Bilgi Teknolojilerinin Çalışanların Performansına ve Motivasyonuna Etkisi: TRB1 Bölgesindeki KOBİ’lerde Bir Uygulama

Günümüz ticari hayatının ve sosyal hayatın merkezine oturan önemli kavramların başında ‘’bilgi ve bilgi teknolojileri’’ kavramları gelmektedir. Bilgi teknolojilerinin ulaşmış olduğu önemli teknolojik seviyeler, bilginin düzenli bir şekilde üretilmesi ve hızlı yayılmasında önemli bir etken haline gelmiştir. Bilgi teknolojilerini kullanarak işletmeler seri üretim yapabilmekte ve daha düşük masrafla işlerini yürütebilmektedirler. Aynı zamanda işletmeler bu teknolojileri kullanarak işletme çalışanlarının performansı ve motivasyonu üzerinde de etkili olmaya çalışmaktadır. Bu makale çalışmasının amacı bilgi teknolojilerinin çalışanların motivasyonu üzerindeki etkilerini incelemektir. 

The Impact of Information Technology on Employees’ Performance and Motivation an Application on the Small and Medium-Sized Enterprises in the TRB1 Zone

Information and information technology is one of the most important concepts which centre todays’ commercial and social life. Important technological levels of information technologies has becoming an important factor on producting regularly and spreading rapidly of information. Businesses can continue their work with low expenses and do mass production by using information technologies. At the same time businessesar trying to be effective on motivation and performance of employee by using these techonologies. The aim of this study is to search the effect of information technologies on the employees’ the performance and motivation.

___

  • Akçakanat, T. (2009). İnsan Kaynakları Yönetiminde Performans Değerlendirme: Isparta İl Emniyet Müdürlüğünde Bir Uygulama .Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Isparta.
  • Aksoy, M. (2010). Performans Değerleme ve Performansa Dayalı Ücretlendirmenin Analizi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Ertan, F. (2010). Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ)’lere Sağlanan Kamusal AR-GE Teşvikleri: Kamusal AR-GE Teşviklerinin KOBİ’ler Üzerindeki Etkilerine Yönelik Bir Anket Çalışması. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Gökşen, Y. & Yıldırım, F.K. (2007). Bilgi teknolojilerinin işletme stratejileri ve rekabet avantajı üzerine etkisi ve karşılaştırmalı bir alan araştırması. Review of Social. Economic & Business Studies, 8, 309-330.
  • Gül, C. (2013). Bankacılık Sektöründe Görev Performans ve Bağlamsal Performans: Yalova İlinde Bir Araştırma. Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Yalova.
  • İnce, M. (2013). Küçük ve Orta Ölçekli Konaklama İşletmelerinde Bilgi Teknolojilerinin Yeri ve Rekabet Gücüne Etkisi: Karabük Örneği. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Karabük.
  • Kara, A. (2007). Bilgi Teknolojilerinin Çalışanlar Tarafından Benimsenmesi: Kdz. Ereğli’deki KOBİ Çalışanları Uygulaması. Zonguldak Kara Elmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak.
  • Karslı, E. (2014). Bilgi teknolojilerinin gelişimi ve tarih sürecindeki aşamalar.(çevrimiçikaynak).https://sebru25.wordpress.com/2014/09/29/bilgi-teknolojilerinin-gelisimi-ve-tarih-surecindeki-asamalar/.(Erişim Tarihi:07.05.2016)
  • Kaya, Z., (2005). Öğretim Teknolojileri Ve Materyal Geliştirme. 2. Baskı, Ankara, Pegem Yayıncılık.
  • Kaymak, Z. (2015). Türkiyede’ki KOBİ’lerin Mevcut Durumlarının Analizi ve Ticari Uygulamaları. Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Diyarbakır.
  • Özkaya, S., (2013). Performans Yönetimi ve Kamu Sektöründe Performans Yönetimi. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Turunç, Ö., (2016). Bilgi teknolojileri kullanımının işletmelerin örgütsel performansına etkisi hizmet sektöründe bir araştırma. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (5), 225-247.