İş v e Meslek Danışmanlarının Bakış Açısından İşsizlik v e Danışmanlık

İşsiz bireylerin işsizliğe ilişkin yargılarını ele alan çok sayıda çalışma bulunmasına rağmen, bireylerin iş bulmasına yardımcı olan danışman, sosyal hizmet uzmanı, sosyal çalışmacı gibi meslek gruplarının işsizliğe ilişkin yargıları konusundaki çalışmalar, oldukça sınırlı sayıdadır. Bu çalışma, iş ve meslek danışmanlarının işsizlik hakkındaki yargılarını ortaya koymanın yanı sıra, yaptıkları iş olan danışmanlığı nasıl tanımladıklarını da değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Danışmanların işsizliği hangi nedenlere atfettikleri, içsel ve dışsal nedenler olarak sınıflandırılmak suretiyle ele alınmaktadır. İş ve meslek danışmanlarının yaptıkları işi tanımlama biçimleri, danışanları analiz etme biçimleri ve danışanların niteliklerine bağlı olarak benimsedikleri yaklaşımlar incelenmiştir. Betimleyici nitelik taşıyan araştırma, açık uçlu sorular yolu ile elde edilen verilerin MAXQDA 12 programı yardımıyla kodlanması ve analizi ile gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda, iş ve meslek danışmanlarının hizmet verdikleri kişilerin işsizliğini dışsal nedenlerden çok iş beğenmeme, gerçekçi olmayan beklentiler, vasıfsızlık, motivasyon eksikliği gibi içsel nedenlere bağladıkları görülmüştür. Bir ülkede işsizliğin nedenlerini ise, ağırlıklı olarak insan kaynakları planlamasına bağlamaktadırlar. İş ve meslek danışmanları işlerini eşleştirme, bilgi verme ve yardımcı olma şeklinde tanımlamaktadır. Danışmanlar ağırlıklı olarak, iş bulma şansı düşük olan danışanlara daha fazla süre ayrılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Danışmanlar, verdikleri hizmetin iş bulma konusunda etkili olduğu ancak ücreti etkilemediğini belirtmişlerdir.

Unemployment And Counselling From The Job And Occupation Counselors’ Perspective

Although there are many studies on unemployed people’s perceptions about unemployment; research on case workers’, social workers’ or job/vocational counselors’ perceptions about unemployment is limited. The study aims at presenting job/vocational counselors’ perceptions about unemployment, as well as revealing how they define counseling they do. Counselors’ attributions to unemployment are examined, which are classified as internal and external causes. Then, counselors’ definitions of their job, the ways they analyze counselees and the approaches they adopt according to the qualifications of the counselees are examined. This descriptive study was carried on by coding and analyzing data using MAXQDA 12 software, which is obtained by open ended questions. The results show that counselors attribute unemployment to internal factors such as job disapproval, unrealistic expectations, underqualification and lack of motivation, rather than external factors. They explain reasons of high unemployment in a country mostly with inadequate macro level human resource planning. Counselors define their jobs with the dimensions of matching, informing and helping. Counselors are mostly in favor of the opinion that it is more sensible to allocate more time to people who are less likely to find a job. Finally, counselors indicated that while the service they provide is effective at finding a job, it has no effect on the wage offered.

___

  • Behncke, S., Frölich, M. ve Lechner, M. (2010), “A Caseworker Like Me – Does The Similarity Between The Unemployed and Their Caseworkers Increase Job Placements?” The Economic Journal, 120, 1430-1459.
  • Dean, H. (2003). “Re-conceptualising welfare-to-work for people with multiple problems and needs.” Journal of social policy, 32(3), 441-459.
  • Emirgil, B. F., Aca, Z., ve Işığıçok, Ö. (2014). “Türkiye’de İş ve Meslek Danışmanlığının Etkinliği: Sorun Alanları Ve Beklentiler (Bursa İŞKUR Örneği).” Çalışma ve Toplum, 40(1), 139-162.
  • Erdoğmuş, N. (2003). Kariyer geliştirme: Kuram ve uygulama. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Erdoğmuş, N. (2011) İŞKUR İş ve Meslek Danışmanlığı Kitabı, Hazırlayan: İş ve Meslek Danışmanları Derneği, Türkiye İş Kurumu Yayınları, 1.Baskı, Ekim, Ankara, 2011.
  • Furnham, A. (1982) “Explanations for unemployment in Britain.” European Journal of Social Psychology, 12, 335)
  • Furnham, A. (1984). “Unemployment, attribution theory, and mental health: A review of the British literature.” International Journal of Mental Health, 13(1-2), 51-67.
  • Hainmueller, J., Hofmann, B., Krug, G., ve Wolf, K. (2011). “Do lower caseloads improve the effectiveness of active labor market policies? New evidence from German employment offices.” LASER, Discussion Paper 52.
  • Haşiloğlu, S. B., Baran, T., ve Aydın, O. (2015). Pazarlama Araştırmalarındaki Potansiyel Problemlere Yönelik Bir Araştırma: Kolayda Örnekleme ve Sıklık İfadeli Ölçek Maddeleri. Pamukkale İşletme ve Bilişim Yönetimi Dergisi, (1), 19-28.
  • İŞKUR (2015), 2014 Yılı Faaliyet Raporu, Ankara: İŞKUR Yayınları.
  • İŞKUR (2017), 2016 Yılı Faaliyet Raporu, Ankara: İŞKUR Yayınları.
  • İŞKUR (2017), Türkiye İş Kurumu 2018 Performans Programı, Türkiye İş Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Bakanlığı, Ankara (https://media.iskur.gov.tr/15254/2018-mali-yili-performans-programi.pdf)
  • James N., Busher H. (2016) “Online Interviewing”, Ed. Silverman David, Qualitative Research, Sage, London.
  • Kallio, J., Blomberg, H.,ve Kroll, C. (2013). “Social workers' attitudes towards the unemployed in the Nordic countries.” International journal of social welfare, 22(2), 219-229.
  • Karagülle, B. (2007). “Türkiye’de İşsizliğe Bir Çözüm Önerisi Olarak Türkiye İş Kurumu’nun İş Danışmanlığı Hizmetleri”, İŞKUR Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi, Ankara,
  • Kettunen, J., Vuorinen, R., ve Sampson, J. (2013). P. 2013. “Career practitioners' conceptions of social media in career services.” British Journal of Guidance & Counselling, 3, 302-317.
  • Lagerström, J. (2011). “How important are caseworkers-and why? New evidence from Swedish employment offices” (No. 2011: 10). Working Paper, IFAU-Institute for Labour Market Policy Evaluation.
  • OECD (2018), "Labour market programmes: expenditure and participants", OECD Employment and Labour Market Statistics (database), https://doi.org/10.1787/data-00312-en (Erişim: 27 September 2018).
  • Rosholm, M. (2014). “Do case workers help the unemployed?” IZA World of Labor, 1-72.
  • Van den Berg, G. J., Kjaersgaard, L., ve Rosholm, M. (2012). “To Meet or Not to Meet (Your Case Worker)–That is the Question” (No. 6476). Institute for the Study of Labor (IZA).
  • Van den Berg, G. J., ve Vikström, J. (2014). “Monitoring job offer decisions, punishments, exit to work, and job quality.” The Scandinavian journal of economics, 116(2), 284-334.
  • Värk, A., ve Reino, A. (2018). “Meaningful solutions for the unemployed or their counsellors? The role of case managers’ conceptions of their work.” British Journal of Guidance & Counselling, 46(1), 12-26.
  • Weatherall, C. D., ve Markwardt, K. S. (2010). “Caseworker behavior and clients’ employability.” Social Policy and Welfare Services, Working Paper 04, 1-33.