ÖRGÜTLERDE PERSONEL SEÇİMİ VE PSİKOLOJİK TESTLER

Bir örgütün en önemli unsuru olan personelin, nitelik ve nicelik bakımından iş ve işyerine uygunluğu, o örgütün başarısında etkin bir rol oynar. Bu nedenle, örgütler kendilerine en uygun nitelik ve sayıdaki elemanın kazandırılması konusunda politikasını belirlemeli ve personel seçim sistemini kurmalıdırlar. Seçim sürecinin başarıyla yürütülmesi ve en uygun adayın işe alınması, kişi-iş uyumunun gerçekleştirilmesi işletmenin temel hedeflerinden birisi olmak durumundadır. Bu hedefe ulaşabilmek için batı ülkelerindeki işletmelerin birçoğu yeni yaklaşım ve teknikleri faydalanmaktadırlar. Testler psikolojik ölçme araçlarıdır ve bireylerin şimdiki davranışlarını ölçerek gelecekteki davranışları ile ilgili kestirimde bulunurlar. Bu makale, personel seçim sürecinde kullanılan psikolojik testlerin, personel seçimindeki önemini incelemektedir

Personnel Selection and Psychological Tests in Organizations

The suitability of the personnel, the most important component of an organization, with respect to its quantity and quality plays an important role in the success of that organization. Therefore, these establishments should determine their policy to hire the most qualified personnel in the right quantity that is form their own personnel selection systems. One of the basic goal of a business must be to establish employee-duty harmony which can only be achieved by perfectly carried out election phase and employing the right candidate. In order to achieve this goal, most of the western business carry out new approaches and techniques. For many years these business also benefit broadly from psychological tests. Tests are psychological measurement tools and they try to predict future performance by means of measuring individuals today. The aim of this study, examiness the psychological tests, which are used in personnel selection procedures in the organizations by reviewing the staffing literature

___

AERA, APA ve NCME (1985). Standart for Educational and Psychological Tests. Washington: American Psychological Association.

Anastasi,A.,(1988). Psychological Testing. (5th edition). New York: MacMillan Pub. Co. Inc.

Arıcı, H., (2004). Psikoloji Bilimine Giriş. (Kitap bölümü). Enver ÖZKALP (Ed.) Davranış Bilimlerine Giriş. Anadolu Üniversitesi Yayın No:1355. s.157-174

Boyraz, A.M., (2002). Personel Seçim Sürecinde Psikoteknik Yöntemin Kullanılması: Askeri Organizasyonlara Dönük Bir Uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi.

Cascio, W. F. (1991). Applied Psychology in Personel Management, (4th edition). Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall.

Cascio, W.F. (2002). Managing Human Resources: Productivity, Quality of Work Life, Profits, (6th edition), McGraw-Hill, Sydney.

Chatmen, J. (1989). Improving Interactional Organizational Reserach: A Model of Person-Organizational Fit. Administrative Science Quarterly, 36.

Crocker, L., ve Algina, J.,(1986). Introduction to Classical And Modern Test Theory. New York: Holt, Rinehart and Winston.

Cronbach, L.J. (1984). Essential of Psychological Testing (4th Edition). New York: Harper and Row Publish

De Cenzo, D.A. ve Robins, S.P., (1996). Human Resources Mangement. (5th Edition). John Wiley & Sons. USA.

Ergin, C. (2002).İnsan Kaynakları Yönetimi: Psikolojik Bir Yaklaşım. Ankara: Academyplus Yayınevi

Flin, R, ve Slaven, R. (1996). Personality and Emergency Command Ability. Disaster Perevention and Management. 5(1). p.40-46.

Gay, L.R. (1985). Educational Evaluation and Measurement. (2nd edition). London: Bell & Howell Company.

Ghorpade, J. (1988). Job Analysis: A Handbook for The Human Resource Director (p. 13-180). Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall.

Hodgetts, R.M ve Kroeck, K.G. (1992). Personel and Human Resources Management. Forth Worth:Dryden Press

Kepir-Sinangil, H., (1996). Personel Seçimin Önemi ve Türkiye’de Uygulamalar. Endüstri ve Örgüt Psikolojisi .Türk Psikologlar Derneği Yayınları. s.123-132. Ankara

Koç, N., (2002). İnsan Kaynaklarını Değerlendirme ve Personel Seçiminde Psikolojik Testler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi. Cilt:33, Sayı:1-2 (Ayrı Baskı).

Lord, F.M. ve Novick, M.R. (1968). Statistical Theories of Mental Test Scores. New Jersey: Addison-Wesley Pub.Co.

Mathis, R.L. ve Jackson, J.H. (1991). Personel Human Resources Management. (6th edition). West Publishing Company. USA.

McCormick, E.J. ve Ilgen, D. (1987). Industrial and Organizational Psychology, (8th Edition), London: Allen & Unwin.

Murphy, K.R. ve Davidshofer,C.O. (1998). Psychological Testing. (4th Edition). New Jersey: Prentice-Hall International, Inc.

Nunnally, J.C. (1978). Psychometric Theory. (2nd Edition). New York: McGraw-Hill.

Özgüven, İ.E., (1994). Psikolojik Testler. Ankara:PDREM Yayınları.

Palmer, M. ve Winters, K.T., (1993). İnsan Kaynakları, İstanbul: Rota Yayın Dağıtım.

Pickle, H.B. ve Abrahamson, R.L. (1980). Introduction to Businness. (4th edition). Goodyear Pub.Co.

Ramsay, H. ve Scholarios, D. (1999), Selective Decisions: Challenging Orthodox Analyses of the Hiring Process, International Journal of Management Reviews, 63-89.

Schultz, D.P. ve Schultz, S.E. (1998). Psychology & Work Today, An Introduction to Industrial And Organizastional Psychology. (7th Edition). New Jersey: Prentice-Hall Inc.

Stoner, J.A.F ve Freeman, R.E. (1986). Management, (4th edition). Prentice- Hall International Editions. USA.

Şencan, H. (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tavşancıl, E., (2002). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Tekin, H., (2000). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık.

Telman, N. Ve Türetgen, İ.Ö. (2004). Eleman Seçimi. İstanbul: Epsilon Yayıncılık Hizmetleri Tic.San.Ltd.Şti.

Tiffin, J. Ve McCormick, J. (1965). Industrial Psychology. (5th edition). New Jersey: Prentice-Hall Ic.

Thorndike, R.M., Cunningham, G.K., Thorndike, R.L., ve Hagen, E.P., (1991). Measurement and Evaluation in Psychology and Education. (5th Edition). MacMillan Publishing Co.Inc.

Urbina, S. (2004). Essentials of Psychological Testing. New Jersey: John Wiley & Sons. Inc.