Rüzgâr Enerjisi Potansiyeli Bakımından Malatya İlinin Doğu Anadolu Bölgesindeki Yeri

Günümüzde tüketilen enerjinin yaklaşık %90’nı kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil tabanlı kaynaklardan karşılanmaktadır. Fosil tabanlı kaynakları oluşturan rezervlerin sınırlı olması, dünyanın artan enerji ihtiyacı, küresel ısınma, asit yağmurları vb. gibi nedenlerden dolayı temiz ve yenilenebilir alternatif enerji kaynak arayışları başlamıştır. Bu kaynakların en önemlileri rüzgâr, güneş, hidrolik, jeotermal ve biyokütle enerjileridir. Türkiye’nin konvansiyonel enerji kaynakları ile yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelleri karşılaştırıldığında, özellikle rüzgâr enerjisi büyük bir önem arz etmektedir. Bu enerjilerden yararlanma bakımından Türkiye’nin bölgeleri dikkate alındığında Malatya ilinin dâhil olduğu Doğu Anadolu Bölgesi en son sıralarda yer almaktadır. Bu çalışmada, Malatya ilinin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynakları arasında önemli bir yeri olan rüzgâr enerjisi potansiyeli ve kullanılabilirliği araştırıldı. Bu amaca yönelik olarak Malatya ilinin rüzgâr enerjisi bilgileri araştırılarak bu enerji kaynağının en verimli şekilde kullanılabileceği yerler belirlenmiştir. Ayrıca üretim teknolojileri bakımından Malatya’nın rüzgâr enerji potansiyeli, kullanma derecesi ve yöntemi üzerinde durulmuştur. Bununla beraber Malatya için rüzgâr enerjisinden etkin ve yaygın bir şekilde faydalanmak için önerilerde bulunulmuştur.

-

Today, approximately 90% of energy consumed is produced from fossil-based sources such as coil, oil, natural gas. Clean and renewable alternative energy sources are started to search because of limited reserves of fossilbased sources, increase of energy needs of world, global warming and acid rain. The most important of these sources are wind, solar, hydro, geothermal and biomass energy. As compared conventional energy sources and potential of renewable energy sources of Turkey, especially solar energy has great importance. As taken into consideration to utilize from this energy of Turkey’s province, Eastern Anatolian Province of Malatya region is located in the last rows. In this study, wind energy potential and availability, which has an important place among renewable energy sources of Malatya, is investigated. For this purpose, by investigating information of wind source of Malatya, the places where this energy is used most efficiently is determined. Also in terms of production technology, wind energy potential of Malatya and the degree and method of its potential use in combination and alone are focused. However, the suggestions are made to utilize from wind energy for Malatya by effective and common way

___

  • Aktacir M. A., Yeşilata B., Işıker Y. 2008. Fotovoltaik- Rüzgâr Hibrid Güç Sistemi Uygulaması,
  • Yeni Enerji. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, 3: 56-62.
  • Brian D. V., Byron A. 2012. Neal Analysis of Off-Grid Hybrid Wind Turbine/Solar PV Water Pumping Systems, Solar Energy, 86: 1197–1207.
  • Bekele G., Palm B. 2010. Feasibility Study For a Stand Alone Solar–Wind-based Hybrid Energy System for Application in Ethiopia, Applied Energy, 87:487–495.
  • Reichling J. P., Kulacki F. A. 2008. Utility Scale Hybrid Wind–Solar Thermal Electrical Generation: A Case Study for Minnesota, Energy, 33: 626–638.
  • http://www.tmmob.org.tr
  • Freris L. L. 1990. Wind Energy Conversion Systems, Prentice Hall International (UK) Ltd, Cambridge.
  • Global Wind Energy Council (GWEC), Global Wind 2013 Report, April 2014.
  • http://www.eie.gov.tr (Erişim tarihi: 15.04.2014).
  • http://www.nukte.org
  • http://www.tureb.com.tr (Erişim tarihi: 15.04.2014).