Türkiye'de tanılanmış Sürme [Tilletia foetida (Wallr.) Liro ve T.caries (D,C.) Tul.] Irklarına karşı Akdeniz Bölgesinde bazı buğday çeşit ve hatlarının reaksiyonlarının belirlenmesi   üzerinde araştırmalar.

Akdeniz Bölgesinde, 1988-1991 yılları arasında, Türkiye'de daha önceden belirlenmiş sürme ırklarından 10 Bt dayanıklılık genini etkileyebilen virülensi yüksek ırklar ile yöresel bazı ırklara karşı yapılan dayanıklılık testlerinde 75 ekmeklik (Triticum aestivum) ve 29 makarnalık (T.durum) olmak üzere 104 buğday çeşit ve hattı testlenmiştir. Bunlardan 70 çeşitte kullanılan ırklara karşı herhangi bir dayanıklılık olmadığı, 34 çeşitte ise değişik sayıda Bt dayanıklılık genleri bulunduğu belirlenmiştir. Bu dayanıklılık kaynaklarının 29'u ekmeklik, 5'i ise makarnalık çeşitlerdir. Yayla 305, Kıraç 66 çeşitleri kullanılan 8 ırka, Altar 84 çeşidi 7 ırka, Lancer, Fulamura 80 ve KKk/Itdl/lov 29 çeşit ve hat'tı ise 6 ırka karşı dayanıklı bulunmuştur.

Investigations on the reactions of some wheat varieties and lines against the physiologic races of common bunt disease of wheat [Tilletia .foetida (wallr.) Liro., T.caries  (d.c) tul.] determined in Türkiye.

In Mediterranean Region, 104 varieties and lines concerning 75 soft wheats (Triticum aestivum) and 29 durum wheats (T.durum) tested against some regional Tilletia foetida and T.caries races which had been determined having high virulence effecting several Bt resistance genes during 1988-1991. No resistancy was found in 70 varieties tested while various resistance Bt genes were determined in 34 varieties. Sources of these resistance came from 29 soft and 5 durum wheat varieties. It was found that the varieties of wheat Yayla 305, Kıraç 66 were resistant to 8 races and Alter 84 resistant to 7 races and Fulamura 80, KKk/Itdl/Lov 29 resistant to 6 races of  T.foetida and T.caries.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye'de tanılanmış Sürme [<em>Tilletia foetida</em> (Wallr.) Liro ve <em>T.caries</em> (D,C.) Tul.] Irklarına karşı Akdeniz Bölgesinde bazı buğday çeşit ve hatlarının reaksiyonlarının belirlenmesi   üzerinde araştırmalar.

A. ATAÇ, V. ÇETİN

Türkiye'de tanılanmış Sürme [Tilletia foetida (Wallr.) Liro ve T.caries (D,C.) Tul.] Irklarına karşı Akdeniz Bölgesinde bazı buğday çeşit ve hatlarının reaksiyonlarının belirlenmesi   üzerinde araştırmalar.

A. ATAÇ, V. ÇETİN

Akdeniz Bölgesinde ikinci ürün soya tarlalarındaki yabancı otlar ve mücadele imkanlarının belirlenmesi üzerinde araştırmalar.

E. ULUĞ, İ. KADIOĞLU

Turunçgillerde zararlı olan Japon Defne Beyazsineği[<em>Parabemısıa myrıcae</em> (Kuwana) (Homoptera: Aleyrodıdae)]'nin morfolojik özellikleri üzerinde çalışmalar.

R. YUMRUKTEPE, M. AYTAŞ

Çukurova'da açık alanlarda yetiştirilen sebzelerde beyazsinek (Bemisia tabaci Genn.)'İn popülasyon değişimi, doğal düşmanları ve mücadelesi üzerinde araştırmalar.

A. ULUBİLİR, C. YABAŞ

Çukurova'da açık alanlarda yetiştirilen sebzelerde beyazsinek (<em>Bemisia tabaci </em>Genn.)'İn popülasyon değişimi, doğal düşmanları ve mücadelesi üzerinde araştırmalar.

A. ULUBİLİR, C. YABAŞ

Turunçgillerde zararlı olan Japon Defne Beyazsineği[Parabemısıa myrıcae (Kuwana) (Homoptera: Aleyrodıdae)]'nin morfolojik özellikleri üzerinde çalışmalar.

R. YUMRUKTEPE, M. AYTAŞ

UV ve IR katkılı polietilen örtülerin sera domatesinde fungal hastalıkların gelişimine etkisi.

A.i. ÇIĞŞAR, M.t. MOMOL

Ege Bölgesi bağ fidanlıklarında görülen Fungal hastalıklar üzerinde araştırmalar.

M. ARI, A. KAPKIN, S. ÖZ

Patates Böceği [Leptinotarsa decemlineata Say (Col.:Chrysomelidae)]'nin biyolojik mücadelesi üzerinde bazı araştırmalar.

C. YABAŞ, A. ULUBİLİR, R. CANHİLAL