PROF. DR. İLHAN TEKELİ ile BÖLGE PLANLAMA ÜZERİNE Bölüm 4: Modernite Projesinin Aşınması ve Post Modernite Döneminde Bölge Planlama
Bölgesel Kalkınma Dergisi dördüncü sayısında, şehir ve bölge planlama başta olmak üzere Türk bilim dünyasına önemli katkılar sunan Prof. Dr. İlhan Tekeli ile gerçekleştirdiği söyleşi dizisinin son bölümüne yer veriyor. Bu bölümde, 1980’li yıllarla birlikte dünyada egemen olan neoliberal politikaların etkisinde yaşanan hızlı küreselleşme sürecinin gölgesinde Türkiye’de, bölgesel politikanın ele alınışında ve bölge planlama konusunda yaşanan değişim, önemli kurumsal oluşumlar ve planlama çalışmaları değerlendirilmektedir. Söyleşide, Türkiye’nin 1999 yılında Avrupa Birliği’ne aday ülke statüsünün getirdiği ivmeyle başlayan ve 2004 yılında üyelik müzakerelerinin açılmasıyla hız kazanan dönemi mercek altına alınmakta; bölgesel politikanın yönetimi ve kurumsallaşması açısından yaşanan dönüşüme yer verilmektedir. Sayın Tekeli, planlamanın değişen içeriğine vurguyla bölgelerarası gelişmişlik farklarına dikkat çekmekte; bir yandan bölge plancısının bölgesel eşitsizlikler karşısındaki tutumunu değerlendirmekte, diğer taraftan bölgesel politika uygulamalarında bu konudaki başarısızlığın nedenlerini çözümlemektedir. Söyleşi Sayın Tekeli’nin son dönemde ortaya koyduğu açık plan modeli çerçevesinde bölge planlamanın ele alınışı ve bu ele alışta bölge plancısının üstlenmesi gerekli görülen role yönelik öneri ile son bulmaktadır.
___
- Tekeli, İ. (2004b). Küreselleşen Dünyada Bölgesel Gelişme Kuramında Yaşanan Paradigma Değişmeleri. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2-8.