Günümüz İslam Coğrafyasının Temel Sorunlarından Birisi Olarak Dinin İdeolojiye Dönüşümü

“İdeoloji” kavramı, kesin bir tanımı yapılamamakla birlikte, günümüzde daha çok olumsuz bir anlam ile ilişkilendirilmektedir. Düşünce ya da eylemlerinde objektif değil de, kendi kalıplaşmış ön yargılarına göre davranan, gerçekliği tanımayan, dünyayı yalnızca kendi ideleri ve tasarımlarına göre algılayıp biçimlendirmek isteyen kişi “ideolog/ideolojik kişilik” olarak adlandırılmaktadır. İdeolojik kişiliğin en önemli ruhsal karakteristik özelliklerinden bir tanesi, onun başka bir ideolojiyi savunan kimseleri düşman olarak görmesidir.Modern kapitalizmin egemen olduğu ve bir sömürü aracı olarak kullanıldığı günümüz dünyasında siyaset ve hukuk ikilisinin tek bir ideoloji çatısı altında birleştirildiği ve işlevselleştirildiği söylenebilir. İktidar odakları, ideoloji olgusu aracılığıyla toplumsal yaşama ve dünyaya kendi çıkarları doğrultusunda yön ve biçim vermek istemektedirler. Küreselleşme/teknolojik gelişmeler/kitle iletişim araçları, çağdaş imkân ve vasıtalar yoluyla bu amaçlarına büyük oranda ulaşmış durumdadırlar. İdeolojilerin/ideoloji olgusunun, çağımız dünyasında Batı Emperyalizminin bir sömürü aracı olarak işlevselleştirildiği ve kullanıldığı gerçeği inkâr edilemez. Bu anlamda eldeki çalışma, ideolojinin söz konusu işlevinin bilhassa din olgusu üzerindeki etkisini/değişimini/dönüşümünü açıklamayı amaçlamaktadır.

Transformation of the Religion into Ideology As one of the Fundamental Problems the Contemporary Muslim World

generally associated with a negative meaning. A person, self-centred not being objective on his opinions and acts, moreover, acting upon his bias, is called having an “ideological identity” or simply as an “ideologue”. An ideologue perceives the existence/life based on his ideas alone, and doesn’t acknowledge any other actuality. An ideologue sees the other people supporting different ideologies as the enemy, the principal characteristic of the ideological identity.In today’s world, where modern capitalism dominates the economy and is used as an exploitation tool, one can argue on that politics and the law have become allies and function under the same ideological aim. Power centers employ the ideology phenomenon to aim redesign of the social life and world according to their desires. By exploiting globalization, technological advances, social media, the power centers mostly achieve their goal. Without argument, in today’s world, ideologies and the ideology phenomenon are employed as an exploitation tool by western imperialism. In this sense, the present study aims to explain the effect/change/transformation of ideology on the phenomenon of religion.

___

  • Aiken, H.D. (1956). The Age of Ideology, The New American Library, Inc. New York.
  • Aral, V. (1992). Hukuk Felsefesinin Temel Sorunları. Filiz Kitabevi, İstanbul.
  • Ceylan, Y. (2010). Hukuk İle Dünya Görüşü Arasındaki İlişki. HFSA Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi, 19.Kitap, İstanbul (İçinde), s. 195-197.
  • Dimitriu, P. (1981). İdeolojilerin Çöküşü. İlimler ve İdeolojiler, Terc. Fahrettin ARSLAN, Umran Yayınları, Ankara (İçinde), s. 64-83.
  • Gürbüz, A. (2013). Hukuk ve Meşruluk / Meşru Hukukun Temel Unsurları. Yenilenmiş ve Geliştirilmiş 3.baskı, İstanbul.
  • Plotinus (1996). Vatana Dönüş. Prof. Dr. Erol GÜNGÖR: Tasavvufun Meseleleri, 6. basım, İstanbul (İçinde).
  • Yazır, E. M. H. (1992). Hak Dini Kuran Dili. Azim Yayınevi, Cilt 5, İstanbul.
Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2651-3234
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Bingöl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Taylor Kuralı Kapsamında Heterojen Panel Veri Analiziyle İncelenmesi

Hande ERK, Şenay ÜÇDOĞRUK, Hamdi EMEÇ

BIST Gıda ve İçecek Endeksi ile Döviz Kuru Arasındaki Asimetrik İlişki Doğrusal Olmayan ARDL Yaklaşımı

Yunus YILMAZ

Psikolojik Sermaye ve Örgütsel Adalet Algısının Akış Deneyimi Üzerindeki Etkisinde İşe Tutulmanın Aracılık Rolü: Türk Savunma Sanayinde Bir Araştırma

Kutay AKIN

Avrupa’daki Sivil Toplum Kuruluşlarında Görevli Türk Kökenli Göçmenlerin Örgütsel Özdeşleşme Eğilimleri ile Sosyal Girişimcilik Özellikleri Arasındaki İlişki

Mustafa ERBİR, Mehmet GEDİK

Üniversite Öğrencilerinin Kent Ekonomisine Katkısı: Bingöl Üniversitesi Örneği

Mehmet Emin YAŞAR, Kadir GÖKOĞLAN, Meryem KÖK

Finansal Sağlamlığın Maden Firmalarının Finansal Performansları Üzerine Etkisi: Türkiye ve BRICS Ülkeleri Üzerine Uygulama

Ahmet ŞİT, H. Yusuf GÜNGÖR, Mehmet Recep ARMUTLU

Doğrudan Yabancı Yatırımlar ile Uluslararası Ticaret Arasındaki İlişki: N-11 Ülkeleri Örneği

Ayberk ŞEKER, Aydanur ŞENTÜRK

Günümüz İslam Coğrafyasının Temel Sorunlarından Birisi Olarak Dinin İdeolojiye Dönüşümü

Ahmet GÜRBÜZ

Do Energy Prices and Industrialization Affect Energy Intensity? The Case of Turkey Under Structural Breaks

Mustafa NAİMOĞLU, Sefa ÖZBEK

Katılım Bankalarında Karlılığı Etkileyen İçsel ve Dışsal Faktörlerin Panel Veri Yöntemi ile Analizi Türkiye Örneği (2016-2021)

Kudbeddin ŞEKER, İbrahim ÇEMBERLİTAŞ