Özel Eğitim Gereksinimli Bireylerin Gelişim ve Eğitimlerinde Kullanılan Mobil Cihazlar ve Yazılımlar

Bireyler bedensel, zihinsel, sosyal ve duyuşsal olarak farklı gelişimler göstermektedir. Bazıları iletişim, günlük aktiviteleri gerçekleştirme, öğrenme ve çevrelerine uyum sağlamada güçlük yaşama ile sonuçlanan gelişimsel engellerle karşılaşmaktadır. Özel eğitim bu türden bireylerin davranışlarını ve yaşamlarını iyileştirmek için uygun eğitim deneyimleri sağlamak gibi zor bir misyona sahiptir. Neyse ki, teknoloji bireysel öğrenmeyi teşvik etmekte ve farklı ihtiyaçlara sahip bireylere önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı özel eğitimli bireylerin gelişim ve eğitimlerinde kullanılan teknolojilerle ilgili yapılmış araştırmaların taranması ve incelenmesi yoluyla bu alanda kullanılan mobil cihaz ve yazılımların neler olduğunun ve nasıl kullanıldığının öğrenilmesini sağlamaktır. Literatür taraması metodu kullanılarak Google Akademik, Science Direct, Springer Link gibi veri tabanları ve internet arama motorlarından ilgili çalışmalara ulaşılmıştır. Tarama sonucunda elde edilen ilgili deneysel çalışmalar 4N1K yöntemi ile özetlenmiş ardından ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve gözden geçirilmiştir. Taramadan elde edilen bilgiler mobil cihazlar ve yazılımlar olmak üzere iki ana tema altında toplanmıştır. İlgili araştırmalarda iPad gibi mobil cihaz ve Proloquo2Go gibi yazılımların akademik, iletişim becerileri gibi becerilerin kazanılmasında otizm, zihinsel engellilik, iletişim engelliliği gibi özel eğitim gruplarında kullanıldığı görülmektedir. 

Mobile Technologies Used for the Development and Education of Individuals with Special Educational Needs

Individuals have different physical, mental, social and affective development progresses. Some of them may experience developmental disabilities which result in difficulties in communication, performing daily activities, learning, and adaptation to their environments. One of the missions of special education field is to provide such students with suitable educational experiences in order to improve their behaviors and lives. Fortunately, technology encourages individual learning and offer great opportunities to struggling and disabled students with different needs. This study aims to explore available mobile technology devices and applications and how they are used for the development and education of individuals with special needs through the examination of published studies in this area. A literature review was conducted in academic database and search engines including Science Direct, Springer Link, Scopus and Google Scholar to reach the related studies. The review was limited to empirical studies. The collected articles were summarized using the 4N1K technique into a Microsoft Excel spreadsheet. They were categorized under two main themes as mobile devices and applications, which were then separated into sub-themes according to the type and use of devices (e.g., iPad, iPod) and applications (e.g., Proloquo2Go, Picaa).

___

  • Subakan, Y. & Koç, M. (2019). Özel eğitim gereksinimli bireylerin gelişim ve eğitimlerinde kullanılan mobil cihazlar ve yazılımlar. Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi), 3(2), 51-61.