23.10.2011 Van Depreminin Adilcevaz İlçesindeki Etkilerinin Gözleme Dayalı İncelenmesi

23.10.2011 günü, yerel saat 13:41’de Mw: 7.2 büyüklüğünde Van merkezli büyük şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Deprem, depremsellik öğesi sürekli ihmal edilen Van Gölü Havzasında başta Van ve Van iline bağlı Erciş İlçesi olmak üzere yerleşim bölgelerinde hissedilmiştir. Yapısal hasarlar olarak en büyük kayıplar Van ve Erciş’te görülmüştür. Erciş yerleşim birimine en yakın uzaklıkta olan Bitlis ili Adilcevaz ilçesi depremden etkilenen yerleşim birimlerinin başında gelmektedir. Deprem sonrasında yapılarda meydana gelen hasarların ilk tespiti ve değerlendirilmesi daha sonraki zamanlarda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının artmaması için önem arz etmektedir. Bu çalışmada, söz konusu depremin Adilcevaz İlçe merkezinde bulunan yapılardaki etkileri gözleme dayalı olarak değerlendirilmiştir. Hasar durumları tespit edilirken mahalle bazında değerlendirme yapılarak incelenen yapılar ağır hasarlı, orta hasarlı, hafif hasarlı ve sağlam olarak sınıflandırılmıştır. İncelenen yapıların %4’ü ağır hasarlı, %19’u orta hasarlı, %59’u hafif hasarlı ve %18’i hasarsız olarak tespit edilmiştir. Gözlemlenen hasarların tipik deprem hasarları ile birebir örtüştüğü gözlemlenmiştir. Yapıların olumsuz özelliklerinin hasar miktarının artmasına sebep olduğu gözlemlenmiştir. Depreme dayanıklı yapı tasarım yönetmeliklerine uygun şekilde inşa edilen yapılarda neredeyse hiç hasara rastlanmamıştır. Bu da depreme dayanıklı yapı tasarım yönetmeliklerinin yeterli olduğu ancak yapıların yönetmeliklere uygun inşa edilmediği gerçeğini bir daha ortaya koymuştur.

___

  • Işık E. 2010. Bitlis Şehri Deprem Performans Analizi. Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 216s, Sakarya
  • KOERİ. 2011. www.koeri.boun.edu.tr. (Erişim Tarihi: 14.12.2011).
  • Tabban, A., 2000. Kentlerin Jeolojisi ve Deprem Durumu, Jeoloji Mühendisleri Odası Yayınları, No:56, 500s, Ankara.
  • Rapor. Bitlis İli, Adilcevaz İlçesi Orta Mahalle Yapılması Düşünülen Yapı Projesine İlişkin Zemin Etüt Raporu, Özcan Mühendislik Sondajcılık Etüt ve Proje Merkezi.
  • Bozkurt, E. 2001. Neotectonics of Turkey –a Synthesis, Geodinamica Acta (Paris)14, 3-30.
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğü