TIBBİ SÜLÜK UYGULAMALARINA İMMÜNOLOJİK AÇIDAN YAKLAŞIM

Tıbbi sülük tedavisi veya hirudoterapi, tedavi edici özelliği bulunan sülüklerin hasta vücudunda mukoza ya da deriye yapıştırılması şeklinde uygulanan, geleneksel ve tamamlayıcı tıp tedavi yöntemlerinden biridir. Tıbbi sülüklerin salyalarında tedavi edici vasıfta çok sayıda molekül saptanmıştır. Tüm dünyada sülükler akut ve kronik farklı hastalıklarda, özellikle en sık olarak plastik ve mikrocerrahide damar hastalıkları, replantasyon ve kozmetik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Hirudoterapinin-sülüklerin hastalıklarda immünolojik açıdan faydaları arasında antimikrobiyal, antienflamatuar, antitümoral, sitoprotektif ve immünomodülatör özellikleri bulunmaktadır. Doğal tabiatlı tedavilerin gittikçe önem kazanması, hirudoterapiye de ilgiyi çok artırmıştır.

___

  • Referans1-Godekmerdan A, Arusan S, Bayar B, Sağlam N. Medicinal Leeches and Hirudotherapy. Turkiye Parazitol Derg 2011; 35(4):234-9.
  • Referans2-Whitaker IS, Rao J, Izadi D, Butler PE. Historical article: Hirudo medicinalis: ancient origins of, and trends in the use of medicinal leeches throughout history. Br J Oral Maxillofac Surg. 2004; 42:133–137. Referans3-Mory RN, Mindell D, Bloom DA. The leech and the physician: biology, etymology, and medical practice with Hirudinea medicinalis. World J Surg. 2000; 24:878–883.
  • Referans4-Eldor A, Orevi M, Rigbi M. The role of the leech in medical therapeutics. Blood Rev. 1996; 10:201–209.