HASTANE İŞLETMELERİNDE HASTA BAZLI FİNANSAL ANALİZ VE ÖRNEK BİR UYGULAMA

Sağlık ekonomisi içerisinde hizmet veren işletmelerin başında hastane işletmeleri gelmektedir. Günümüzde sağlık sektöründeki yeni girişimlerin artışı da dikkate alınırsa, hastane işletmeleri varlıklarını teknolojik ve bilimsel gelişmeyi takip ederek sürekli yenilemek durumunda olan kuruluşlar olarak karlılıklarını devamlı kontrol etmek ve artırmak zorundadırlar. Son yıllarda sağlık sektöründeki girişimlerin artışı dikkate alındığında, sürekli teknolojik ve bilimsel gelişmeye uyum sağlamak durumunda olan  hastanelerin ne denli zor rekabet koşulları içersinde faaliyetini sürdürdüğü daha iyi anlaşılacaktır. Bu rekabet koşullarında var olabilmek, sağlam bir finansal yapıyı ve finansal yönetimi gerektirir. Bu nedenle hastane işletmeleri için, doğru maliyet ve karlılık değerlendirmelerini yapabilecekleri finansal analiz yöntemlerini kullanmaları önemlidir. Hastanelerin sunduğu sağlık hizmeti maliyetlerinin kişiye göre farklılık göstermesi nedeniyle, hem maliyet hem karlılık hesaplamaları “hasta başına maliye” ve hasta başına karlılık” yaklaşımıyla yapılmalıdır. Bu çalışmanın amacı, bir kamu hastanesi örneği üzerinde, sipariş maliyet yöntemine göre hesaplanmış olan hasta maliyeti ile hasta bazında karlılık analizinin nasıl yapıldığını göstermektir. Bu gibi analizler, profesyonel hastane yöneticilerine, çeşitli birimlere yapacakları yatırımlar konusunda doğru kararlar vermelerine yardımcı olacak; dolayısıla kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Hasta, finansal analiz

___

  • Ağırbaş,İ.(2014).Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim ve Maliyet Analizi. Siyasal Yayın Dağıtım: Ankara
  • Akgüç, Ö.(2006). Kredi Taleplerinin Değerlendirilmesi. Arayış Basım ve Yayıncılık: İstanbul.
  • Büker,S. Aşıkoğlu,R. Güven Sevil,G.(2011). Finansal Yönetim. Sözkesen Matbaacılık: Ankara.
  • Dayı, F. (2013). Sağlık İşletmelerinde Uygulamalı Finansal Analiz .Ekin Basın Yayın: Bursa.
  • Doğan, M. (2014). İşletme Ekonomisi ve Yönetimi. Nobel Akademik Yayıncılık: İstanbul.
  • Finkler,S. ve Ward, D. M.(1999). Essentials of Cost Accounting For Health Care Organizations Aspen Publication:USA
  • Kahraman, S. (2012). Konaklama İşletmelerinin Yönetim Muhasebesi ve Finansal analiz Kapsamında Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Malatya, Türkiye.
  • M.Bragg, S. (2001). Cost Accounting Acomprehensive Guide. Wiley Publish: North America.
  • Ölmez, E.H. (2015). Ankara İlinde Faaliyet Gösteren Özel Hastanelerin Finansal Performanslarını Değerlendirmede Kullandıkları Ölçütlerin Belirlenmesi, Balkan Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:4, Sayı:7.
  • Sayın,Ş.(2005). Muhasebe, Finansal Tablolar ve Analizi. Altın Nokta Basım ve Dağıtım: İzmir.
  • Sonğur C., Kar, A., Top, M., Gazi, A., Babacan, A. (2016). Türkiye Kamu Hastane Birlikleri Hastanelerinin Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Finansal Tablo Analizleri. Sayıştay Dergisi, Sayı:100.