İngilizce'nin Yabancı Dil Olarak Öğretildiği Bir Ortamda Öğrencilerin Elektronik Forumlardaki ve Sınıf İçindeki Tartışmalara Katılımlarının İncelenmesi

Öz Günümüzde yabancı dil eğitimi programlarında bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı yabancı dil eğitiminin kalitesini artırması açısından büyük önem kazanmıştır. Bu çalışma, bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye’deki bir üniversitede okutulan yabancı dil sınıfında kullanımı ile ilgili bir uygulamayı içermektedir. Bu bağlamda, öğrencinin derse katılımında elektronik forumlardaki ve sınıf içindeki tartışmalardan hangisinin daha etkin olduğu incelenmekte ve aşağıdaki araştırma sorularına cevap aranmaktadır: (1) Bilgi ve iletişim teknolojileri öğrencilerin derse katılımını nasıl etkilemektedir? (2) Öğrenciler sanal ve gerçek ortamlardaki derse ne ölçüde katılmaktadır? Çalışmada, veriler anket, sınıf içi ses kayıtları ve elektronik forumlardaki günlük kayıtları üzerinden toplanmıştır. Veriler sıklık analizi, konuşma sıralarının uzunluğu ve doğasının saptanması şeklinde incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları öğrencilerin elektronik forumlara daha az sayıda ama daha uzun sürelerle katıldıklarını göstermiştir. Ayrıca sınıf içinde derse daha az katılan öğrencilerin elektronik forumlara hem daha sık hem de daha uzun süre katıldığı saptanmıştır.

___

  • Berg, B. L. (2001). Qualitative research methods for the social sciences. Needham Heights, MA: Allyn and Bacon.
  • Cooper, M.M. & Selfe, C. L. (1990). Computer conferences and learning: Authority, resistance, and internally persuasive discourse. College English,52(8), 847– 869.
  • Goodyear, P., Banks, S., Hodgson, V.,, & McConnell, D. (2004). Research on networked learning: An overview. In P. Goodyear, S. Banks, V. Hodgson & D. McConnel (Eds.), Advances in research on networked learning (1–9). Dordrecht, Netherlands: Kluwer Publishers.
  • Jonassen, D., Peck, K., & Wilson, B. (1999). Learning with technology: A constructivist perspective. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
  • Lee, L. (2002). Enhancing learners’ communication skills through synchronous electronic interaction and task-based instruction. Foreign Language Annals, 35(1), 16–24.
  • Pakir, A. (1999). Connecting with English in the context of internationalization. TESOL Quarterly, 33, 103-113.
  • Peterson, M. (1997). Language teaching and networking. System, 25(1), 29–37.
  • Reed, A. T. (1998). Online education: The effect of computer-mediated communication on tutor-tutee interactions. Unpublished doctoral dissertation, West Virginia University, West Virginia, USA.
  • Sacks, H., Schegloff, E. A., & Jefferson, G. (1974). A simplest systematics for the organization of turn-taking for conversation. Language, 50(4), 696-735.
  • Thomas, M. J. W. (2002). Learning with incoherent structures: the space of online discussion forums. Journal of Computer Assisted Learning, 18, 351–366.
  • Uysal, E. (2002). A comparative study of student participation: a case study comparing classroom discussions with WebCT bulletin board discussions. Unpublished MA Thesis, Boğaziçi University, Istanbul, Turkey.
  • Warschauer, M. (1995). E-mail for English teaching. Alexandria, VA: TESOL Inc.