BOLU’DA GAZİ/ATATÜRK GÜNÜ VE ABANT BAYRAMI KUTLAMALARI (1931-1938)

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türk yurdunun ve milletinin istikbali hususunda oynadığı tarihî rol itibariyle Türk ve dünya tarihi için büyük bir öneme sahiptir. Bu münasebetle ülke sathında ona duyulan sevgi ve bağlılığın bir nişanesi olarak gerek Millî Mücadele gerekse Cumhuriyet döneminde çeşitli vesilelerle gittiği, geçtiği, bulunduğu, ziyaret ettiği şehirlerde ve beldelerde “Gazi” ya da “Atatürk Günü” adı ile muhtelif etkinliklerin düzenlendiği ona bir gün izafe edildiği görülmektedir. Bolu Milletvekili Cevat Abbas (Gürer) Bey’in 6 Mart 1931’de “Türk Millî Tarihi”ne ilişkin olarak verdiği bir konferans sırasında yaptığı öneri ile takip eden yıllarda 6 Mart tarihi Bolu’da “Gazi Günü” adı ile kutlanmaya başlanmıştır. Bu etkinlik Atatürk’ün 17 Temmuz 1934’te Bolu’ya yaptığı ziyaretin akabinde yerini her yıl 17 Temmuz’da “Atatürk Günü” adı ile icra edilen kutlanmalara bırakmıştır. Bunun yanı sıra “Atatürk Günü”nü tamamlayıcı bir etkinlik olarak 18 Temmuz’da ise Bolu’nun müstesna bir tabiat köşesi durumunda olan Abant Gölü’nde “Abant Bayramı” adı ile düzenlenen kutlamalar söz konusudur. Çalışma münasebetiyle Bolu’da icra edilen “Gazi/Atatürk Günü” ve “Abant Bayramı” kutlamaları ele alınmıştır. Günümüze kadar uzanan süreç içinde kutlanmaya devam eden bu etkinlikler her kesimden halkın millî kahraman olarak Atatürk’e sevgisini, onun hayata geçirdiği inkılap hareketine bağlılığını ve cumhuriyet rejimine inancını göstermesi bakımından dikkate değerdir.

GAZI/ATATÜRK DAY AND ABANT FEAST CELEBRATIONS IN BOLU (1931-1938)

The founder of the Republic of Turkey, Mustafa Kemal Atatürk, has a great importance for Turkish and world history in terms of the historical role he played in the future of the Turkish homeland and nation. On this occasion, as a sign of the love and devotion felt for him on the country’s surface, it is observed that a day was attributed to him with the name “Gazi” or “Atatürk Day” in the cities and towns where he went, passed, was present, visited on various occasions both during the National Struggle and the Republican period. Marching March 6 in the following years, with the proposal made by Bolu Deputy Cevat Abbas (Gürer) Bey during a conference on “Turkish National History” on March 6, 1931, the date began to be celebrated in Bolu with the name of “Gazi Day”. This event was replaced by the celebrations held with the name “Atatürk Day” on July 17, 1934, every year after Ataturk’s visit to Bolu. In addition, as a complementary event to the “Atatürk Day”, on July 18, there are celebrations organized with the name of “Abant Bayramı” at Abant Lake, which is an exceptional corner of nature in Bolu. The “Gazi/Atatürk Day” and “Abant Feast” celebrations held in Bolu on the occasion of the study were discussed. These events, which continue to be celebrated throughout the process until today, are remarkable in terms of showing the loyalty of people from all walks of life to Atatürk as a national hero and the revolutionary movement he brought to life, and their belief in the republican regime.

___

  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi (BCA):
  • BCA, 490.01.43.179.4
  • BCA, 490.1.0.0.293.1178.2.65
  • BCA, 490.1.0.0.982.808.192-194
  • BCA, 490.1.0.0.293.1178.2.65
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphanesi, Atatürk Kitaplığı, Cevat Abbas Koleksiyonu
  • Belediyeler Dergisi
  • Hâkimiyet-i Milliye
  • EVCİN, Erol, Birinci Dünya Savaşı’ndan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşuna Bolu ve Çevresi (Olaylar ve İz Bırakanlar), AKDTYK Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, Ankara 2013.
  • EVCİN, Erol, “Gazi Mustafa Kemal’in Bolu’yu Ziyaretleri”, Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi, S.21, Bahar 2015, s.137-162.