Yavaş Şehir Olma Yolunda Bir Sahil Kasabası: Antalya-Kaş Örneği

“Yavaşlığın düzeyi anının yoğunluğuyla doğru orantılıdır; hızın düzeyi unutmanın yoğunluğuyla doğru orantılıdır. Yavaşlık ile anımsama, hız ile unutma arasında gizli bir ilişki vardır. Bir şey anımsamak isteyen kimse yürüyüşünü yavaşlatır. Buna karşılık, az önce yaşadığı kötü bir olayı unutmaya çalışan insan elinde olmadan yürüyüşünü hızlandırır .” Milan Kundera Küreselleşme toplumsal yaşamın her alanında kendini göstermektedir. Temel olarak sınırların ortadan kalkması anlamındaki küreselleşme olgusu, neoliberalizmle birleşince tüketim toplumunu ortaya çıkarmıştır. Bireyler bir anda kendilerini sonsuz bir tüketim döngüsünün içinde bulmuşlardır. Geleneksel anlamda tüketim ihtiyaçlara yönelik yapılırken, modern ve postmo-dern dönemde yerini isteklere yönelik tüketime bırakmıştır. Küresel dünyanın sakinleri kendilerini tükettikleriyle tanımlamakta ve burada bireyler hazdan çok hıza odaklanmaktadır. Yaşamı yalnızca hıza indirgeyerek basitleştiren bu yaşam tarzının ise sürdürülebilir olmadığı ortadadır. Ayrıca hızlı ve düzensiz kentleşme, yoğun nüfus artışı, risk toplumunun getirdiği korkuyla birlikte ortaya çıkan ve özellikle pandemiyle birlikte hızla artan kitlesel gıda üretimine duyulan kuş-ku sonucunda bu olumsuzlukları tersine çevirmeye yönelik alternatif yavaş hareketleri de ortaya çıkmıştır. Yavaş hareketlerinin kentsel boyuttaki yansıması olan Cittaslow felsefesi, yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. Bu çalışmada Antalya’nın diğer turizm beldelerinden farklı bir niteliğe sahip olan Kaş ilçesinin yavaş şehir olma potansiyeli yerel halk ve yerel yönetim perspektifinden değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve araştırma deseni olarak fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Çalışma kapsamında dördü kadın ve beşi erkek olmak üzere toplam dokuz katılımcıyla ve Kaş Belediye Başkanı ile yarı yapılandırıl-mış form kullanılarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Katılımcıların verdiği cevaplar çerçevesinde genel temalar belirlenip, her temanın altında yer alan kategoriler tespit edilmiştir. Araştırma bulgularından edinilen sonuçlara göre Kaş’ın sosyal profili ve sahip oldukları imkanlara bakıldığında konsept olarak yavaş şehir olma potansiyeli taşıdığı ancak geliştirilmesi gereken yönlerinin de azımsanmayacak düzeyde olduğu görülmektedir. Ayrıca özellikle yerel halk ve yerel yönetim arasındaki iletişimsizlik bu durumu n gerçekleşebilmesini engellemektedir .

A Seaside Town on Its Way to Becoming a Slow City: The Case of Kaş in Antalya

Globalization manifests itself in all areas of social life. The phenomenon of globalization, which basically means the disappearance of borders, combined with neoliberalism has revealed the consumer society. Individuals suddenly found themselves in an endless consumption cycle. While consumption in the traditional sense was made for needs, in the modern and postmodern period it has left its place to consumption for desires. The inhabitants of the global world define themselves by what they consume, where individuals focus on speed rather than pleasure. It is obvious that this lifestyle, which simplifies life by reducing it to speed, is not sustainable. It is obvious that this lifestyle, which simplifies life by reducing it to speed, is not sustainable. In addition, as a result of the rapid and irregular urbanization, dense population growth, the fear of the risk society, and the suspicion of mass food production, which has increased rapidly with the pandemic, alternative slow movements have emerged to reverse these negativities. Cittaslow philosophy, which is the reflection of slow movements in the urban dimension, advocates living life at a pace to be enjoyed. In this study, the slow city potential of Kaş, which has a different quality from other tourism resorts of Antalya, has been evaluated from the perspective of local people and local government. In the study, phenomenology design was used as a qualitative research method and research design. Within the scope of the study, extensive interviews were conducted with a total of nine participants, four women and five men, and the Mayor of Kaş, using a semi-structured form. The interviews were analyzed by descriptive analysis method. Within the framework of the answers given by the participants, general themes and the catego-ries under each theme were determined. According to the conclusions obtained from the rese-arch results, the examination of the social profile and opportunities of Kaş show that it has the potential to be a slow city as a concept, nevertheless there are aspects that need to be developed and are at a considerable level. Moreover, the lack of communication between the local people and the local government prevents this situation from fulfilling.

