Karadeniz bölgesinde kiraz ve vişnelerde yaprak lekesi [Blumeriella jaapii (Rehm.) Von Arx.] hastalığının mücadelesi üzerinde araştırmalar.

Yaprak Lekesi hastalığı bazı yıllar vişne ve kiraz ağaçlarında şiddetli zararlar meydana getirmesine rağmen kapama bahçelerde özellikle vişne ağaçlarında her yıl zarar meydana getirebilir. Denemeler 1991, 1992 ve 1993 yıllarında Çarşamba Çınarlık Köyünde Enstitünün deneme bahçesinde yürütülmüştür. Çalışmalar Kütahya çeşidi vişne üzerinde yapılmıştır. Yaprak ıslaklık süresinin tespitinde Lufft marka kaydedici kullanılmıştır. Fenolojik-biyolojik dönem ve ilacın etki süresine göre yapılan programda ilaçlamalara taç yapraklarının %80-90'nın döküldüğü zaman başlanmış ve 1991, 1992 ve 1993 yıllarında sırasıyla beş, yedi ve yedi adet ilaçlama yapılmıştır. Hafif enfeksiyon şartlarına göre yıllar itibariyle sırasıyla dört, altı, yedi, adet ve orta enfeksiyonlara göre ise yine sırasıyla dört, beş ve yedi ilaçlama yapılmıştır. Fenolojik-biyolojik dönem ve ilacın etki süresine göre yapılan ilaçlamalardan ilk sayımlarda birinci, ikinci, üçüncü yıl sırasıyla %95.6, 99.1, ve 98.4'lük bir etki elde edilirken hafif enfeksiyonlara göre sırasıyla % 95.9, 98.4 ve 94.1 oranında etki elde edilmiştir. Orta enfeksiyonlara göre ise % 94.3, 97.6 ve 95.6 oranında etki görülmüştür. 1993'te yapılan “Agro-Captan+Benlateâ€? karışık ilaçlamaların-dan %98.3'lük bir etki elde edilmiştir. Her üç yıl fenolojik-biyolojik dönem ve ilacın etki süreleri ve enfeksiyon periyotlarına göre yapılan ilaçlamalardan birinci yani esas olan sayımlardan iyi netice alınmıştır. İkinci ve üçüncü sayım neticelerinden anlaşıldığı gibi haziran ayı sonuna kadar hastalıkla iyi mücadele yapılırsa temmuz ayı veya hasattan sonra ilaçlama yapmaya gerek yoktur. Çünkü hala yapraklar ağaçtadır ve dökülme azdır. Ancak haziran ayı sonlarında ilaçlama yapılan ağaçlarda hastalık fazla ise (yak-laşık %10) temmuz ayında hasattan sonra bir-iki ilave ilaçlama daha yapılabilir. Vişnelerde % 80-90 taç yaprağı dökümünden başlanarak haziran sonlarına kadar yapılan beş-altı ilaçlama ile hastalığın kontrol edilebileceği kanısına varılmıştır. Öncelikle bu programın uygulamaya konulması uygun görülmüştür. Enfeksiyon periyoduna göre yapılan ilaçlamalardan da iyi sonuç alınmıştır.

Researchs on the control of leaf spot [<em>Blumeriella jaapii</em> (Rehm) Von Arx.] on sweet and sour cheery trees in the Black Sea Region.

This trial has been conducted in the years of 1991, 1992 and 1993 in the Institute's Experimental Orchard in Çınarlık village, Çarşamba. Sour cheery variety Kütahya was used in the trial. Leaf wetness duration was determined by Lufft leaf wetness recorder. In spray program based on phenogical and biological stage and residual effect of product sprayings started at 80-90% petal fall. 5.7 and 7 applications were done in 1991, 1992 and 1993 respectively. In 1991, 1992 and 1993 under light infection conditions 4, 6, 7 and under moderate infection conditions 4, 5 and 7 applications were done respectively. According to the first evaluations of the application done based on phenogical stage in 1991, 1992 and 1993 efficacy was 95.6, 99.1 and 98.4% respectively, being 95.9, 98.4 and 94.1% under light infection conditions, 94.3, 97.6 and 95.6% under moderate infection conditions respectively. In 1993, Agro-Captan + Benlate mixture 98.3% efficacy. It is concluded that according to the first evaluations of the sprayings scheduled based on phenogical and biological stage, residual effect of product and infection periods fungicide applications gave the best result for three years. Second and third evaluations indicated that no spraying is needed after June or harvest if control measures are taken until the late June, since defoliation has not started yet. But, if the disease (about 10%) is observed in the treated trees in late June 1 to 2 additional sprayings may be done in July. The disease on sour cherry can be controlled by 5 to 6 sprayings done from 80-90% petal fall to late June. Priority is given to implement this program. Applications based on infection periods have also provided good control of the disease.
Keywords:

-,

Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karadeniz bölgesinde kiraz ve vişnelerde yaprak lekesi [<em>Blumeriella jaapii </em>(Rehm.) Von Arx.] hastalığının mücadelesi üzerinde araştırmalar.

O. ÇAKIR, S. CEYLAN

İç Anadolu Bölgesinde tespit edilen Banchinae ve Ichneumoninae (Hym.:Ichneumonidae) türleri.

Y. ÖZDEMİR

İçel'de örtüaltında yetiştirilen sebzelerde zararlı Yaprakgalerisineği, <em>Liriomyza trifolii </em>Burgess (Dip.: Agromyzidae)'nin mücadelesinde sarı yapışkan tuzaklarla kitlesel tuzaklamanın etkisi.

A. ULUBİLİR, C. YABAŞ, A. YİĞİT

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri : II. Merlinius (Nemata:Dolichoridae).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

İçel'de örtüaltında yetiştirilen sebzelerde zararlı Yaprakgalerisineği, Liriomyza trifolii Burgess (Dip.: Agromyzidae)'nin mücadelesinde sarı yapışkan tuzaklarla kitlesel tuzaklamanın etkisi.

A. ULUBİLİR, C. YABAŞ, A. YİĞİT

Orta Anadolu bölgesinde Kımıl (Aelia rostrata Boh.)'ın kışlama ve göç durumu üzerinde araştırmalar.

H. MEMİŞOĞLU, K. MELAN, M. ÖZKAN, A.u. KILIÇ, Y. DÖRTBUDAK

Karadeniz bölgesinde kiraz ve vişnelerde yaprak lekesi [Blumeriella jaapii (Rehm.) Von Arx.] hastalığının mücadelesi üzerinde araştırmalar.

O. ÇAKIR, S. CEYLAN

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri : II. <em>Merlinius </em>(Nemata:Dolichoridae).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

Orta Anadolu bölgesinde Kımıl (<em>Aelia rostrata</em> Boh.)'ın kışlama ve göç durumu üzerinde araştırmalar.

H. MEMİŞOĞLU, K. MELAN, M. ÖZKAN, A.u. KILIÇ, Y. DÖRTBUDAK

Sakarya yöresinde buğday kök ve kökboğazı çürüklüğüne neden olan hastalık etmenlerinin belirlenmesi ve bu etmenlerin buğday yetiştirme teknikleri ile ilişkileri üzerinde araştırmalar.

H. AKTAŞ, H. BOSTANCIOĞLU, B. TUNALI, E. BAYRAM