Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenme Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi (Diyarbakır İli Örneği)

Amaç: Bu araştırmada aktif olarak Diyarbakır ilinde oynayan amatör futbolcuların farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu araştırmanın örneklem grubunu aktif olarak Diyarbakır ilinde oynayan 251 amatör futbolcu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” (yaş, öğrenim düzeyi, futbol yaşı, kişisel gelir düzeyi, sağlıklı beslenme eğitimi alma ve sporcu beslenmesi eğitimi alma durumları) ve “Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçek ve kişisel bilgi formu, amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak çalışmaya katılan hentbolculara çevrim içi yöntem ile uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS.22 paket programında analiz edildi. Verilerin analizi işleminde betimleyici istatistikler, ikili grup karşılaştırmalarında bağımsız gruplar için t testi, çoklu grupları karşılaştırmada tek yönlü varyans analizi ANOVA testi uygulandı. Sonuçların yorumlanmasında 0,05 anlamlılık düzeyi ele alınmıştır. Bulgular: Araştırmada elde edilen bulgulara göre amatör futbolcuların yaş ve gelir düzeyi değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilirken diğer değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Sonuç: Sonuç olarak amatör futbolcuların sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. İleride bu konuda yapılacak olan çalışmalarda örneklem büyüklüğü genişletilerek daha etkili sonuçlara varılabilir. Ayrıca farklı branşlarda yer alan sporculara da yapılarak sağlıklı beslenme ilişkin tutumları incelenebilir ve düşük çıkması durumunda bunu arttıracak çalışmalar yapılabilir.

Investigation of The Healthy Eating Attitudes of Amateur Football Players According To Some Variables (Diyarbakır Province Example)

Purpose: In this study, it is aimed to examine the amateur football players who play actively in Diyarbakır in terms of different variables. Method: The sample group of this research consists of 251 amateur football players actively playing in Diyarbakır. "Personal Information Form" (age, education level, football age, personal income level, receiving healthy nutrition education and sports nutrition education) and "Attitude Scale towards Healthy Eating" were used as data collection tools in the research. The scale and personal information form were applied to the handball players who participated in the study with the online method using the purposeful sampling method. The data obtained as a result of the research were analyzed in the SPSS.22 package program. Descriptive statistics were used in the analysis of the data, t-test for independent groups was used in pairwise group comparisons, and one-way analysis of variance ANOVA test was used to compare multiple groups. The significance level of 0.05 was considered in the interpretation of the results. Results: According to the findings obtained in the study, while a statistically significant difference was found in the age and income level variables of amateur football players, no statistically significant difference was found in other variables. Conclusion: As a result, it has been determined that amateur football players have a high level of attitudes towards healthy nutrition.

___

  • Adatepe, E. ve Çelik, H. (2022). Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının İncelenmesi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi 2022, Cilt 5, Özel Sayı 1
  • Akıl, M., ve Gürbüz, Ü. (2010). Atletizm Atma Branşlarıyla Uğraşan Sporcuların Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7(1).
  • Cockburn E., Fortune A., Briggs M., ve Rumbold P. (2014). Nutritional knowledge of UK coaches. Nutrients, 6(4), 1442- 53.
  • Gül, N. B. (2019). İstanbul amatör ve profesyonel basketbolcuların beslenme alışkanlıklarının incelenmesi
  • Gülen, Ö., Kumartaşlı, M., Madak, E., Sönmez, H. O., & Pepe, O. (2021). An Investigation Of The Nutrition Attitude Of Taekwon-Do Athletes In Terms Of Various Variables. The Online Journal of Recreation and Sports, 10(3), 31-45.
  • Güneş, Z. (2009) Spor ve Beslenme. 5.Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • İnceoğlu, M. (2010). Tutum algı iletişim (5. Baskı). Beykent Üniversitesi Yayınları.
  • Okur, E. (2021) amatör ve profesyonel takım futbolcularının besin tüketimleri ve beslenme destek ürünlerinin kullanma durumları ile bazı antropometrik ölçümlerin karşılaştırılması
  • Özbek, S. ve Akyüz, O. (2022). Futbolcuların Psikolojik Sağlamlık Düzeylerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 13 (3), 245-256.
  • Özdemir G. Spor dallarına göre beslenme. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 2010; 8(1):1-6.
  • Özenoğlu, A., Beyza, G. Ü. N., Karadeniz, B., Fatma, K. O. Ç., Bilgin, V., Bembeyaz, Z., ve Saha, B. S. (2021). Yetişkinlerde beslenme okuryazarlığın sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlar ve beden kütle indeksi ile ilişkisi. Life Sciences, 16(1), 1-18.
  • Öztürk A. (2006) Profesyonel ve amatör futbolcuların beslenme alışkanlıkları ve vücut bileşimleri.
  • Sevim, Y. (2007) Antrenman Bilgisi. 7. Basım. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Sarıbaş, Ç. Ç., Başgül, S. S., Tarı-Cömert, I., Tutlu, M. G. (2019). 15-17 yaş elit ve amatör futbolcuların yeme tutumu, benlik saygısı ve kişilik özelliklerinin incelenmesi. Türkiye Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 4(1), 35-46.
  • Uluç, S., ve Durukan, E. (2021). Spor yönetimi bölümünde öğrenim gören öğrencilerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum düzeylerinin incelenmesi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 4(3).
  • Ünalan D, Öztop DB, Elmalı F, Öztürk A, Konak D, Pırlak B, Güneş D. Bir grup sağlık yüksekokulu öğrencisinin yeme tutumları ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2009, 16(2), 75-81.
  • Wesson J., (2002). The science of soccer. Institute of Physics Publishing, Bristol and Philadelphia.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi