Elektrik Dağıtım Sektöründe Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği İncelemesi: Muş, Bitlis ve Van İlleri Uygulaması

Bu çalışmada, elektrik sektöründe yaşanmış iş kazalarının sebepleri, kazaların oluşmasında etkili olan parametreler ve elektrik işlerinde kaza riskini artıran faktörler incelenmiştir. Araştırma Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) kapsamındaki Muş ili ve ilçeleri, Bitlis ili ve ilçeleri ve Van ilinde yer alan elektrik dağıtım bölgelerinde yapılmıştır. Araştırmada anket formu kullanılmış ve istatistiksel analiz için IBM SPSS.20 programından faydalanılmıştır. Anketler, 296 çalışan ile yüz yüze görüşme şeklinde 2020 yılı Temmuz-Aralık ayları arasında yapılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerden kullanılmıştır. Bu çalışmada elektrik dağıtım sektöründe çalışan işçilerin %8,8’inin iş kazası geçirmiş olduğu belirlenmiştir. Çalışanların şahit olduğu iş kazasının %13,9 olduğu belirlenmiştir. Çalışmada sorumlu personelin ve uzman iş sağlığı ve güvenliği kuralların uyulmasında daha takipçi ve ısrarcı olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışanların yaş, eğitim durumu, elektrik sektöründe çalışma süresi, firmadaki görevi ve işe başlamadan önce mesleki eğitim alma ile iş kazası geçirme arasında ilişki için anlamlı bir fark oluşturmadığı gözlemlenmiştir.

Occupational Health and Safety Analysis of Employees in the Electricity Distribution Sector: Muş, Bitlis and Van Provinces Application

In this study, the causes of work accidents, the parameters that are effective in the occurrence of accidents and the factors that increase the risk of accidents in electrical works are examined. Research was carried out at Vangölü Electricity Distribution Inc. (VEDAŞ) in Muş province and its districts, Bitlis province and its districts and in the electricity distribution regions in Van province. Questionnaire form was applied in the research and IBM SPSS.20 program was used for statistical analysis. The surveys were conducted in the form of face-to-face interviews with 296 employees between July and December 2020. Descriptive statistical methods were used in the analysis of the data. In this study, it was determined that 8.8% of the workers working in the electricity distribution sector had a work accident. It has been determined that the occupational accident witnessed by the employees was 13.9%. It is revealed that the responsible personnel and experts should be more tracker and insistent in complying with the occupational health and safety rules. It has been observed that there is no significant the difference relationship between having a work accident and the age, education level, working time in the electricity sector, the position of the employees in the company and getting vocational training before starting work.

___

  • Aslan, İ. & Çelik, Y. (2019). Elektrik Kazaların İş Sağlığı ve Güvenliği Yönünden İncelenmesi, International Disaster & Resilience Congress (s. 629-633). Eskişehir.
  • Ateş, F. M., Teber, A., & Güngör, O. (2019) “Elektrik Kazalarına Karşı Temel Önlemler ve İlk Yardım Üzerine Bir Çalışma”, Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(2), 336-347.
  • Bilgen, M. (2013). Ankara’da Elektrik Dağıtım İşlerinde Çalışan İşçilerde İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Görülme Sıklığı İle İlişkili Etmenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Yayınlar, Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Ceylan, H. (2012). “Türkiye’deki Elektrik Üretim, İletim ve Dağıtım Tesislerinde Meydana Gelen İş Kazalarının Analizi”, International Journal of Engineering Research and Development, 4(2), 30-42.
  • Halıcı, A. K., & İşleyen, S. K. (2019). “Elektrik Kaynaklı İş Kazalarına Farklı Bir Bakış: Metal Sektöründe Yaşanan Kaza Sebeplerinin Önceliklendirilmesi”, Karaelmas İş Sağlığı ve Güvenliği Dergisi, 3(1), 62-64.
  • Hayırlı işler OSGB(2020) “İş Kazalarının Nedenleri” http://www.hayirliislerosgb.com.tr/is-kazalarinin-nedenleri/ (Erişim: 17.12.2020)
  • Koçyiğit Çakır, Z. (2016). Bir Elektrik Dağıtım Şirketinde Çalışan İşçilerde İş Kazası İnsidansı, Nedenleri ve Yaşadıkları Güçlükler, Kocaeli Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Bilim Uzmanlığı Tezi, Kocaeli.
  • Özdemir, M. (2020). “Elektrikle Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Koruma Tedbirleri”, Bayburt Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 3(1), 83.
  • Şahin, C., & Sütçü, M. (2020). “Elektrik Dağıtım Sektöründe Kaza Kök Nedenleri”, İSG Akademik, 2(1), (1-14).
  • Tan O.(2021) “Elektrik Kaynaklı İş Kazalarının Ekonomik Boyutu” http://www.oktaytan.net/MAKALE/ELEKTRiK-KAYNAKLI-KAZALARIN-MALiYETLERi.pdf (erişim tarihi: 20.02.2021)
  • TEDAŞ (2021) “Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.” https://www.tedas.gov.tr/#tedas_hakkimizda (Erişim: 19.02.2021)
  • Terzioğlu, A., & Aksungur, A. B. (2019). “İş Sağlığı ve Güvenliğinde İşverenin Hukuki ve Cezai Sorumluluğu. Harran Ünv.”, İİBF Hukuk Bilimleri, 3, 2-26.
  • VEDAŞ (2021) “VEDAŞ”, https://www.vedas.com.tr/hakkimizda-TR.html (Erişim: 19.02.2021)