GELENEKSEL VE UMA (UNIQUE MOLECULAR ARCHITECTURE) TEKNOLOJİSİ POLİMERLERÎN FLOKÜLASYON PERFORMANSLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmada, kömür hazırlama tesisi atıksuyunun katı-sıvı ayırımı işlemine tabî tutulmasında, yeni nesil UMA (Unique Molecular Architecture) teknolojisi bir flokülant ile geleneksel bir flokülantın flokülasyon performansları araştırılmış, performans kriterleri olarak çökelme hızı ve bulanıklık (türbidite) değerleri esas alınmıştır. Hem Hydrofloc 7170 hem de Magnafloc 4240 için en yüksek çökelme hızı ve en kötü bulanıklık değerleri süspansiyonun doğal pH'sı civarında elde edilmiştir. Her iki flokülantla 30 sn'nin altındaki karıştırma sürelerinde yüksek çökelme hızları elde edilmiş, buna karşın bulanıklık değerleri yükselmiştir. 100 dev/dak üzerindeki karıştırma hızlarında çökelme hızı azalırken bulanıklık değerlerinde belirgin bir iyileşme meydana gelmiştir. 300 mm/dak optimum çökelme hızına ulaşmak için ton başına tüketilen Hydrofloc 7170 miktarı 42,74 g/ton-katı, bulanıklık değerlerinde az bir kötüleşmeyle harcanan Magnafloc 4240 miktarı ise 34,2 g/ton-katı 'd ir. Laboratuvar ölçekte yapılan çalışmalar, Hydrofloc 7170 yerine UMA teknolojisi Magnafloc 4240 kullanıldığında yıllık flokülant tüketiminde %54 oranında bir azalmanın ve 24000 €'luk bir kazancın olabileceğini göstermiştir.

A Study on the Flocculation Performance of Conventional and UMA (Unique Molecular Architecture) Technology Polymers

In this study, flocculation performance of a new generation UMA (Unique Molecular Architecture) flocculant and a conventional flocculant has been investigated in dewatering of coal preparation plant tailings. Settling rate and turbidity values have been considered as the performance criterions. The highest settling rate and the lowest turbidity values for both Hydrofloc 7170 and Magnafloc 4240 were obtained at natural pH of the suspension. At mixing times less than 30 seconds, for both flocculants high settling rates have been obtained at the expense of increased turbidity values. At mixing rates above 100 rpm, while the settling rates increased, the turbidity values decreased. An optimum settling rate of 300 mm/min was attained at 42.74 g/ton-solid Hydrofloc 7170, despite a little increase in turbidity value, the same rate was achieved at 34.2 g/ton-solid Magnafloc 4240. By using this technology the annual flocculant consumption cost was decreased by 54% with annual savings of approximately 24,000 €.