Sürdürebilir Hayvansal Üretimde Devenin Önemi

Bugün artan nüfusunun ihtiyaçlarının üstesinden gelebilmek için farklı kaynakların kullanılması kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Dünyada mevcut üretim sistemleri ve çiftlik hayvanları varlığı ile talebin karşılanması hayvanların verimliliğini artırma ve çevre koşullarının kontrolünün sağlanmasıyla mümkün görünse de, çölleşme ve çevresel değişimlere diğer çiftlik hayvanlarına göre daha iyi uyum sağlayabilen deve yetiştiriciliği öne çıkmaya başlamıştır. Devenin çok farklı ihtiyaçları karşılayan bir hayvan olduğu, özellikle kurak bölgelerde yaşayanlar tarafından binicilik, tarımsal faaliyetler, yük taşıma, yarış ve birçok kültürel etkinlik için kullanılırken, aynı zamanda süt, et, yün, deri gibi ürünlere sahip başka bir evcil hayvan olmadığı kabul edilmektedir. Deve aynı zamanda çevre dostu bir hayvan olup, tarım sistemi içinde başta sığır olmak üzere diğer türlere göre daha düşük çevresel etkisi bulunmaktadır. Dünyadaki develerin sayısını doğru olarak saptamak oldukça güç olup, bunun nedenleri arasında ilki genellikle göçebe insanlar ile meralarda bulunmaları ve ikincisi ise develerin genellikle zorunlu aşılamaya tabi tutulmamaları nedeniyle kontrol dışında olmaları öne çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda develere olan ilginin artması ve konuya yönelik bilimsel çalışmalar gelecekte çiftlik hayvanları içinde bu türün önemli bir konuma geleceğinin bir göstergesidir. Hazırlanan bu derlemede deve yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sürdürülebilir üretimdeki payı ve gelecekte hayvansal üretime yapabileceği katkıya yönelik bilgiler ve öngörüler ele alınmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Deve, Üretim

___

  • Faye, B. Chaibou, M. and Vias, G. 2012. Integrated impact of climate change and socioeconomic development on the evolution of camel farming systems. British Journal of Environment and Climatic Change, 2(3), 227-244.
  • Khanna, N.D. and Rai, A.K. 1993. Milk Production in Camels. Asian Livestock, February 1993, pp 19-21.
  • Yosef, T., Mengistu, U., Solomon, A., Mohammed, Y.K. and Kefelegn, K. 2013. Camel and cattle population dynamics and livelihood diversification as a response to climate change in pastoral areas of Ethiopia. Livestock Research for Rural Development, 25 (9).