Bitlis İlinde Bulunan Tarihi Bir Yığma Yapının Deprem Güvenliğinin Belirlenmesi

Herhangi bir yapı için deprem güvenlik hesaplamaların yapılmasındaki amaç o yapı hakkında hızlı ve doğru kararlar verilmesini sağlamaktır.  Asırlar boyu ayakta durmayı başaran tarihi yapıların deprem güvenilirliklerinin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, sismik açıdan oldukça hareketli olan Van Gölü Havzasında yer alan Bitlis ili, Merkez ilçesinde bulunan tarihi bir yığma yapı için deprem güvenlik hesaplamaları gerçekleştirilmiştir. Tarihsel mirasımızın bir sonraki nesillere aktarılabilmesi adına tarihi yapılarda yapılacak müdahaleler önem arz etmektedir. Tarihi yapıların korunmasına yönelik yapılacak çalışmalardan biri de bu tür yapıların deprem güvenliklerinin belirlenmesidir.

___

  • Işık, E., Tozlu, Z., (2015). Farklı Değişkenler Kullanılarak Yapı Performans Puanının Hesaplanması. Bitlis Eren Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2):161-172.
  • Akıllı A., Bakış, A., Hattatoğlu, F., Işık, E., Bayrak O.Ü., (2015) . Van Gölü Havzasındaki Tarihi Ulaşım Yapıları. 5. Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Sempozyumu, Erzurum.
  • Rapor (2014). Eski Belediye Binası Restorasyon Revizyon Raporu. T.C. Bitlis Belediyesi.
  • Türk Deprem Yönetmeliği (DBYBHY 2007), Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, T. C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Deprem Araştırma Dairesi.
  • Değirmenci, Ö.Ç., Ekin, Ö., (2014). Deprem Davranışları İncelenecek Olan Yığma Yapıların Durumları Hakkında İlk İzlenimler. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Fen Bilimleri Dergisi, 1(2) : 1-7.
  • Celep, Z., Kumbasar, N., (2004). Deprem Mühendisliğine Giriş ve Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı. Beta Dağıtım, İstanbul.