Hassas Arıcılıkta Kullanılması Amacıyla Elektronik Veri Toplama Özellikli Kovan Sisteminin Geliştirilmesi

Arıcılık hayvancılığın önemli dallarından biridir. Türkiye koloni sayısı değerlendirildiğinde dünyada önemli bir yerde olmasına rağmen, bal üretiminde aynı başarıyı gösterememektedir. Bunun nedeni verimsiz üretimdir. Bu verimsizliğin giderilmesi için diğer hayvancılık dallarında olduğu gibi arıcılıkta da bilimsel ve modern faaliyetlerinin geliştirilmesi ve en doğru şekilde uygulanması gerekmektedir. Hassas hayvancılık hayvansal üretimde önemli bir konu haline gelmiştir. Hassas hayvancılıkta temel hedef, hayvanların ihtiyaçlarının yeter ve ekonomik şekilde karşılanmasıyla üretimin en verimli şekilde sağlamasıdır. İhtiyaçların belirlenmesi için hayvanların yaşamsal faaliyetlerini kontrol altında tutulması gerekir. Bu da elektroniğin ve bilişim sistemlerinin kullanılarak sürekli izlenebilirliğin sağlanmasıyla gerçekleştirilmektedir. Hassas hayvancılığın arıcılık için uygulanmasının iş yükünü azaltacağı ve bal verimini arttıracağı düşünülmektedir. Hassas arıcılıkta amaç yetiştirilen arı kolonileriyle ilgili ihtiyaç duyulan tüm bilgiye hızlı bir şekilde ulaşılması ve bu bilgi kullanılarak en ekonomik ve etkili bakım çalışmasının planlanabilmesidir. Bunun sağlanabilmesi için arıcıların muayenelerle sürekli veri toplaması ve kaydetmesi gerekmektedir. Arıcılıkta makul olan, kolonilerin muayene ve bakımlarını yaparken arı kovanlarını olabildiğince az açarak koloniyi rahatsız etmemektir. Kovanların sık sık açılarak veri toplanması arıcılık açısından iyi sonuçlar vermez. Bu nedenle arı kolonilerine ait gerekli verileri toplayacak elektronik sistemlere ihtiyaç vardır. Bu çalışmada hassas arıcılığın veri toplama ihtiyacını gidermeye yönelik elektronik bir kovan sistemi tasarlanmıştır.

Development of Electronic Data Collection Hive System for Use in Precision Beekeeping

Beekeeping is one of the important branches of livestock. Although Turkey has an important place in the world in the number of colonies, it cannot show the same success in honey production. This is because of the inefficient production. In order to overcome this inefficiency, it is necessary to develop and implement the scientific and modern activities in beekeeping as well as in other animal husbandry branches. Precision livestock has become an important issue in animal production. The basic goal in precision livestock production is to produce the most efficiently by meeting the needs of the animals adequately and economically. The vital activities of animals must be controlled to determine their needs. This is accomplished by ensuring continuous traceability by using electronic systems and information systems. It is considered that the application of precision livestock for beekeeping will reduce workload and increase honey yield. The purpose of Precision beekeeping is to be able to reach all the information needed about the bee colonies grown quickly and to plan the most economical and effective maintenance work by using this information. In order to achieve this, the beekeepers must constantly collect and record data. The reasonable thing about beekeeping is that it does not disturb the colony by opening the beehives as little as possible while performing the examinations and care of the colonies. Frequent opening of the hives and data collection do not give good results in terms of beekeeping. For this reason, there is a need for electronic systems to collect the necessary data for bee colonies. In this study, an electronic hive system was designed to collect data for precision beekeeping.

___

  • Crane, E. (1990). Bees and Beekeeping. Science, Practice and World Resources, Oxford: Heineman.
  • Genç, F. ve Dodoloğlu, A. (2003). Arıcılığın Temel Esasları, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi.
  • Nääs, I. A., Carvalho, V. C., Moura D. J., ve Mollo, M. (2006). Hassas Hayvansal Üretim, (Handbook of Agricultural Engineering Volume VI Information Technology), CIGR-The International Commission of Agricultural Engineering (Çevirmen: Gazanfer ERGÜNEŞ).
  • Ünal, M. S. (2006). Arıcılık, Sivas: Özemek Matbaa.
  • Yıldız A. K. (2012). Arıcılıkta Kullanılacak Karar Destek ve Veri Tabanı Yönetimi Yazılımının Geliştirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Zacepins, A., Brusbardis, V., Meitalovs J. ve Stalidzans, E. (2015). Challenges in the development of Precision Beekeeping. Biosystems Engineering, 130 (2015), s:60-71.