MARMARA BÖLGESİNDE, LAHANA KÖK-UR HASTALIĞI (PLASMODIOPHORA BRASSİCAE WOR.)'NIN YAYILIŞ ALANI, TOPRAK NEMİ VE pH'SI ÎLE İLİŞKİLERİ, İLAÇLI SAVAŞ METOTLARI VE DAYANIKLI LAHANA TÜRLERÎNÎN SAPTANMASI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Marmara Bölgesinde yapılan survey, lahana kök-ur hastalığının (Plasmodiophora brassicae Wor.) yalnız İstanbul Kemerburgaz ilçesinde bulunduğunu göstermiştir» Bu yörede hastalık % 0.0-91.4 arasında değişmekte olup, ortalama % 45.8'dir. Yapılan incelemelerde toprak neminin hastalığı arttırdığı saptanmış fakat, toprak pH'sı ile bir ilişki bulunamamıştır. Turp ve şalgamlarda bu hastalığın saptanması Türkiye için ilk kayıttır. Araştırma sonuçları esas sorunun bulaşık tarla toprağı olduğunu göstermiştir. İlâçlı savaş denemelerinde, fidelikte Vapam ve % 2 Formalin eriyiği sırasıyla % 88.6 ve % 75.6 etkili olmuşlardır. Tarla ve sera denemelerinde en iyi sonucu Benlate vermiştir (% 70.6 ve % 98). Sera denemelerinde Vapam % 78.72 (1971) ve % 98.0 (1972) etkili olmasına rağmen tarla şartlarında etkili olmamıştır (% 21.1). Brassicol 75 WP, Dexonal, Brassicol 20 Dust ve Basamid-pülver oldukça düşük etki göstermişlerdir. Kireç etkili olmamıştır. Dayanıklı lahana türlerini saptamak amacıyla, 18 lahana türü yapay bulaştırma yoluyla saksılarda incelenmişler, birinci yıl orta derecede dayanıklı (IIR) görünen dört tür, ikinci yıl inokulum miktarı arttırılmca duyarlı (S) bulunmuşlardır.

Investigations on distrıbution of the club-root disease of crucifers (<i>Plasmodiophora brassicae</i> wor.) in Marmara region, relations of the disease with soil pH and soil humidity, chemical control methods and determination of resistant cultivars.