ORTA ANADOLU'DA BAZI ÇAYIR VE MER'A ISLAH VE AMENAJMAN ÇALIŞMALARI

 Çayır mer'a alanları diğer faydalarının yanı sıra hayvancılık açısından büyük öneme sahiptir. Hayvancılık sektörünün gelişmesi öncelikle ucuz yem kaynaklarının varlığına bağlıdır. Hayvan beslemede ihtiyaç duyulan ucuz, kaliteli yem temin kaynaklarından birisi de ilk akla gelen çayır ve mer'a alanlarıdır. Ancak ülkemizdeki çayır meraların bu fonksiyonu gerek alan azalması ve gerekse verim kapasitelerinin düşmesi sebebiyle giderek azalmıştır. İç Anadolu bölgesi çayır mera alanı olarak Doğu Anadolu Bölgesinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Bölgede çayır mera ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Bu çerçevede çayır meraların botanik kompozisyonları ile ıslah ve amenajmanı üzerinde projeler yürütülmüştür. Bu araştırmalar neticesinde özellikle mülkiyet sistemlerinin doğurduğu sahipsizlik durumu ve meraların kullanımını düzenleyen herhangi bir hukuki dayanağın bulunmayışı elde edilen bulguların uygulamaya aktarılmasını önemli ölçüde engellemiştir. 

REVIEW OF SOME STUDIES ON REHABILITATION AND MANAGEMENT OF THE RANGELAND AND THE MEADOW IN THE CENTRAL ANATOLIA

 In addition to other advantages rangelands and meadows have a vital importance. The development of livestock sector is dependent upon particularly on the availability of the sources of low cost and quality feed. Rangelands and meadows are main feed resources for livestock. Because of decrease in area and yield, rangelands and meadows lost their potentials considerably.The Central Anatolia comes after the eastern Anatolia in terms of the area of rangelands and meadows. Many studies were completed in the Central Anatolia. Most of these researches concentrated on the botanical compositions, management and rehabilitation. The results revealed that uncertainty in ownership regime and lack of laws organizing the utilization limited the implementation of valuable research findings.

___

  • AKALAN, İ.1963. İç Anadolu'nun tipik mer'a topraklarının fiziki ve kimyevi özellikleri . A.Ü. Ziraat Fakültesi Yay. No.216. Ankara.
  • ALINOĞLU, N., M. MÜLAYİM, 1976. Ankara şartlarında Bazı Kimyasal Gübrelerin Tabi Çayır ve Mer'anın Ot Verimine Etkileri Üzerine Araştırmalar. Çayır-Mer'a ve Zootekni Araştırma Ens. Yay. No. 54. Ankara.
  • APAYDIN, M., S. ALACA ve İ. ESMERİ, 1973. Genç Danaların Suni Mer'adan Faydalanma Kabiliyetleri Üzerine Araştırmalar, Ankara. Çayır -Mer'a ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yayınları No. 27. Ankara.
  • ANONYMOUS, 1982. Çayır-Mer'a Yem Bitkileri Zootekni Araştırmaları. Çayır-Mer'a ve Zootekni Araştırma Ens.Yay. No.78. Ankara.
  • ANONYMOUS, 1993. Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu. Çayır-Mer'a Yem Bitkileri Kültürü Çalışma Grubu Raporu.
  • ANONYMOUS, 1994.Tarımsal Araştırmalar Projesi Master Planı Hayvancılık Çalışma Grubu,Çayır-Mer'a Alt Grup Raporu.
  • ANONYMOUS, 1994. Türkiye İstatistik-Yıllığı TC. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü.
  • FINNCIOĞLU, K., H., S.CHRISTIANSEN, E. J. LAMONT, S.ÜNAL, M.PEŞKİRCİOĞLU, S.P.S BENIWAL, 1995. Village, Farm and Pasture Resource Assessment in Plannining A Forage, Livestock and Range Improvement Project For the Central Highlands of Turkey. Regional Symposium On Integrated Crop-Lıvestock Systems in the Dry Areas of West Asia and North Africa, 6-8 November 1995, Amman, Jordan.
  • BAKIR,Ö., 1970. Teraslamanın bitki örtüsü üzerindeki etkileri. Ankara Çayır-Mer'a ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yayın No.7.Ankara.
  • BAKIR, Ö., E.AÇIKGÖZ, 1976. Yurdumuzda Yem Bitkileri Çayır ve Mer'a Tarımının Bugünkü Durumu , Geliştirme Olanakları ve Bu Konuda Yapılan Araştırmalar. Çayır-Mer'a ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yay. No. 61. Ankara.
  • BAKIR, Ö.,1985. Çayır ve Mer'a ıslahı. Ankara Ünv. Zir. Fak. Yay. 947.Ankara.
  • BAKIR,Ö., 1987. Çayır-Mer'a Amenajmanı Ankara Ünv. Zir. Fak.Yay. 992.Ankara.
  • BÜYÜKBURÇ, U., 1983, a. Orta Anadolu Bölgesi Mer'alarının Özellikleri ve Islah Olanakları. Çayır-Mer'a ve Zootekni Ar.Ens. Yay .No.80. Ankara.
  • BÜYÜKBURÇ, U., 1983,b. Ankara İli Yavrucak köyü doğal mer'alarının gübreleme ve dinlendirme yolu ile ıslahı olanakları. Ankara Çayır-Mer'a ve Zootekni Araştırma Enstitüsü Yayınları. Ankara.
  • ERKUN,V.,1972. Bala İlçesi mer'aları üzerinde araştırmalar. T.C. Tarım Bakanlığı Hayvancılığı Geliştirme Projeleri Genel Müdürlüğü. 125.
  • KURT, 0.1978. Orta Anadolu Kıraç Koşullarında Bir Yapay Mer'a Karışımının Tohum Oranlan Üzerinde Araştırmalar. Çayır- Mer'a ve Zootekni Araştırma Enstitüsü. Ankara.
  • ÖZMEN, AT, 1977. Konya ili mer'alarının bitki örtüsü üzerine araştırmalar.Çayır-Mer'a ve Zootekni Araştırma
  • Enstitüsü. Ankara.