___

  • Ak, D. (2017). “Yavaş Kent (Cittaslow) Hareketi ve Türkiye Örnekleri Üzerine Bir Değerlen-dirme.” Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10 (52), 884-903. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2017.1944
  • Alvan Bozdereli, A. (2018). “Yavaş Şehir: Yerel Sürdürülebilir Kalkınmaya Bir Alternatif.” İktisat ve Toplum Dergisi, 97 , 31-39.
  • Aslan, D. (2019). “Modern Kent Anlayışına Alternatif Olarak Sakin Şehir: Halfeti”. Yayınlan-mamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi. Konya-Türkiye.
  • Bal, H. (2015). Kent Sosyolojisi: Sentez Kitap. İstanbul-Türkiye.
  • Bayraktar, E., Öztürk, K., Kocaoğlu, M. (2016). “Küreselleşmeye Karşı Yereli Koruma Çabası: Sakin Şehirler.” PARADOKS Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, 11 , 66-84. ISSN: 1305 7979
  • Bozlu, B., Gürler, G. (2020). Gıda Toplulukları Üzerine Sosyolojik Bir İnceleme Antalya Örneği: Palet Yayınları. Antalya-Türkiye.
  • Coşar, Y. (2013). “Yavaş Şehir (Cittaslow) Olgusunun Turist Davranışları ve Yerel Halkın Kentsel Yaşam Kalitesi Algısına Etkileri”. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversi-tesi. İzmir-Türkiye.
  • Çiftçi Yeşiltuna, D. (2016). Küreselleşme ve Kırsal Dönüşüm: Nobel Yayıncılık. Ankara-Türkiye.
  • Demir, H. (2019). “Yerel Halkın Bakış Açısıyla Cittaslow (Sakin Şehir) Kavramı ve Etkinliği: Yalvaç ve Eğirdir Örnekleriyle Karşılaştırmalı Bir Araştırma”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi. Gaziantep-Türkiye.
  • Demir, M. G. (2018). “Yavaş Hareketin Kentsel Ölçekteki Yeni Yansıması: Cittaslow.” Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 1 (4): 203-210.
  • Egüven, M. H. (2011). “Cittaslow-Yaşamaya Değer Şehirlerin Uluslararası Birliği: Vize Örneği.” Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3 (2), 201-210. ISSN: 1309 -8039
  • Güçlü, S. (2021). “Yörük Kışlağından Kırsala, Kırsaldan Kentsele: Döşemealtı’nda Sosyal Değişme ve Kırsal Soylulaştırma.” Sosyolojik Bağlam Dergisi, 2 (2): 75-93. doi: 10.52108/2757-5942.2.2.5
  • Güler, H. N. (2021). “Sürdürülebilir Yerel Kalkınma ve Kentsel Ekoloji Tartışmaları Bağlamın-da Cittaslow Kentleri: İzmir- Seferihisar Örneği”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi. İzmir-Türkiye.
  • Karaca, B. (2021). “Küçük Kentlerde Toplumsal Kalkınmayı Sağlama Çabasının Bir Örneği Olarak Cittaslow (Yavaş-Sakin Şehir) Hareketi:Yenipazar Örneği”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas-Türkiye.
  • Karakaya Ayalp, E. (2020). “İzmir’de Alternatif Gıda İnisiyatifleri.” Toplum ve Bilim Dergisi, 153: 49-80.
  • Karanfil, N. (2015). “Küreselleşmenin Tüketim Kültür ve Davranışı Üzerine Etkisi”. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi. Ankara-Türkiye.
  • Keskin, E. B. (2012). “Sürdürülebilir Kent Kavramına Farklı Bir Bakış: Yavaş Şehirler (Cittas-low).” PARADOKS Ekonomi, Sosyoloji ve Politika Dergisi, 8 (1): 81-99.
  • Miele, M. (2008). “CittàSlow: Producing Slowness Against The Fast Life.” Space and Polity, 12 (1): 135-136. DOI: 10.1080/13562570801969572
  • Özer Tekin, N. B. (2018). “Türkiye’de Kapitalizmin İşleyişi Sürecinde Sakin Şehir Hareketi ve Sürdürülebilirlik: Seferihisar Örneği”. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi. Ankara-Türkiye.
  • Özer, R. (2018). “Küyerelleşme Perspektifinden Sakin Şehirler: Yalvaç Örneği”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi. Isparta-Türkiye.
  • Özmen, Ş. Y., Birsen, Ö., Birsen, H. (2016). “Kentleşme Dinamiklerine Cittaslow Kentler Üzerinden Bakmak: Türkiye’deki Cittaslow Şehirleri Üzerine Bir Araştırma.” Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Uluslararası Hakemli Dergisi, 24 (2): 9-22.
  • Sept, A. (2021). “Slowing Down In Small And Medium-Sized Towns: Cittaslow In Germany And Italy From A Social Innovation Perspective” Regional Studies, Regional Science, 8 (1): 259-268, DOI: 10.1080/21681376.2021.1919190
  • Ünal, M., Zavalsız, S. (2016). “Küreselleşme Karşıtı Bir Hareket: Yavaş Hareketi.” İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5 (4): 889-912.
  • Yenigül, S. B. (2016). “Kırsal Soylulaştırma: Soylulaştırma Sürecinin Kırsaldaki Yansımaları.” Mimarlık Dergisi, (391): 61-65.