CENEVRE JEAN JACQUES ROUSSEAU ENSTİTÜSÜ PEDAGOGLARINDAN ADOLPHE FERRİERE'İN İZMİR KONFERANSLARI (1928)

Lozan Barış Antlaşması sonrası genç Türkiye her alanda yenileşme adımları attı. Bu alanlardan biri de eğitim oldu. Eğitimde atılacak adımlar için arka arkaya yapılan Heyet-i İlmiye toplantılarından sonra, 3 Mart 1924te Tevhid-i Tedrisat Yasası kabul edildi. Gerek Heyet-i İlmiye kararlarının ve gerekse Tevhid-i Tedrisat Yasasının uygulanması laik ve çağdaş bir eğitim politikasının yolunu da açmış oldu. Yine bu dönemde Türkiyenin yabancı pedagoglardan yaralanma arayışlarına yöneldiği de görüldü. Maarif Vekâletinin daveti ile ilk olarak John Dewey, daha sonra Almanya Ticaret ve Sanayi Bakanlığı danışmanı Dr. Alfred Kühne ve Belçikalı teknik eğitim programları uzmanı Omer Boise Türkiyeye davet edildiler. Bu üç uzmanın gelişinden farklı olarak İzmir Maarif Eminliği, 1928 sonbaharında konferanslar vermek üzere Cenevre Jean Jacques Rousseau Enstitüsü pedagoglarından Profesör Adolphe Ferrierei İzmir davet etti. 10 Ekim 1928 günü İzmire gelen Adolphe Ferriere, ilgiyle takip edilen konferanslarının ardından 25 Ekim günü İzmirden ayrılarak İstanbula gitti. İsviçreye dönünce de Türkiye okulları üzerine bir yazı yayınladı Bu çalışmada İzmir Maarif Eminliğinin daveti üzerine 1928 sonbaharında Türkiyeye gelen Adolphe Ferrierein, İzmiri ziyareti ve İzmir konferansları ele alınmıştır.

ADOLPHE FERRIERE S IZMIR CONFERENCES, WHO IS ONE OF PEDAGOGS FROM JEAN JACQUES ROUSSEAU INSTITUTE IN GENEVA (1928)

In this study, we addressed Adolphe Ferriere s visit of İzmir and İzmir conferences, who had come to İzmir on 10th October 1928 upon the invitation of İzmir Provincial Directorate of Education. After Lausanne Peace Treaty, the young Turkey took renovation steps in all areas. Also one of these areas was education. After important decisions were made in Committee of Science meetings which had been held successively for steps to be taken in education, Law on Unification of Education was adopted on 3rd March 1924. Enforcement of both decisions of Committee of Science and of Law on Unification of Education also opened the way to policy of a secular and modern education. Again in this period, it was seen that Turkey had turned towards seekings to benefit from foreign pedagogs. By the invitation of Board of Education, at first John Dewey, and later Dr. Alfred Kuhne who was consultant of the Ministry of Trade and Industry of Germany, and Omer Buyse who was Belgian specialist of technical education programmes, all were invited to Turkey. Differently from coming of these three specialists, Izmir Provincial Directorate of Education invited Professor Adolphe Ferriere, who was one of pedagogs from Jean Jacques Rousseau Institute in Geneva, to Izmir in the autumn of 1928 in order for him to give conferences. Having come to İzmir on 10th October 1928, Adolphe Ferriere went to Istanbul by leaving on 25th October from İzmir where he stayed for two weeks, in pursuit of his conferences which were followed with interest. He published a writing upon Turkey schools when returned Switzerland.

___

  • I. Süreli Yayınlar Ahenk Anadolu Cumhuriyet Fikirler Hizmet
  • II. Kitaplar ve Makaleler
  • AKKUTAY, Ülker, Milli Eğitimde Yabancı Uzman Raporları Atatürk Dönemi, Avni Akyol Kültür ve Eğitim Vakfı ,Ankara, 1996.
  • AKYÜZ, Yahya, Türk Eğitim Tarihi(Başlangıçtan 1999’a), Alfa Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, 1999.
  • ATA, Bahri, “1924 Türk Basını Işığında Amerikalı Eğitimci John Dewey’nin Türkiye Seyahati.” G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.21, S.3, 2001.
  • DEMİRTAŞ, Bahattin, “Atatürk Döneminde Eğitim Alanında Yaşanan Gelişmeler.” Akademik Bakış, C.1, S.2, 2008.
  • KANAD, Dr. H. Fikret, Pedagoji Tarihi, Milli Eğitim Basımevi, 2.C, İstanbul 1948 .
  • KİLİ, Suna, GÖZÜBÜYÜK, Şeref, Türk Anayasa Metinleri. Türkiye İş Bankası kültür Yayınları, Ankara, 1985.
  • SAKAOĞLU, Necdet, Cumhuriyet Dönemi Türk Eğitim Tarihi, İletişim Yayınları, İstanbul, 1992.
  • ŞAHİN, Mustafa, ŞAHİN, KALYONCU Semiha, Mustafa Rahmi Balaban. Hayatı, Eserleri, Mektupları ve Düşünceleri. Berksav (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı), İzmir, 1995.