KOBİ’lerin Uzun Dönemli ve Kısa Dönemli Amaçları ile Temel Rekabet Stratejileri Arasındaki İlişkiler

Küreselleşmeyle birlikte değişim ve dönüşümün hızla gerçekleştiği ortamda işletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve varlıklarını pazarda korumaları için büyük çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Bunun için de işletmelerin kısa ve uzun dönemde stratejik amaçlarını belirlemesi ve bunu esnek, sürdürülebilir beceri ve yeteneklerle birleştirmesi gerektirmektedir. Bu da ancak sürdürülebilir rekabet üstünlüklerinin farkındalığı ile mümkündür. Bu araştırmanın amacı; KOBİ’lerin kısa ve uzun dönemli amaçları ile izledikleri rekabet stratejilerinin faaliyette bulundukları sektör ve faaliyet sürelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bunun için farklı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler seçilmiş ve anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmada soru seti oluşturulurken Altuntuğ’un (2007) doktora çalışmasında kullandığı ölçekten faydalanılmıştır. Araştırmanın evrenini Burdur il merkezi ve Bucak İlçesinde yer alan Organize Sanayi Bölgesi’nde aktif olarak faaliyet gösteren KOBİ’ler oluşturmaktadır. Söz konusu KOBİ’lerden elde edilen veriler uygun olan bir istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre; işletmelerin faaliyet süresi ile işletmelerin uzun dönemli ve kısa dönemli amaçları arasında istatistiki açıdan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca, işletmelerin faaliyet gösterdiği sektörle temel rekabet stratejileri arasında istatistiki açıdan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Araştırmada, işletmelerin faaliyet gösterdiği sektörle işletmecilik kriterleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

The Relationship Between Long-Term and Short-Term Objectives and Basic Competitive Strategies of SMEs

In an environment where change and transformation is taking place rapidly with globalization, the companies must make great efforts to maitain their activities and to protect their place in the market. Therefore, it requires the companies to determine their long term and short term strategic objectives and combine them with their flexible and sustainable competitive skills. This is only possible with the awareness of the competitive advantages. The aim of this study is to examine whether short and long term objectives of SMEs and their competitive strategies differ in terms of the sector where they operate and operating period. For this purpose, SMEs operating different sectors were selected  and the data is collected by using questionnaire method. The question set was formed through PhD study scale of Altuntuğ (2007) in this study. The population of the research is composed of SMEs actively operating in the Organized Industrial Zone in the city center of Burdur and in the district of Bucak. The data obtained from these SMEs were analyzed with an appropriate statistical program. According to findings of this research, correlation between the operating periods and short and long-term objectives of SMEs was not found statistically significant. Furthermore, correlation between the sectors which companies operate and core competitive strategies was not found statistically significant. In the research, it is found that there is a significant difference between the sectors which companies operate and criteria of business administation. 

___

  • Altuntuğ, N. (2007). Küresel rekabet ortamında ayırt edici ve sürdürülebilir üstünlükler bağlamında temel yetenek tabanlı stratejiler ve bir uygulama (Doktora tezi, Sosyal Bilimler).
  • Bakoğlu, R. (2010). Çağdaş stratejik yönetim. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Cardy, R. L., & Selvarajan, T. T. (2006). Competencies: Alternative Frameworks for Competitive Advantage, Business Horizons, 49(3), 235-245.
  • Çivi, E. (2001), Rekabet gücü: literatür araştırması, Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 21-38
  • Diaz-Balteiro, L., Voces González, R., & Romero, C. (2011). Making sustainability rankings using compromise programming. An application to European paper industry, Silva Fennica, 45(4), 761-773.
  • Eren, E. (2006). Stratejik Yönetim. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Eren, E. (2010). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası. İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Eren, E. & Özdemirci, A. (2018). Stratejik yönetim ve işletme politikası. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Fahy, J. (2000). The Resource-based view of the Firm: Some Stumbling-blocks on the Road to Understanding Sustainable Competitive Advantage, Journal of European Industrial Training, 24 (2,3,4), 94-104.
  • KOSGEB (2015). T.C. Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı, Stratejik Yol Haritası Hazırlama Rehberi. 1-31.
  • Kalaycı, Ş. (2017). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Dinamik Akademi.
  • Karakiliç, N. Y. (2009). Stratejik İttifak Oluşumunda Temel Yeteneklerin Önemi: Tariş Opet Stratejik İttifakı Balanced Scorecard Örneği, Balikesir University Journal Of Social Sciences Institute, 12(21), 200-214.
  • Küçük, S. Ü. (1998). Yeni Ürün Sunumuna Pazardaki Mevcut Firmaların Tepki Verme Sürelerinin Önemi, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(1-2), 92-93.
  • Öztel, A., Köse, M. S., & Aytekin, İ. (2012). Kurumsal Sürdürülebilirlik Performansının Ölçümü İçin Çok Kriterli Bir Çerçeve: Henkel Örneği, Journal of History Culture and Art Research, 1(4), 32-44.
  • Özbozkurt, O. B. (2018). Çağdaş Stratejik Yönetim Mimarisi Üzerine, Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD), 6(4), 67-81.
  • Seviçin, A. (2009). Sürdürülebilir Rekabet Üstünlüğü Kavramı Üzerine Bir İnceleme, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(10), 171–185.
  • Tabachnick B. G. & Fidel, L. S. (2015). Çok Değişkenli Istatistiklerin Kullanımı. (M. Baloğlu, Ed. Çev.). Ankara: Nobel Akademik Yayınları
  • Ülgen, H. & Mirze, S. K. (2007). İşletmelerde Stratejik Yönetim. İstanbul: Beta Basım Yayınevi.