Âşık Ömer Uluşen’in şiirlerinde dinî ve tasavvufî temayüller

Bu çalışmada Çankırılı Âşık Ömer Uluşen’in derin mana ve muhtevaya sahip dinî ve tasavvufî şiirlerinden hareketle aşığın hayata bakışı ve dünya görüşü ortaya konulmuş, sevgi ve aşk yaklaşımlarına işaret edilmiştir. Sosyal konuların yanı sıra dini ve tasavvufi konuların sıkça dile getirildiği şiirlerde aşığın kimlik ve kişiliğini, dünya görüşünü, hayata bakışını, duygu, düşünce ve inanç dünyasını görmek mümkündür. Her ne kadar iç dünyasını ve hayat felsefesini yansıtan mevcut eserleriyle aşığın duygu ve düşüncelerini yine onun duyduğu ve idrâk ettiği şekliyle almak, anlamak ve değerlendirmek oldukça zor bir iştir. Âşık Ömer Uluşen samimi bir Müslüman ve içli bir halk şairidir. O’nun özellikle tasavvuf anlayışını ortaya koyan şiirlerinde, Allah korkusunu, ahiret endişesini yansıtan söyleyiş özelliklerinin yanında İlahî aşkı, af ve mağfireti, ibadet ve kulluğu, dua ve niyazı, kötü alışkanlıklardan uzak durmayı terennüm eden ifade hususiyetlerine de rastlanır.

Spiritual Feelings in Âşık Ömer Uleşen's Poems

In this study Cankirili in love with the content of religious and mystical poetry in motion ulusen Omer has a deep meaning and the life and worldview of the lover to approach his outlook on love and love being introduced to it has been pointed out. It was frequently mentioned social issues as well as religious and mystical subjects in the poem the lover's identity and personality, worldview, his perspective on life, feelings, thoughts, and beliefs, it is possible to see the world. The existing works that reflect how the inner world and philosophy of life and perceive the feelings and thoughts of love still hear her with the way that you get it, to understand and evaluate quite a difficult job. Omar is a poet in love uluse sincere Muslim and soulful folk. Especially Sufism which proved to her in his poems, fear of Allah, along with the articulatory properties that reflect the concerns of the Hereafter, divine love, forgiveness, and forgiveness, worship, and an ashtray, pray and make wishes, stay away from bad habits, chanting to the characteristics of that expression.

___

  • Arslan, Yüksel vd. (2008),Geçmişten Günümüze Şabanözü, Karofset Matbaacılık, Ankara.
  • Cerrahoğlu, Münir, (2012),20. Yüzyıl Âşık Şiirinde Konular (Tahlil ve Karşılaştırma), Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
  • Cerrahoğlu, Münir, (2014),Çankırı Halk Edebiyatında Tokatlı Nuri’nin
  • Yeri, Tokat Tarihi ve Kültürü Sempozyumu, Gazi Osmanpaşa Üniversitesi, Tokat. Komisyon,(2010),Kur’ân-ı Kerim ve Açıklamalı Meâli, Türkiye Diyanet
  • Vakfı Yayınları, Ankara. Köprülü, Fuat,(1981),Türk Edebiyatı Tarihi, İstanbul.
  • Köprülü, Fuat, (2004),Edebiyat Araştırmaları, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • (https://tr.wikipedia.org) (E.T 18.08.2015)
  • Uluşen, Ömer, (1974),Dinî Öğütler, Fon Matbaası, Ankara.
  • Satılmış, Uluşen, (1969), Okur Yazar, Gümerdiğin Kasabası / Şabanözü / Çankırı.