Doğu Akdeniz Bölgesi'nde turunçgil nematodu (Tylenchulus semipenetrans Cobb.) ırklarının beliırlenmesi.

Bu çalışmada 2003–2004 yıllarında Doğu Akdeniz bölgesinde turunçgil yetiştirilen alanlardan toplanan onbeş turunçgil nematodu popülasyonunun üreme potansiyelleri üç farklı konukçuda (zeytin, turunç ve üçyapraklı) sera koşullarında değerlendirilerek ırkları belirlenmiştir. Bitki başına 5000 larva/ bitki verilerek nematod inokulasyonu gerçekleştirilmiş 6 ay süre ile nematodların gelişmesi sağlanmıştır. Bu süre sonunda toprak ve köklerde gelişen Turunçgil nematodu popülasyonuna göre ırklar belirlenmiştir. Bu popülasyonlardan, Osmaniye, Dörtyol ve Islahiye yörelerinden alınan popülasyonlar Citrus ırkı diğer illerden alınan popülasyonlar ise Akdeniz ırkı olarak belirlenmiştir. Değerlendirmeye alınan popülasyonların hiçbirinde Poncirus ırkı belirlenememiştir.

Determination of Citrus nematode (<em>Tylenchulus semipenetrans</em> Cobb.) biotypes in East Mediterranean region of Turkey.

In this study, the reproductive potentials of fifteen citrus nematode (Tylenchulus semipenetrans Cobb) populations, collected from East Mediterranean Region of Turkey, were compared on three different hosts (olive, sour orange and poncirus) between 2003-2004. 5000 juvenile/plant were inoculated in order to determine citrus nematode biotype in 6 months. Roots and soil nematode numbers were evaulated after inoculation. Osmaniye, Dörtyol and Islahiye populations were identified as the citrus biotype. Twelve population were identified as the Mediterranean biotype. In this study Poncirus biotype of Citrus nematode was not found.
Keywords:

-,

Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Melia azedarach L. (Meliaceae) ekstraktlarının Patates böceği[Leptinotarsa decemlineata Say (Col.: Chrysomelidae)] larvalarının gelişimi üzerine etkisi.

P. ERDOĞAN, S. TOROS

<em>Phenacoccus aceris</em> (Signoret) (Hem.: Pseudococcidae)'in doğal düşmanları ve bunların populasyon dalgalanmaları ile unlubit popülasyonuna etkilerinin belirlenmesi.

M.b. KAYDAN, N. KILINÇER

<em>Melia azedarach</em> L. (Meliaceae) ekstraktlarının Patates böceği[<em>Leptinotarsa decemlineata</em> Say (Col.: Chrysomelidae)] larvalarının gelişimi üzerine etkisi.

P. ERDOĞAN, S. TOROS

Ankara ili domates ekiliş alanlarında yapraklarda hastalık oluşturan fungal etmenler, yaygınlıkları ve çıkış zamanları.

S. OZAN, S. MADEN

Suturaspis pistaciae Lindinger (Hem.: Diaspididae) ve doğal düşmanlarının popülasyon gelişmesinin belirlenmesi

Halil BOLU, Nedim UYGUN, H. BOLU, N. UYGUN

Doğu Akdeniz Bölgesi'nde turunçgil nematodu (<em>Tylenchulus semipenetrans</em> Cobb.) ırklarının beliırlenmesi.

H. TOKTAY, İ.h. ELEKÇİOĞLU, A. ÖZARSLAN

Phenacoccus aceris (Signoret) (Hem.: Pseudococcidae)'in doğal düşmanları ve bunların populasyon dalgalanmaları ile unlubit popülasyonuna etkilerinin belirlenmesi.

M.b. KAYDAN, N. KILINÇER

Orta Anadolu Bölgesinde Kültür Bitkilerinde Zararlı Tortricidae (Lepidoptera) Faunası Üzerine Araştırmalar

M. ÖZDEMİR, Y. ÖZDEMİR, S. SEVEN, V. BOZKURT

Türkiye faunası için yeni bir kayıt, Phalacrotophora fasciata (Fallen) (Dip.: Phoridae).

M. MUŞTU, N. KILINÇER

Orta Anadolu bölgesinde tohumluk olarak kullanılan buğday tohumlarında virüs varlığı.

B. AKBAŞ, D. İLHAN, Ü. GÜNER