının Uzantısı Olarak Yeşil Pazarlama Bağlamında Yeşil Reklamlar, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, Mar- mara Üniversitesi, İstanbul.
  • Uysal, O. U (2006). Yeşil Ürünlerde Konumlandırma ile İlgili Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi Üretim Yönetim ve Pazarlama Bilim Dalı, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Üstünay, Muradiye (2008). İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Çerçevesinde Yeşil Pazarlama Uygulamaları ve Kimya Sektörüne Yönelik Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  • Yücedağ, Kerem (2005). Tüketici Davranışı, İnsana Özgü İhtiyaçlar ve Hedonik Tü- ketim, Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın
  • Yücel, Mustafa, Ekmekçiler, Ümit. Serkan (2008). Çevre Dostu Ürün Kavramına Bütün- sel Yaklaşım: Temiz Üretim Sistemi, Eko-Etiketleme, Yeşil Pazarlama, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 26, ss. 320-333.
  • Yüksel, Emrah (2009). Yeşil Pazarlamanın Modern Pazarlamadaki Yeri ve Küresel Bazda Değerlendirilmesi: Uygulama Örnekleri, Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Yeşil Pazarlama, www.murateditor.com, Erişim tarihi: 12.09.2013.
  • Çevreye Duyarlılık Kampanyası, www.ktbyatırımişletmelr.gov.tr, Erişim tarihi:6.20.2014
  • Çevreye Duyarlı Pazarlama: Üniversite Öğrencilerinin Çevreye Duyarlı Pazarlama Uygu- lamaları ile İlgili Tutum ve Davranışları Üzerine Bir Araştırma, http://e- dergi.atauni.edu.tr, Erişim tarihi: 10.22.2013.
Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 2548-0588
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi