Asenkron Motorun Kayma Mod Algılayıcısız Hız Kontrolü

Elektrik sürücülerinin hız ve konum kontrolü gerektiren endüstriyel uygulamalarında, sürücü düzeneğinin istenilen referans değere çok hızlı ve doğru bir şekilde ulaşması dinamik performans açısından oldukça önemlidir. Elektrik sürücülerinin konum ve hız kontrolleri yaygın olarak doğrusal kontrol yöntemlerinden biri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Ancak, sistemin matematiksel modeli çıkarılırken yapılan ihmaller, doğrusal olmayan matematiksel modelin doğrusallaştırılması, bozucu girişler ve sistemin modellenemeyen dinamikleri sürücü sistemlerinin performansını etkilemektedir. Ayrıca, elektrik makinelerinin manyetik zaman sabitinin çok büyük olması yük momentindeki değişmelerin makinedeki manyetik alanı etkilememesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, hız geri besleme bilgisi olmadan gözetleyici tabanlı bir asenkron motorun algılayıcısız hız kontrolü gerçekleştirilmiştir. Hız gözetleyicisinde kayma mod kontrolör kullanılmıştır. Kayma mod kontrol özellikle doğrusal olmayan sistemlere uygulanmaktadır ve bu kontrol yöntemindeki temel amaç, hatayı anahtarlama yüzeyi veya kayma yüzeyine itmek ve bu yüzeyde tutmaktır. Bu durumda sistem kayma modundadır ve dış bozuculardan veya modelleme hatalarından etkilenmez. Bu amaçla, asenkron motor, yük, kaynak ve kontrolör içeren sürücü sisteminin Matlab/Simulink’te benzetim modeli oluşturulmuş ve bu benzetim modelinden elde edilen bazı sonuçlar verilmiştir.

___

  • Kayışlı K. 2004. Asenkron Motorun Kayma Mod Algılayıcısız Hız Kontrolü. Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.
  • Sarıoğlu M., Kemal, Gökaşan M., Boğosyan S.. 2003. Asenkron Makinalar ve Kontrolü, Birsen Yayınevi.
  • Skvarenina Timothy L. 2002. Power Electronics Handbook, CRC Press.
  • Gedikpınar M. 2002. Fırçasız Doğru Akım Motorlarının Kayma Mod Gözlemleyicili Algılayıcısız Hız Kontrolü, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi, Ankara.
  • Slotine J.J. and Liu T.S. 1991. Aplied Nonlinear Control, Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
  • Utkin V., Guldner J. and Shi J. 1999. Sliding Mode Control in Electromechanical Systems, Taylor&Francis.
  • Boldea Ion, Nasar Syed A. 2002. The Induction Machine Handbook, CRC Press.
  • Jansen Patrick L., 1993, The Integration of State Estimation, Control and Design for Induction Machines, University of Wisconsin-Madison, Doctor of Philosophy.
  • Şahin C. 1997. Asenkron Motorlar için Algılayıcısız Akı Gözlemleyicisi ve Kontrolü, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.