Patates böceği (Leptinotarsa decemlineata Say )'nin mücadelesinde yaygın olarak kullanılan insektisitler ile Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'in entegrasyon olanakları üzerinde toksikolojik çalışmalar.

Bio-preparat ile halen yaygın üç insektisitin sub-lethal dozlarının kombinasyonlarının Patates böceği mücadelesinde kullanılma imkanlarını ortaya koymada ışık tutacak bazı temel verilerin hedeflendiği bu araştırmada, öncelikle deltamethrin, azinphos-methyl, trichlorfon ve Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'in LC50 değerleri saptanmış, insektisitlerin Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'le güvenle karıştırılabileceği kanısına varılmıştır. Sonraki aşamada ise; Patates böceğinin 2-4dönem larvaları için deltamethrin, azinphos-methyl ve trichlorfonun LC10, LC30 ve LC50 değerleri ile biopreparatın LC15 değerinin birlikte etkilerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Kombinasyonların Patates böceğinin larva dönemlerine sinergistik etki yaptığı bu durumun özellikle azinphos-methyl ve deltamethrin'de daha bariz olduğu saptanmıştır. Ayrıca kombinasyonlarda beklenenin yaklaşık %20 üzerinde gerçekleşen ölümlerin yanı sıra bu uygulamalara maruz kalan ikinci ve üçüncü dönem larvaların tamamı sonraki günlerde ölmüş, dördüncü dönem larvalar ise tüm kombinasyonlarda prepupa ve pupa dönemine geçebilmişler ancak pupa döneminde %16.7-54.2 civarında ölüm olmuş, ergin döneme geçişte gecikme ve ortalama %4.2 deformasyon olmuştur. Bu bulgular böyle kombinasyonların zararlı aleyhine gerçekleşen uzun süreli etkilerini açıkça ortaya koymaktadır. Kombinasyonlarla arazi çalışmalarından da olumlu sonuçlar alındığında, entegre zararlı yönetimi kavramı içersinde daha yüksek performans sağlayacak, çevreyle uyumlu biopreparat kullanımını artıracak, ve sentetik ilaçların ise daha rasyonel kullanılmasına imkan vererek çevrenin daha az kirlenmesini sağlayabilecek bir mücadele yöntemi ortaya konulmuş olacaktır.

Studies on the interaction of widely used insecticides with Bacillus thuringiensis var. tenebrionis against Colorado potato beetle (Leptinotarsa decemlineata Say).

The present study was planned to explore the possibility of using Bacillus thuringiensis var. tenebrionis in mixtures with sub-lethal levels of some insecticides to control 2.-4.larval stages of Colorado Potato Beetle (Leptinotarsa decemlineata Say). In this study, the bacterial insecticide Bacillus thuringiensis var. tenebrionis and three widely used insecticides (deltamethrin, azinphos-methyl and trichlorfon) were tested against larvae of the Colorado potato beetle. It was concluded that insecticides and Bt were compatible. combinations of LC10, LC30 and LC50 levels of the three insecticides with LC15 of Bacillus thuringiensis var. tenebrionis showed potentiation of toxicity to the larval stages, especially with deltamethrin and azinphos-methyl. The results emphasize that the larvae which survive the treatment are subject to retardation of adult emergence, and do not always develop into normal adults. The long term effect of in mixtures with conventional insecticides pays the way for new advantageous uses in the context of IPM, rationalization the use of synthetic insecticides and less pollution of the environment.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Turunçgillerde Phytophthora citrophthora (Sm. et Sm.) Leonian'a karşı biyolojik mücadele olanakları üzerinde araştırmalar.

Ş.a. AKTEKE, E. TUNCER, İ. ULUKUŞ

Mısırlarda zarar yapan Mısırkurdu (<em>Ostrinia nubilalis</em> Hbn.)'nun neden olduğu ürün kayıpları üzerinde çalışmalar.

M. KILIÇ, N. ÖZDEMİR

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri III. Pratylenchoides (Nemata: Tylenchida).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

İzmir'de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar.

N. YAŞARAKINCI, P. HINCAL

Patates böceği (Leptinotarsa decemlineata Say )'nin mücadelesinde yaygın olarak kullanılan insektisitler ile Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'in entegrasyon olanakları üzerinde toksikolojik çalışmalar.

G. ÜNAL, K. BENLİOĞLU, B. KILIÇ

<em>Ephestia kuehniella </em>Zeller ve <em>Sitotroga cerealella</em> (Olivier) yumurtaları üzerinde<em> Trichogramma evanescens </em>Westwood'inbazı biyolojik özelliklerinin karşılaştırılması.

Ali ÖZPINAR

Akdeniz bölgesi seralarında sebzelerde zarar yapan Kurşuni küf (<em>Botryotinia fuckeliana </em>'De Bary' Whetzel) hastalığına karşı biyolojik mücadele olanakları üzerinde araştırmalar.

İ. ULUKUŞ, Ş.a. AKTEKE, H. DAMIDERE, O. DEVELİER

Mısırlarda zarar yapan Mısırkurdu (Ostrinia nubilalis Hbn.)'nun neden olduğu ürün kayıpları üzerinde çalışmalar.

M. KILIÇ, N. ÖZDEMİR

Ephestia kuehniella Zeller ve Sitotroga cerealella (Olivier) yumurtaları üzerinde Trichogramma evanescens Westwood'inbazı biyolojik özelliklerinin karşılaştırılması.

Ali ÖZPINAR

Akdeniz bölgesi seralarında sebzelerde zarar yapan Kurşuni küf (Botryotinia fuckeliana 'De Bary' Whetzel) hastalığına karşı biyolojik mücadele olanakları üzerinde araştırmalar.

İ. ULUKUŞ, Ş.a. AKTEKE, H. DAMIDERE, O. DEVELİER