Ramazan el- Bûtî’nin Kur’an İlimleri ve Tefsir Tarihinin Oluşum Sürecine Dair Tespitleri

Kur’an ve tefsir tarihi; İslam tarihi, Arap dili, hadis ve siyer gibi birçok ilimle doğrudan alakalıdır. Bu sebeple de yedi harf, Kur’an’ın metinleşme süreci, Hz. Peygamber’in Kur’an’ı tefsiri gibi konuların ele alınmasında kimi ihtilafların mevcudiyeti, ele alınan meselelerin çok yönlü olmasıyla ilişkilidir. Nitekim bu alanda yapılan çalışmalar, birbirinden farklılık arz etmiş ve süreç içerisinde zengin bir literatürün oluşmasına yol açmıştır. Ayrıca İslamî ilimlerin merkezinde yer alması sebebiyle Kur’an ve tefsir tarihinin meseleleri güncelliğini yitirmemiş ve konuyla ilgili yapılan çalışmaların devamlılığını sağlamıştır. Alanın bilginleri farklı perspektiflerle Kur’an ilimleri ve tefsir meselelerini ele almaya çabalamıştır. Konuyla ilgili değerlendirmeleri olan Ramazân el-Bûtî de (öl. 2013) bu isimlerden biridir. Bu çalışmada Bûtî’nin Kur’an ve tefsir tarihi hususundaki fikirleri ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmektedir. Onun bu konuda hangi yöntemi hareket noktası edindiği, özgün tespitlerinin olup olmadığı, rivayet kaynaklarına nasıl yaklaştığı bu bağlamda ele alınacak konular arasında yer almaktadır.

___

  • Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillâh Ahmed b. Muhammed b. Hanbel eş-Şeybânî. el-Müsned. nşr. Şuayb el-Arnaût. b.y.: Müessesetü’r-risâle, 1421/2001.
  • Akk, Halid Abdurrahman. Usûlü't-Tefsîr ve Kavâiduhû. Beyrut: Dâru'n-nefâis, 1986.
  • Ali Câfer, Müsâid Müslim Abdullah. Eseru't-tatavvuru'l-fıkri fi't-tefsir fî asri'l- Abbâsî. Beyrut: Müessesetü’r-risâle, 1984.