Ephestia kuehniella Zeller ve Sitotroga cerealella (Olivier) yumurtaları üzerinde Trichogramma evanescens Westwood'inbazı biyolojik özelliklerinin karşılaştırılması.

Günümüzde pestisitlerin çevrede yarattığı sorunları azaltmak için zararlılarla mücadelede yararlı organizmalar, biyolojik savaş etmeni olarak tarım ve tarım dışı alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle zararlıyı yumurta döneminde öldüren, Trichogramma türlerinin kullanımı önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde de değişik kültür bitkilerindeki zararlılara karşı Trichogramma türlerinin etkinliği ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışma, 1994 yılında Darmstadt'da Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsün'de yürütülmüş olup, Ephestia kuehniella Zeller, (Lep.:Pyralidae) ve Sitotroga cerealella (Olivier), (Lep.:Gelechiidae) yumurtaları üzerinde incelenen Trichogramma evanescens Westwood (Hym.: Trichogrammatidae)'in bazı biyolojik özellikleri karşılaştırılmıştır. Araştırma, 26±1°C sıcaklık ve %60-70 nisbi neme ayarlı uzun gün aydınlatmalı (16:8) klima odasında yürütülmüştür. E. kuehniella ve S. cerealella yumurtaları üzerinde T. evanescens dişileri sırasıyla, ortalama 7.70 ve 7.98 gün yaşamış olup, ömrü boyunca ortalama 112.20 ve 80.36 konukçu yumurtası parazitlemiştir. Parazitlenen E. kuehniella ve S. cerealella yumurtalarında 95.13 ve 64.39 adet ergin çıkmış ve bunların %63.26 ile %72.39'unu dişiler teşkil etmiştir. Parazitlenen tüm E. kuehniella veS. cerealella yumurtalarının %28.05 ve %41.06'sı parazitoit ömrünün ilk gününde gerçekleşmiştir.

Comparison of the some biological parameters of <em>Trichogramma evanescens</em> Westwood on the eggs of <em>Ephestia kuehniella</em> Zeller and <em>Sitotroga cerealella</em> (Olivier).

The beneficial organisms as biological control agent have been used to decrease, the problems which created by applied pesticides in the agricultural area.. The egg parasitoid, Trichogramma species, from these beneficial organisms are very important for biological control, because they lay their eggs inside host eggs and killed them, before the larva didn't emerged. In our country, the studies related with efficiency of Trichogramma species has been done against the pests in different culture plants. In this work were compared with the effect of Trichogramma evanescens Westwood (Hym.:Trichogrammatidae), on the eggs of mass production hosts, Ephestia kuehniella Zeller, (Lep.:Pyralidae) and Sitotroga cerealella (Olivier), (Lep.:Gelechiidae). The experiment was conducted under conditions at 26±1oC temperature; L.D:(16:8) and 60-70% R.H. The average longevity of T.evanescens females was 7.70 and 7.98 days on the eggs of E.kuehniella and S.cerealella respectively. The average fecundity of parasitoid was 112.20 and 80.36 eggs per female, respectively. From the parasitized eggs of E.kuehniella and S.cerealella emerged the average 95.13 and 64.39 the adult, and the ratio of females was 63.26 and 72.39%, respectively. In the first day of females life, the parasitism was 28.05 and 41.06% for E.kuehniella and S.cerealella eggs, respectively.
Keywords:

-,

Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

İzmir'de örtüaltında yetiştirilen domates, hıyar, biber ve marulda bulunan zararlı ve yararlı türler ile bunların popülasyon yoğunlukları üzerinde araştırmalar

N. YAŞARAKINCI, P. HINCAL

Ephestia kuehniella Zeller ve Sitotroga cerealella (Olivier) yumurtaları üzerinde Trichogramma evanescens Westwood'inbazı biyolojik özelliklerinin karşılaştırılması.

Ali ÖZPINAR

Patates böceği (<em>Leptinotarsa decemlineata</em> Say )'nin mücadelesinde yaygın olarak kullanılan insektisitler ile <em>Bacillus thuringiensis </em>var.<em> tenebrionis'</em>in entegrasyon olanakları üzerinde toksikolojik çalışmalar.

G. ÜNAL, K. BENLİOĞLU, B. KILIÇ

Turunçgillerde <em>Phytophthora citrophthora </em>(Sm. et Sm.) Leonian'a karşı biyolojik mücadele olanakları üzerinde araştırmalar.

Ş.a. AKTEKE, E. TUNCER, İ. ULUKUŞ

Patates böceği (Leptinotarsa decemlineata Say )'nin mücadelesinde yaygın olarak kullanılan insektisitler ile Bacillus thuringiensis var. tenebrionis'in entegrasyon olanakları üzerinde toksikolojik çalışmalar.

G. ÜNAL, K. BENLİOĞLU, B. KILIÇ

Mısırlarda zarar yapan Mısırkurdu (<em>Ostrinia nubilalis</em> Hbn.)'nun neden olduğu ürün kayıpları üzerinde çalışmalar.

M. KILIÇ, N. ÖZDEMİR

Beypazarı (Ankara) ilçesinde havuç ile münavebeye giren domates ekiliş alanlarında saptanan nematod türleri III. <em>Pratylenchoides </em>(Nemata: Tylenchida).

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

Turunçgillerde Phytophthora citrophthora (Sm. et Sm.) Leonian'a karşı biyolojik mücadele olanakları üzerinde araştırmalar.

Ş.a. AKTEKE, E. TUNCER, İ. ULUKUŞ

Mısırlarda zarar yapan Mısırkurdu (Ostrinia nubilalis Hbn.)'nun neden olduğu ürün kayıpları üzerinde çalışmalar.

M. KILIÇ, N. ÖZDEMİR

Akdeniz bölgesi seralarında sebzelerde zarar yapan Kurşuni küf (Botryotinia fuckeliana 'De Bary' Whetzel) hastalığına karşı biyolojik mücadele olanakları üzerinde araştırmalar.

İ. ULUKUŞ, Ş.a. AKTEKE, H. DAMIDERE, O. DEVELİER