Satış Pazarlama Çalışanlarının İşe Tutkunluk Davranışlarının İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma

Pozitif psikoloji akımının bir parçası olan işe tutkunluk, çalışma esnasında çalışanın kendisini iyi hissettiği, işinden mutluluk duyduğu, enerjisiyle işine sarıldığı ve odaklandığı ruhsal bir durum olarak tanımlanmaktadır. Bu ruhsal durumun boyutları olan dinçlik, adanmışlık ve yoğunlaşma düzeyleri, işe tutkunluğun düzeyini belirler ve bu boyutları etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Çalışmamızda satış pazarlama çalışanlarının işe tutkunluk düzeyini etkileyen faktörler incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi olan mülakat tekniği kullanılmış, araştırmanın örneklemini ise  gıda sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiye’de yaygın bayileri bulunan bir satış pazarlama şirketinin satış pazarlama departmanındaki 15 beyaz yaka çalışanı oluşturmuştur. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmış ve alınan cevaplar işe tutkunluğun boyutlarına göre sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda işe tutkunluğun dinçlik, adanmışlık ve yoğunlaşma boyutlarını etkileyen birçok faktör tespit edilmiş fakat en önemlisi her üç boyutu da olumlu ve olumsuz yönde etkileyen faktörün örgüt desteği olduğu sonucuna varılmıştır.

A Research on the Job Engagement of Sales and Marketing Employees

As a part of positive psychology movement, job engagement is defined as a mental state during which the employee feels well, happy with his work, attach and focus on his work. The level of vigor, devotional, and concentration dimensions of this mental state determines the level of job engagement. And there are many factors affecting these dimensions. In our study, the factors that affect the level of job engagement of sales marketing employees are examined. Qualitative research method interview technique was used in this study. The sample of the study constitutes 15 white-collar employees who works in sales and marketing department of a company in food sector all in Turkey. Descriptive analysis method was used in the analysis of the data and the answers were classified according to the dimensions of job engagement. As a result of the study, many factors that affect the vigor, devotional and concentration dimensions of the passion for work have been identified but most importantly, it is concluded that the factor that affects all three dimensions positively and negatively is the organization support.  

___

  • AKIN, Uğur ve OĞUZ, Ebru, (2010), “Öğretmenlerin İşkoliklik ve Tükenmişlik Düzeylerinin İlişkisi ve Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Educational Administration: Theory and Practice, 16 (3), ss. 309-327.
  • ALGÜL, Reyhan, (2014), “Bugün İşe Gitmesem, İş Yaşamında Tükenmişlik Sendromu”, Mitra Yayınları, İstanbul.
  • AYBAS, Meryem, (2014), “İnsan Kaynakları Uygulamalarının Çalışanların İşe Adanmışlığı Üzerindeki Etkisi ve Pozitif Psikolojik Sermayenin Aracı Rölü, Konuya İlişkin Bir Araştırma”, Doktora Tezi, İstanbul Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • BAKAN, İ (2011). “Örgütsel Stratejilerin Temeli Örgütsel Bağlılık: Kavram, Kuram, Sebep ve Sonuçlar”, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • BALAY, Refik, (2000), “Örgütsel Bağlılık”, Nobel Yayınları, Ankara.
  • BAŞARAN, İbrahim Ethem, (1991), “Örgütsel Davranış”, Gül Yayınevi, Ankara.
  • CÜCELOĞLU, Doğan, (2010), “İnsan ve Davranışı”, Remzi Kitapevi, İstanbul.
  • ÇANKIR, Bilal, (2016), “Çalışmaya Tutkunluk ve Tükenmişliğin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerine Etkisi ve Bir Uygulama”, Doktora Tezi, İstanbul Üniv. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • KAHN, W.A. (1990). “Psychological Conditions of Personal Engagement and Disengagement At Work.”, Academy of Management Journal, 33, 692-734.
  • KESER, Aşkın, (2012). “Tükenmişlik Sendromu”, Aşkın KESER, Gözde YILMAZ ve Senay YÜRÜR (der.), “Çalışma Yaşamında Davranış”, Umuttepe Kitabevi, Kocaeli, ss. 455-471.
  • MASLACH, C., ve JACKSON, S. E., (1981), “The Measurament of Experienced Burnout”, Journal of Occupational Behaviour, Vol 2, ss. 99-113.
  • MASLACH, C. ve LEİTER, M.P., (1997). “The Truth About Burnout, Josey Bass, San Francisco, CA.
  • KANTEN, Pelin, (2012), “İşgörenlerde İşe Adanmanın ve Proaktif Davranışların Oluşumunda Örgtüsel Güven ile Örgütsel Özdeşleşmenin Rolü”, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniv., Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • KESER, Aşkın ve YILMAZ, Gözde (2012). “İşe Bağlanma”, Aşkın KESER, Gözde YILMAZ ve Senay YÜRÜR (der.), “Çalışma Yaşamında Davranış”, Umuttepe Kitabevi, Kocaeli, ss. 109-135.
  • OKTUĞ, Zeynep (2014). “Yenilikçilik ve Çalışmaya Tutkunluk” Galata Yayıncılık, İstanbul.
  • ÖNGÖRE, Özgür (2016). “Kişilik ve İşle Bütünleşme” Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • ÖZSOY, Emrah ve YILDIZ, Gültekin (2013), “Kişilik Kavramının Örgütler Açısından Önemi: Bir Literatür Taraması”, İşletme Bilimi Dergisi Cilt:1 Sayı:2
  • SALANOVA, M., AGUT, S. ve PEIRO, J. M., (2005), “Linking Organizational Resources and Work Engagement to Employee Performance and Customer Loyalty: The Mediation of Service Climate”, Journal of Applied Psychology, 90, ss. 1217-1227.
  • SCHAUFELI, W. B.; SALANOVA, M.; GONZALEZ-ROMA, V.; BAKKER, A. B. (2002). “The Measurement of Engagement and Burnout: A Confirmative Analytic Approach”, Journal of Happiness Studies, 3, ss. 71-92
  • SÜRGEVİL DALKILIÇ, Olca, (2006), “Çalışma Hayatında Tükenmişlik Sendromu”, Nobel Yayınları, Ankara.
  • TURGUT, T. (2010). “Çalışmaya Tutkunluk”, G. İslamoğlu (der.), Kurumlarda İyilik de Var. Nobel, Ankara, ss.57-89.
  • UYGUR, Akyay (2015). “Örgütsel Bağlılık ve İşe Bağlılık” Barış Kitap, Ankara.
  • WASTİ, Arzu (2012). “Örgütsel Bağlılık Kavramı, Odakları, Öncül ve Sonuçları”, Aşkın KESER, Gözde YILMAZ ve Senay YÜRÜR (der.), “Çalışma Yaşamında Davranış”, Umuttepe Kitabevi, Kocaeli, ss. 21-45.