Ulaştırma-Depolama Sektörünün Oran Analizi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sektör Bilançoları Üzerine Bir Araştırma

Lojistik hizmetlerini satın alan firmalar açısından maliyet, hız ve zaman etkenleri dikkate alındığında lojistik işletmelerinin önemi büyüktür. Dolayısıyla lojistik işletmeleri doğru ürünün, doğru zamanda ve hızda ulaştırılmasını ve firmalara ait ürünlerin stoklaması, ambalajlanması, etiketlenmesi, istiflenmesi ve depolanan ürünlere ilişkin bilgi iletilmesi gibi faaliyetlerden oluşan iki ana faaliyetin yerine getirilmesini sağlamaktadırlar. Bu faaliyetler ile hizmeti satın alan firmalara avantajlar (maliyet, zaman vb.) sağlamaktadır. Bu kapsamda 2014-2016 yılları arasında Türkiye’de ulaştırma-depolama sektörlerinin finansal performanslarının tespit edilmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sektör bilançolarından elde edilen veriler oran analizi yöntemi kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda, büyük ölçekli işletmelerin orta ve küçük ölçekli işletmelere göre likidite ve finansal yapısının daha güçlü olduğu ve varlıklarını daha verimli kullandığı ancak incelenen yıllarda bir önceki yıla göre net karlarının azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca orta ölçekli işletmelerin incelenen yılları net zararla kapattığı, küçük ölçekli işletmelerin ise net karının bir önceki yıla göre azaldığı ve son yılı da net zararla kapattığı tespit edilmiştir.

___

  • Akkaya, G. C. (2004). Finansal Rasyolar Yardımıyla Havayolları İşletmelerinin Performansının Değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1).
  • Çabuk, A. ve Lazol, İ. (2010). Mali Tablolar Analizi, Bursa, Ekin Kitabevi Yayınları.
  • Deran, A., ve Erduru, İ. (2018). Karayolu ve Denizyolu Yük Taşımacılığı Sektörlerinin Finansal Performans Analizi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sektör Bilançoları Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, 11(3): 479-504.
  • Feng, C. M., & Wang, R. T. (2000). Performance Evaluation for Airlines Including The Consideration of Financial Ratios. Journal of Air Transport Management, 6(3), 133-142.
  • Gümüş, Y. (2012). Lojistik Faaliyetler Ve Maliyetler. Ankara, Gazi Kitabevi.
  • Hacırüstemoğlu R., Şakrak M. (2002). Maliyet Muhasebesinde Güncel Yaklaşımlar. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • Horrigan, J. O. (1968). A Short History of Financial Ratio Analysis. The Accounting Review, 43(2): 284-294.
  • Karadeniz, E., Koşan, L., Günay, F., ve Dalak, S. (2016). Gri İlişkisel Analiz Yöntemiyle Turizm Alt Sektörlerinin Finansal Performanslarının Ölçülmesi Fınancıal Performance Measurement Of Tourısm Sub-Sectors By Grey Relatıonal Analysıs Method. Journal of International Social Research, 9(44).
  • Kotane, I., & Kuzmina-Merlino, I. (2017). Analysis of Small And Medium Sized Enterprises’ Business Performance Evaluation Practice at Transportation and Storage Services Sector in Latvia. Procedia Engineering, 178: 182-191.
  • Lazol, İ. (2005), Mali Analiz Uygulamaları, Ekin Kitabevi, Bursa.
  • Lucic, L. (2014). Financial Ratios in the Function of Business Risk Assessment. Online Journal of Applied Knowledge Management, 2(3), 21-34.
  • Şen, İ. K. (2014). Lojistik Faaliyetlerin Yönetimi ve Maliyetleme Yaklaşımları. Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi, 4(1): 83-106.
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Sektör bilançoları.